Ring til fagforeningen

7011 4545

Tirsdag 8.00-17.00
Onsdag 8.00-17.00
Torsdag Lukket
Fredag Lukket
Lørdag Lukket
Søndag Lukket

Ring til a-kassen

7010 6789

Tirsdag 8.00-17.00
Onsdag 10.00-17.00 
Torsdag Lukket
Fredag Lukket
Lørdag Lukket
Søndag Lukket

Har du spørgsmål, er du altid velkommen til at skrive til os

Skriv til os

Oplever du tekniske problemer med hjemmesiden ring: 4437 1563 - åben: 6.00-24.00

Vi opdaterer it-systemerne

Vi opdaterer vores it-systemer i dag 6/4-20 kl. 20.00- 00.00, du kan derfor opleve, at du ikke kan logge ind i dette tidsrum.

Vi beklager ulejligheden.

HK.dk logo

DSB´s lavtlønsstrategi fejler

08. oktober 2014  |   |  Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Igennem de senere år har HK Trafik & Jernbane måttet konstatere, at en hel del af de traditionelle jobs der normalt besættes af HK’ere, er blevet bemandet med akademikere.

Det har været et surt show i den udstrækning, at hver gang et job udvikler sig interessant og spændende, så kan man være sikker på, at det bliver besat med en akademiker når HK’eren fratræder af den ene eller anden grund. Mange HK’ere har med rette følt sig fravalgt som jobansøgere – og rutinemæssigt henvist til at søge på mindre interessante jobfunktioner.  

Hvad er så fidusen for DSB – er det ikke en dårlig forretning lønmæssigt. Her er et kvalificeret bud!  

Akademikere er billigere de første år af deres ansættelse end en HK’er med længere anciennitet. Derfor var ideen, at tage akademikere ind i de lidt dyrere HK – jobs, og så håbe at de forsvandt igen efter nogen år bl.a. på grund af bl.a. manglende udfordringer i jobbet.  

Men det skete bare ikke fordi arbejdsløsheden blandt akademikere er relativ høj, så der ikke er tilstrækkeligt med andre jobs de kan søge. Altså forbliver de i HK – jobbene og forsøger helt naturligt at udvide jobbet i akademisk retning og gøre sig uundværlige. Godt understøttet af chefer som føler de får status af at omgive sig med flest mulige akademikere – men som ikke lige har fattet hvad projektet går ud på. At de skulle afgives igen når lønnen overstiger HK’ernes - og erstattes af nye akademikere.  

Hvem skal nu betale for den strategi  

Hvad gør en virksomhedsledelse så når de af gode grunde ikke bare kan iværksætte fyringer i en personalegruppe bare fordi den kræver sin ret til reelle lønforhandlinger.  

Ja man kan jo åbenbart forsøge sig med at nægte at gennemføre de aftalte lønforhandlinger i håbet om at man kan slippe afsted med det. Men så kender man vist ikke meget til ”den danske model” og det fagretslige system. Desværre kender vi i skrivende stund ikke ”Plan B” – hvis en sådan eksisterer. Men det skal blive en interessant føljeton.  

Og nu duer HK’erne sikkert pludselig igen – og mon ikke nogle konsulenter kan finde ud af hvordan de mange unødigt akademiske jobfunktioner igen kan rulles tilbage til det niveau der er brug for. Lykkedes det ikke så kan DSBs bestyrelsen roligt nedjustere sin forventninger til de kommende regnskaber. Og så er det jo ikke bare AC’ernes løn der skal reguleres – det er hele vejen rundt i medarbejderskaren – og det er flere års lønefterslæb der er i spil.  

Det her er tæt på at ligne den personalestrategi vi kender alt for godt fra lavpris flyselskaberne - med den betydningsfulde forskel at DSB ikke er et lavprisselskab. Provenuet af besparelserne går direkte i lommen på Finansministeriet – så måske har vi der forklaringen på at Moderniseringsstyrelsen støtter DSBs ledelse.


Løn

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk