HK.dk logo

Snart risikerer du at få en fyreseddel i e-boks

27. oktober 2014  |  HK Kommunal  | 

Når det offentlige d. 1. november går over til at kommunikere digitalt, betyder det også, at offentligt ansatte kan risikere at blive fyret digitalt. HK Kommunal opfordrer til at det digitale brev ikke står alene.

”Du har modtaget ny post i din e-boks”. 

Sådan vil det lyde fra den 1. november, hver gang du modtager post fra det offentlige. 

Det betyder også at offentligt ansatte kan risikere at få en fyreseddel, en advarsel eller en indkaldelse til tjenstlig samtale over e-boks. Lovmæssigt er der ikke noget at komme efter, men den enkelte myndighed bestemmer selv, hvordan de vil gribe det an.

I HK Kommunal opfordrer man arbejdsgiverne til at være meget opmærksomme på, at medarbejderne rent faktisk også ser de eventuelle ”sindetskrivelser” eller fyringer i den digitale postkasse.

- Jeg håber selvfølgelig at arbejdsgiverne ikke lader en digital fyring stå alene. Det er altid vigtigt, at en fyring foregår på en god måde, at tillidsrepræsentanten bliver inddraget og at arbejdsgiveren tager en ordentlig snak med pågældende medarbejder og sikrer sig, at vedkommende rent faktisk læser den digitale post. Der kan jo være omstændigheder som eksempelvis hospitalsindlæggelser, der gør, at vedkommende ikke har adgang til sin digitale postkasse, forklarer Henrik Gammelholm, juridisk konsulent.

Ikke forskel på almindelig post og digital post

Det lader heller ikke til, at arbejdsgiverne umiddelbart forestiller sig at lade e-boks stå alene.

I Aabenraa Kommune fortæller HR-chef Bente Poulsen, at der er vigtigt at lederen ser medarbejderen i øjnene – også når det er svært.  

- Vi betragter e-boks som en parallel til den almindelige postkasse. Men uanset om det er e-boks eller postkassen, så skal det naturligvis ikke være der, man oplever, at man står til afskedigelse. Vi vejleder vores ledere i at tage dialogen med medarbejderen, og derefter gør det ingen forskel om den videre korrespondance er på post eller e-boks, fortæller Bente Poulsen. 

Hun afventer dog næste års overenskomstforhandlinger for at få klarhed over, hvad digitaliseringen skal betyde i den henseende, og om der skal justeres, hvis det er nødvendigt.

Digitale fyringer går i luften, når teknikken er klar

Også i Region Syddanmark er de digitale fyringer noget, man vil kigge nærmere på – dog vil det digitale brev aldrig komme fuldstændig uventet for medarbejderen, fortæller chefjurist Karen Andresen.

- Vi vil helt sikkert kigge på muligheden for, hvordan vi kan tilrettelægge digitale afskedigelser, men det er ikke noget vi går i luften med allerede 1. november – det er teknikken ikke helt på plads til. Vi har ikke endeligt fundet ud af, hvordan vi vil gøre det, men det er klart, at vi vil sikre os, at vi får informationen ordentlig ud, og den bliver drøftet i MED-udvalgene, så ingen føler sig overrumplede, forklarer Karen Andresen.

En digital afskedigelse vil aldrig komme uventet

Hun slår samtidig fast, at en afskedigelse, med eller uden digitalisering, selvfølgelig ikke vil komme som et lyn fra en klar himmel, uden at der først har været samtaler med medarbejderen.

- Det er klart, at vi selvfølgelig tager hånd om medarbejderen, og at en afskedigelse aldrig vil komme uventet. Og i en implementeringsperiode vil vi også være ekstra opmærksomme på, at medarbejderen modtager det digitale brev. Samtidig vil vi kigge på, om vi kan give brevene nogle andre overskrifter, der siger noget mere, forklarer Karen Andresen.

Netop delen med overskrifter, er noget, der glæder HK Kommunal.

- Jeg ser meget gerne, at de offentlige arbejdsgivere vil bestræbe sig på, at post i e-boks får en sigende titel, således medarbejderen bliver gjort opmærksom på emnet, og ikke blot får den intetsigende besked, at der er post i den digitale postkasse fra kommunen eller regionen. Det kan jo være alt fra info om p-licens til en fyring, siger juridisk konsulent Henrik Gammelholm.  


læs alt om dine rettigheder og muligheder ved en fyring


Har du også læst...


Bisidder tilsviner jobkonsulenter på nettet

20. juli 2018  | HK Kommunal

Kolding Kommune har politianmeldt en bisidder, der har hængt seks navngivne jobcentermedarbejdere ud på en YouTube-video. I HK Kommunal er næstformand, Mads Samsing, tilfreds med, hvad han betegner som kommunens hurtige og konsekvente ageren.


Spændende efterårs-webinarer fra HK Kommunal

18. juli 2018  | HK Kommunal

Bliv klogere på GDPR, styrk din kommunikation og sæt spot på din it-profil.


Nyt panel skal forebygge stress

04. juli 2018  | HK Kommunal

Hver fjerde dansker føler sig stresset ifølge den seneste udgave af Den Nationale Sundhedsprofil. Derfor skal et nyt panel komme med løsninger til at forebygge sygdommen.


 Se alle nyheder

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Brug for HK?

Ring til os

HK's fagforening: 7011 4545

Åbningstid: Lukket i dag

HK's a-kasse: 7010 6789

Åbningstid: Lukket i dag

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Brug for HK?

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Ring til os

Fagforeningen: Mandag til torsdag kl. 8.00-17.00. Fredag kl. 8.00-16.00. A-kassen: Mandag og onsdag: 08.00-17.00 Tirsdag og torsdag: 08.00-12.00 Fredag: 08.00-16.00

HK's fagforening: 7011 4545

HK's a-kasse: 7010 6789

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk