Ring til fagforeningen

7011 4545

Søndag 10.00-14.00 
Mandag 8.00-17.00
Tirsdag 8.00-17.00
Onsdag 8.00-17.00
Torsdag 8.00-17.00
Fredag 8.00-16.00

Ring til a-kassen

7010 6789

Søndag Lukket
Mandag 8.00-17.00
Tirsdag 8.00-17.00
Onsdag 8.00-17.00
Torsdag 8.00-17.00
Fredag 8.00-16.00

Har du spørgsmål, er du altid velkommen til at skrive til os

Skriv til os

Oplever du tekniske problemer med hjemmesiden ring: 4437 1563 - åben: 6.00-24.00

Telefonerne er åbne i weekenden

HK Fagforening er klar til at svare på spørgsmål om coronavirus i relation til dit arbejdsliv. Ring til os lørdag den 28. og søndag den 29. marts mellem kl. 10.00 og 14.00.

Telefon: 7011 4545

HK.dk logo

Skriv samtidigt

06. november 2014  |  Vigdis Jensen

Vi gør op med fortidens forestilling om, at professionelt sprog skal være uforståeligt sprog.


Fra uforståeligt til forståeligt

Gudskelov undergår definitionen af det professionelle sprog ude i virksomhederne en mærkbar forandring i disse dage, og langt om længe er det ved at slå rod, at professionelt sprog ikke skal glimre ved dets uforståelighed, men i stedet kendetegnes ved at være godt og letlæseligt.

Vejen til læsevenlighed og god sprogbrug generelt går gennem et aktivt, enkelt, korrekt og konkret sprog, men faktisk er samtidigt sprog den retningslinje, du måske skal være allermest opmærksom på.

Skrift og tale

Jeg har udarbejdet sprogpolitikker for flere forskellige virksomheder, og i samtlige tilfælde har jeg i mine analyser af den eksisterende kommunikation og sprogbrug kunnet konstatere, at de pågældende sprogpolitikkers tiltænkte brugere anvender vidt forskellige sprogstile til hhv. tale og skrift. Højst sandsynligt i god tro og med en fejlagtig formodning om at skriftsprog skal ligge et par høflighedsniveauer over talt sprog.

Oversættelse til nudansk

Vi begynder så småt at få has på kancellilevnene, men de lever ikke desto mindre stadig i bedste velgående i visse historisk forankrede brancher og særlige aldersgrupper. At katten er ude af sækken kan dog tydeligt ses i flere og flere virksomheders sprog, og der er en række fremragende eksempler på, at formulerings- og fagudtrykstunge brancher har givet deres sprog en makeover og oversat det til et nudansk, der kan forstås på tværs af generationer og fagkundskaber.  

Mange af de virksomheder, der overvejer en "opdatering", er bekymrede for, at noget af den autoritære aura, seriøsiteten og korrektheden drukner og hiver sprog og indhold ned på et ikke tilstrækkeligt tilsvarende og alt for hverdagsagtigt niveau. De frygter, at en almindeligt forståelig sprogbrug vil lægge deres faglighed og integritet på hylden. Til at imødekomme disse bekymringer er der skudt en lang række konsulentvirksomheder med speciale i succesfuld formidling op. De rådgiver og beroliger virksomhederne og sætter dem ind i, præcis hvad en oversættelse til nudansk med dertilhørende ekstra forklaringer og konkretiseringer gør ved en virksomheds identitet, udtryk og forhold til kunderne.

God kommunikation er et valg

Det må og skal være en virksomheds mål at gøre sig forståelig over for sine kunder, sådan at kunderne ikke på det nærmeste skal samle sig mod til at komme ind i en butik eller gå i dialog med en virksomhed af frygt for at blive verbalt overrumplet og føle sig dumme eller være bange for at spørge ind til ord, der bliver nævnt. Det er ikke alle, der har lyst til, behov for eller ressourcer til en decideret sprogpolitik, og miskommunikation kan da også kommes til livs på mange andre måder. Det er et kæmpe selvmål, hvis virksomhederne tror, at fancy begreber sælger og involverer, så netop det har fx Elgiganten forsøgt at rette op på. Ifølge en nyere undersøgelse foretaget af Elgiganten svarede 41 % af de adspurgte kunder, at teknologien er blevet så kompliceret, at det er vanskeligt at følge med udviklingen. Desuden påpeger Elgiganten, at roden til problemet skal findes i, at forskellige firmaer bruger forskellige begreber til at betegne det samme, og at mange af begreberne hyppigt ændres i takt med den teknologiske udvikling. Ja, og så bliver der selvfølgelig konstant lanceret nye termer, hvilket heller ikke gør situationen nemmere for forbrugerne. Elgiganten har som et konkret led i en klarere kommunikation i øjenhøjde med kunderne valgt hvert år at give 5000 ansatte 4 dages oplæring i de nyeste produkter.

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk