Ring til fagforeningen

7011 4545

Onsdag 8.00-17.00
Torsdag Lukket
Fredag Lukket
Lørdag 10.00-12.00 
Søndag Lukket
Mandag Lukket

Ring til a-kassen

7010 6789

Onsdag 10.00-17.00 
Torsdag Lukket
Fredag Lukket
Lørdag Lukket
Søndag Lukket
Mandag Lukket

Har du spørgsmål, er du altid velkommen til at skrive til os

Skriv til os

Oplever du tekniske problemer med hjemmesiden ring: 4437 1563 - åben: 6.00-24.00

Ring til HK Privat lørdag den 11. april

Vi er klar til at svare på spørgsmål om overenskomstforhandlingerne 2020 og coronavirus i relation til dit arbejdsliv. Ring til os lørdag den 11. april mellem kl. 10.00 og 12.00.

Telefon: 7011 4545

HK.dk logo

Callcenterfirma malker unge for 24.500 kroner

08. oktober 2014  |  HK Service Hovedstaden  |  Dorte Schmidt Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Fundraisingfirmaet HelpSimply fupper unge til at betale tusindvis af kroner for ingenting. Det ville 21-årige Nikita ikke finde sig i og har nu fået medhold i retten.


Nikita

Da Nikita Larsen den 30. januar 2012 blev ansat som telefonsælger i fundraisingfirmaet HelpSimply, skrev hun under på at følge et traineeforløb på otte uger. Uddannelsen koster ifølge firmaet 24.500 kroner, og de penge skal Nikita selv betale, hvis hun afbryder eller misligholder forløbet.

Af aftalen fremgår det også, at det betragtes som misligholdelse, hvis hun har mere end 10 procents fravær.

- Jeg var bare glad for at have fundet et job, så jeg tænkte ikke videre over det. Selvfølgelig ville jeg følge deres oplæringskursus, siger hun, der på det tidspunkt kun var 18 år.Solgte varer fra første dag

HelpSimply sælger kaffe, te, chokolade, kuglepenne og andre produkter til firmaer. Ved at købe produkterne bliver firmaerne lovet, at de er med til at støtte Foreningen Ønsk, der opfylder alvorligt syge og handicappede børns ønsker.

Allerede første dag på jobbet var Nikita i gang med at ringe rundt til potentielle kunder. Oplæringen bestod i, at hun og en anden ny medarbejder fik udleveret et talepapir. Derefter ringede de nogle gange til hinanden for at øve sig i at sælge, og i løbet af et par timer, var de klar til at ringe rundt til virksomheder.

Gik på arbejde med hjernerystelse

Nikita har to sygedage i starten af februar og bliver i en mail mindet om, at det vil koste hende 24.500 kroner, hvis hun er syg i mere end 10 procent af de første otte uger.

Derfor møder hun på job mandag den 20. februar, selv om hun har slået hovedet og har det dårligt.

Ved 10-tiden bliver hun nødt til at tage på skadestuen og får at vide, at hun har hjernerystelse og skal tage den med ro. Alligevel tør hun ikke andet end at møde på arbejde igen tirsdag morgen.

Du skylder os 24.500 kroner

Samme dag bliver hun og en kollega bedt om at tage hjem, da de begge har misligholdt aftalen om ikke at have mere end ti procents fravær. Og da Nikita kommer hjem, får hun en mail fra HelpSimply med krav om at betale 24.500 kroner for traineeforløbet.

- Jeg var målløs – og jeg var enormt skræmt. Jeg havde ikke de penge og vidste ikke, hvor jeg skulle få dem fra. Jeg ved ikke, hvad jeg skulle have gjort, hvis jeg ikke havde HK. I dag er jeg mest af alt rasende. Tænk at udnytte unge naive mennesker på den måde. Jeg er sikker på, at jo nok er nogen, der bare betaler regningen, fordi de ikke tør andet, siger Nikita.


Det er helt uhørt

Faglig sekretær Evy Hansen fra HK Service Hovedstaden var lige så rystet, da hun hørte Nikitas historie.

- Det er helt uhørt at lade unge købe sig ind på en uddannelse, som viser sig bare at bestå af en oplæring på et par timer. Og hvis de unge så bliver syge, har de misligholdt aftale og skal betale tusindvis af kroner. Det hører ingen steder hjemme, siger hun.

Byretten holder med Nikita

Men HelpSimply kræver fortsat, at Nikita skal betale for den undervisning, hun aldrig har modtaget. Også selv om byretten i Glostrup ikke alene har givet hende medhold, men også har dømt firmaet til at betale hende 26.696,25 kroner for manglende løn samt en godtgørelsen på 25.000 kroner for grov overtrædelse af loven om ansættelsesbeviser.

Ifølge dommen har Nikita ikke modtaget nogen form for undervisning eller undervisningsmaterialer, og derfor skylder hun heller ikke HelpService noget som helst.

Samtidig har Nikita arbejdet fra 8 til 16 hver dag og er derfor omfattet af funktionærloven. Loven fastslår, at fravær på grund af sygdom er lovligt forfald og derfor ikke kan bruges som fyringsgrund. Derfor er fyringen uberettiget og Nikita har krav på en måneds opsigelsesvarsel med løn samt godtgørelse for en ulovlig ansættelsesaftale.

Sagen er anket

HelpSimply har anket dommen Firmaet mener ikke, de skal betale løn i opsigelsesperioden og mener fortsat, at betale 24.500 kroner for den uddannelse, hun aldrig har set skyggen af.

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk