Ring til fagforeningen

7011 4545

Lørdag 10.00-12.00 
Søndag 10.00-12.00 
Mandag 8.00-17.00
Tirsdag 8.00-17.00
Onsdag 8.00-17.00
Torsdag lukket Lukket

Ring til a-kassen

7010 6789

Lørdag Lukket
Søndag Lukket
Mandag 8.00-17.00
Tirsdag 8.00-17.00
Onsdag 10.00-17.00 
Torsdag lukket Lukket

Har du spørgsmål, er du altid velkommen til at skrive til os

Skriv til os

Oplever du tekniske problemer med hjemmesiden ring: 4437 1563 - åben: 6.00-24.00

Telefonerne er åbne i weekenden

HK Fagforening er klar til at svare på spørgsmål om coronavirus i relation til dit arbejdsliv. Ring til os lørdag den 4. og søndag den 5. april mellem kl. 10.00 og 12.00.

Telefon: 7011 4545

HK.dk logo

SAMDATA\HK sætter gang i computerklubber for børn

04. november 2014  |  SAMDATA\HK   |  Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Med konference, magasin og kurser for forældre, har SAMDATA\HK sat skub i en ny bevægelse, der skal få børn og unge til at kaste sig over programmering i computerklubber rundt om i landet. Det kræver opbakning fra mange andre.


Kristian Langborg-Hansen

Et hold på 20 voksne er snart klar til drage ud i landet og skabe små computerklubber.
De har været på SAMDATA\HKs kursus, hvor de både har lært om programmeringsværktøjer til børn og fået pædagogiske tips, som skal hjælpe dem, når de selv skal ud hjælpe børn og unge med at snuse til programmering og elektronik.

Kurset er blevet suppleret med et tema-nummer af SAMDATA Magasinet om samme emne og ikke mindst med konferencen ”Den Digitale Kant - Programme Or Be Programmed.” Her samlede SAMDATA\HK samlede nogle af de folk fra både ind- og udland, som er længst fremme med at skabe værktøjer og miljøer, som hjælper børn til lege sig til forståelse af programmering og elektronik.

I første omgang er målet at skabe en række computerværksteder, som kan inspirere til endnu flere initiativer på fx fritidshjem og skoler. På lang sigt kan resultatet blive en generation af børn, der kan gennemskue teknologi, som bliver bedre til at arbejde i teams og som ikke mindst forstår, at de kan være med til at skabe ny løsninger.

Langt bedre gruppearbejde
Kristian Langborg-Hansen er manden, der har stået for SAMDATA\HK-kurset, hvor det første hold snart er færdige. Og der er flere fordele ved at bruge IT som værktøj end man lige skulle tro, fortæller han.

”Lærerne fortæller os, at når vi sætter eleverne til at lave et computerspil som gruppearbejde, så virker det langt stærkere end normalt gruppearbejde. Her finder eleverne ud af, at der skal mange forskellige kompetencer i spil for at få det til at virke. En er god til at tegne, en anden til at lave en story-line, en tredje kan lave tegne grafikken og en fjerde kan kode.”

”Det påvirker faktisk deres relationer bagefter, når de ser, at alle kan et eller andet. Ham der før var udenfor på fodboldbanen, kommer nu med, fordi de respekterer, at han kan bidrage. Det havde vi slet ikke forestillet os, at da vi gik i gang med det her projekt.”
Derudover lærer børnene selvfølgelig en stribe IT-kompetencer, der vil hjælpe dem fremover.

”IT er ved at være fundamentet i, hvordan du tilegner dig viden. ”Da jeg var elev i skolen, havde vi måske et forsøg med kraftoverførsel, som krævede det helt store setup. I fremtiden blander man den fysiske udgave med virtuel undervisning, hvor man bagefter kan gå tilbage til sin computer og påvirke alle parametre uden besvær. De elever, der kan det her, bliver eksponentielt meget dygtigere, fordi de selv er med til at skabe og samtidigt kan styre deres egen læring.”

Kristian Langborg-Hansen regner med, at han hen ad vejen kommer til at udvikle flere typer af uddannelsesforløb rettet mod både forældre, institutioner og måske firmaer.
”I virkeligheden gør vi ikke det her for den type af IT-forældre, som møder op på kurserne. Deres børn skal nok klare sig, fordi de har en IT-interesseret voksen i huset. Vi mangler noget, der tager det her ud til de børn, der ikke får det lært derhjemme. Det er der, hvor det virkeligt kunne have en effekt,” siger Kristian Langborg-Hansen.

Jeppe Engell, SAMDATA\HK

SAMDATA\HK: Vi kan forhindre jobflugten
I SAMDATA\HK understreger faglig sekretær Jeppe Engell, at det er de helt store visioner, man sigter efter. Man ønsker at redde danske arbejdspladser, forbedre ligestillingen i faget og øge de unges forståelse for IT.

”Der mangler veluddannede IT folk, der både har en dyb forståelse for IT særligt til systemudvikling samt web- og appudvikling. Samlet set har der konstant været et underskud på 3-4.000 IT-folk de sidste år.”

”Det har medført to ting: Jobs er forsvundet til andre lande, og IT-folk fra andre dele af verden, er blevet hentet herop. Begge scenarier er noget, der burde tænde advarselslamper.”

”Vi må heller ikke være blinde for at IT som fag, har en kønsmæssig slagside, uanset hvordan man betragter den. Det er alt for få kvinder i branchen. Sidst men ikke mindst, kan ingen i IT branchen se til, mens nuværende og fremtidige generationer mangler en basal forståelse for, hvordan IT bliver skabt, udviklet og hacket.”

Fantastisk og skræmmende
”Børn og programmering giver SAMDATA\HK en chance for at gøre noget ved alle de udfordringer på én gang. Det er både fantastisk og skræmmende at kunne gøre. Ingen af udfordringer kan vi løse eller løfte alene, men vi kan tage initiativer og skabe alliancer, og det gør vi så nu,” understreger Jeppe Engell.

Det første pilotprojekt føres nu videre ved at lave kurser lokalt i Aalborg, Aarhus, Odense og København. Samtidigt starter man reelle projekter op, hvor medlemmer af HK kan få deres børn introduceret til at programmere.

”Lige nu famler alle, men både de frivillige og de professionelle kan få en rolle i at gøre noget ved en af de mange udfordringer, som IT-branchen står over for,” siger Jeppe Engell.

Ian-Henrik Dalgaard

Minecraft i stedet for fodbold
En af deltagerne på det første pilotkurs er Ian-Henrik Dalgaard, der sideløbende har startet Struer Minecraft Club.

Eller - hvis man skal være helt præcis, så er det hans sønner på syv og ni år, der spiller Minecraft derhjemme, som satte gang i faderen og dermed fik startet klubben. Han havde tidligere haft dem med til fodbold uden den helt store succes. Drengene synes i stedet det kunne være sejt, hvis de kunne lave et gamer-party. Det blev i stedet til en computerklub, som dog fik navn efter ungernes favoritspil.

”Det havde været umuligt at få børnene til at møde op, hvis vi havde kaldt det Struer Computer Club,” fortæller Ian-Henrik Dalgaard. Og selv om navnet kun taler om Minecraft bliver det til en blanding af Minecraft, Scratch, leg med MakeyMakey og lidt Unity.

Han har tidligere spurgt skolen, om børnene ikke kunne lære mere om IT, men beskeden var, at det havde man ikke resurser til. Han kan ikke selv programmere, men er certificeret Microsoft-mand, og har undervist voksne. Ideen med klubben er heller ikke, at lave et stramt program og gøre børnene til programmører.

”Jeg bruger måske et par timer om ugen på at forberede mig, for at finde ting vi skal. Jeg er nok god til at lege med børn. Vi bygger for sjov, så lærer de hurtigere og meget mere, men de bare hygger sig.”

Undervejs får de også lært lidt almindelig IT-kundskab. En af lærerne spurgte Ian-Henrik Dalgaard, om han ikke kunne lære børnene at ændre startside i browseren, så de ikke startede på en reklameside. Den opgave gav han videre til børnene, og det betød, at de både fik lært at bruge Word, at optage på Skype samt skrive instruktioner og give viden videre til andre. Da mange af programmerne foregår på engelsk, og da de chatter med børn fra andre lande, lærer de også lidt engelske undervejs.

For at skabe lidt forpligtelse, koster det et lille gebyr at deltage, ligesom der kommer en lille eksamen og et diplom i løbet af efteråret. ”Min drøm er at fylde en bus med 30 børn og 10 voksne og tage dem med til en store Minecraft konference,” fortæller Ian-Henrik Dalgaard.

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk