Ring til fagforeningen

7011 4545

Torsdag 8.00-17.00
Fredag 8.00-16.00
Lørdag 10.00-12.00 
Søndag 10.00-12.00 
Mandag 8.00-17.00
Tirsdag 8.00-17.00

Ring til a-kassen

7010 6789

Torsdag 8.00-17.00
Fredag 8.00-16.00
Lørdag Lukket
Søndag Lukket
Mandag 8.00-17.00
Tirsdag 8.00-17.00

Har du spørgsmål, er du altid velkommen til at skrive til os

Skriv til os

Oplever du tekniske problemer med hjemmesiden ring: 4437 1563 - åben: 6.00-24.00

HK.dk logo

Privat og offentligt ansatte udveksler myter

23. oktober 2014  |  HK Kommunal  |  Jens Laursen Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Lønmodtagere ansat i den private sektor er misundelige på deres kolleger i det offentlige – og omvendt. Misundelsen bunder imidlertid i uvidenhed og myter, lyder det samstemmende fra HK Kommunal og arbejdsmarkedsforsker.

Danskerne finder offentligt og privat ansatte nogenlunde lige forkælede. Det viser en undersøgelse foretaget af analyseinstituttet YouGov for Kristeligt Dagblad. Undersøgelsen viser også, at de to grupper i højere grad end gennemsnittet finder hinanden forkælede. De to grupper misunder altså hinanden, men for vidt forskellige ting.

Senest har en internetrundspørge vist, at der også blandt HK Kommunals medlemmer hersker en del mere eller mindre dokumenterbare forestillinger om arbejdsbetingelserne i det private.  

Professor og arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet, Flemming Ibsen, mener ifølge Kristeligt Dagblad ikke, at man kan sige, at privat ansatte er mere forkælede end offentligt ansatte - eller omvendt. 

Hinandens forudsætninger

Bodil Otto er formand for HK Kommunal og for OAO, der organiserer 200.000 medarbejdere i den offentlige sektor. Hun hører om misundelsen mellem offentligt og privat ansatte fra sine medlemmer. 

- De oplever, at privat ansatte kan antyde, at det er lettere at være offentligt ansat end privat ansat. Privat ansatte giver udtryk for, at der ikke er samme krav om effektivitet i den offentlige sektor. Men det er ikke den oplevelse, mine medlemmer har, siger Bodil Otto. 

- Tværtimod ser de offentligt ansatte måske i højere grad, at privat ansatte har flere fordele. De får firmaskovture, firmafester og bonusser, siger hun og fortæller, at man skal huske på, at offentligt og privat ansatte er hinandens forudsætninger. Bodil Otto ser derfor ikke, at den ene gruppe er mere forkælet end den anden. 

Historiebestemt uvidenhed

Hun peger derimod på, at grunden til misundelsen over den anden parts påståede forkælelse bunder i uvidenhed, fordi der sjældent bliver udvekslet medarbejdere og ledere mellem den private og den offentlige sektor. 

Det er Flemming Ibsen enig i. 

- Når den ene gruppe påstår, at den anden er mere forkælet, så bunder det i historiebestemte myter, som de har i forhold til hinanden. I gamle dage blev man eksempelvis næsten aldrig fyret som offentligt ansat, men nu er der en relativ stor fyringsrisiko i denne sektor også, konstaterer professoren.


Arbejdsmarked

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk