Ring til fagforeningen

7011 4545

Torsdag 8.00-17.00
Fredag 8.00-16.00
Lørdag 10.00-12.00 
Søndag 10.00-12.00 
Mandag 8.00-17.00
Tirsdag 8.00-17.00

Ring til a-kassen

7010 6789

Torsdag 8.00-17.00
Fredag 8.00-16.00
Lørdag Lukket
Søndag Lukket
Mandag 8.00-17.00
Tirsdag 8.00-17.00

Har du spørgsmål, er du altid velkommen til at skrive til os

Skriv til os

Oplever du tekniske problemer med hjemmesiden ring: 4437 1563 - åben: 6.00-24.00

HK.dk logo

Leder: IT i folkeskolen skal lære vores børn at skabe verden

21. oktober 2014  |  SAMDATA\HK  Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Når vi ved, at fremtiden er digital, så bør vi være langt mere ambitiøse, når det kommer til at lære vores børn at begå sig i fremtiden. IT er ikke noget man skal lære at betjene; det er værktøj, de unge skal bruge til at skabe den nye digitale verden.

Hvis folkeskolen skal forberede børn på at deltage i samfundet, så er det på høje tid, at vi øger børnenes viden om IT og programmering. Det er en del af den nye almene dannelse.

Vi har netop øget antallet af timer, som børn skal tilbringe i skolen. Men når man kigger ned i de konkrete læreplaner, så er IT stadig blevet til et lille hjørne af fysik/kemi-undervisningen i 7-9 klasse. Lærerne får ikke fast nogen undervisning i emnet, men må se om de kan tigge sig til noget efteruddannelse. Ambitionsniveauet står i skærende kontrast til den verden, vi er omgivet af, og især den fremtid vi er på vej mod.

IT og computere er ikke længere noget, som specialister tager sig af. I dag er der flere computere i hvert hjem, alle vore medier er digitale, og de ting vi omgiver os med er i stadigt større grad digitale. Og selv om fremskridtet kan virke enormt, så er vi kun lige begyndt.


Fra bruger til skaber

Robotstøvsugerne kryber allerede rundt i stuerne. På gaderne kan vi allerede nu se selvkørende biler, og hele vores sundhedssystem vil gennemgå en revolution efterhånden, som sensorer kan overvåge vores helbred og sende os til lægen i tide. Der kommer IT i alting, og data bliver konstant tilgængelige.

Vi står midt i en IT-revolution, med uanede mængder af opfindelser og løsninger, der skal skabes i de kommende år. Hvis vi som nation vil være med til at forme den fremtid, skabe de løsninger og få de arbejdspladser, så er det afgørende, at unge lærer indersiden af teknologien at kende. Når de forstår principperne og ser, at de selv kan skabe de digitale løsninger, ændres deres udsyn. De vil skifte fokus fra blot at bruge teknologi til at skabe løsninger med teknologi.

Innovation skabes af faglighed og håndværk

Det kan godt være, at nogle programmeringsjobs bliver udliciteret. Men hvis vi vil være med til at skabe fremtidens løsninger er det væsentligt, at vi stadig har ansatte, som kan kombinere viden om IT med håndværk og viden fra andre domæner. Det er her vi kan skabe nye forretningsløsninger. IT er så integreret i næsten alle produkter, at hvis vi ikke mestrer den faglighed, så er det andre, der leverer fremtidens løsninger.

Du finder stort set ikke det fag, hvor IT ikke er krøbet ind i alle detaljer. Mekanikeren skal forstå bilens elektronik. Sygeplejersken er omgivet af stadig mere elektronik, og arkitekter er på vej ind i en fremtid, hvor deres visioner skabes i en computer og printes i 3D.

Verden er global og digital

Som nation har vi forstået, at verden er ved at blive global, og derfor sørger vi nu for, at børn lærer engelsk i en tidligere alder, så de kan bedre kan kommunikere med resten af verden.

På samme måde skal vi erkende, at verden er ved at blive digital, og at vores børn ikke bare skal kunne trykke på knapperne, men også skal kunne skabe de nye løsninger, så de kan være med til at skabe fremtidens løsninger for hele verden og fremtidens jobs herhjemme. Det har de erkendt i lande som Estland og England, hvor man har sat ambitiøse mål om at lære børn meget mere om programmering og IT.

Nutidens danske folkeskole løfter ganske simpelt ikke opgaven. Det er på tide at fag som sløjd, håndarbejde og matematik også bliver opgraderet, så vores børn ikke blot forstår verden, men også får erfaring med at skabe nye og bedre løsninger.

Vi henter eksperterne til Danmark

I SAMDATA\HK vil vi gerne bidrage konstruktivt til den udvikling. Derfor er programmering i skolen temaet for vores årlige konference ”Den Digitale Kant”, hvor vi i år henter nogle af de mest inspirerende folk og eksempler til landet.

Mary Moloney er CEO for CoderDojo – et irsk initiativ, der hvor frivillige tilbyder gratis programmering til unge mellem 7 og 17 år. På blot tre år har bevægelsen bredt sig til 48 lande i verden.

Carrie Anne Philbin er Education Pioneer hos Raspberry Pi, der laver små simple computere, der gør det nemt at lave sine egne små programmer og robotprojekter.

Lisa Percy er executive producer hos BBC Learning og står i spidsen for BBCs nye projekt om kodning og digital kreativitet.

Læs mere på om de mange oplæg og workshops på www.dendigitalekant.dk

 

Af Thomas Bisballe
Formand for SAMDATA\HK

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk