Ring til fagforeningen

7011 4545

Fredag 8.00-16.00
Lørdag 10.00-12.00 
Søndag 10.00-12.00 
Mandag 8.00-17.00
Tirsdag 8.00-17.00
Onsdag 8.00-17.00

Ring til a-kassen

7010 6789

Fredag 8.00-16.00
Lørdag Lukket
Søndag Lukket
Mandag 8.00-17.00
Tirsdag 8.00-17.00
Onsdag 10.00-17.00 

Har du spørgsmål, er du altid velkommen til at skrive til os

Skriv til os

Oplever du tekniske problemer med hjemmesiden ring: 4437 1563 - åben: 6.00-24.00

HK.dk logo

Du kan blive syg, hvis jobbet ikke giver mening

20. november 2014  |  HK Privat  |  Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Jo mindre, dit job giver mening for dig, jo større er din risiko for at blive langtidssyg eller at havne på førtidspension. Det viser ny forskning.


Foto af mand, der spejler sig i vindue.

Har du ikke noget at skulle have sagt på jobbet? Og synes du ikke, at dine opgaver giver mening? Så har du en markant forhøjet risiko for at blive langtidssyg eller for at gå på førtidspension i forhold til kollegerne. Det viser ny forskning fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, NFA.

Det gælder især de kontoransatte, der oplever en lav grad af mening i arbejdet. De har mere end dobbelt så høj risiko - 144 procent - for at havne på førtidspension end dem, der oplever en høj grad af mening i jobbet. Samme gruppe har 54 procent højere risiko for at blive langtidssyge end ansatte, hvis job i høj grad giver mening for dem.

- Et dårligt psykisk arbejdsmiljø øger risikoen for førtidspensionering og lang tids sygdom skræmmende meget. Arbejdsgiverne skal tage forskningen meget alvorligt. Ellers vil de miste medarbejdere, og de er i sidste ende alle virksomheders vigtigste ressource, siger June Halvorsen, arbejdsmiljøkonsulent i HK/Privat.

Lav indflydelse ødelægger arbejdsmiljøet
For alle ansatte gælder det, at hvis de selv mener, deres indflydelse på jobbet er lav, har de 28 procent højere risiko for at komme på førtidspension end dem, der synes, de har meget at skulle have sagt.

Seniorforsker Thomas Clausen, NFA, der er en af forskerne bag den videnskabelige undersøgelse, understreger vigtigheden af et godt psykisk arbejdsmiljø.

- Forskningen viser også, at hvis udfordringerne i arbejdet er håndtérbare - og ikke for store - så har folk en lavere risiko for langvarigt sygefravær og førtidspension, forklarer Thomas Clausen.

Sygefravær og førtidspension

Resultaterne for langvarigt sygefravær og førtidspension gælder især for kontormedarbejdere og medarbejdere, som har med klienter at gøre.

  • Ringe grad af mening i arbejdet øgede signifikant risikoen for langvarigt sygefravær og for førtidspension
  • Ringe grad af identifikation med arbejdspladsen øgede signifikant risikoen for langvarigt sygefravær.
  • Ringe grad af mening i arbejdet og samtidig en lav grad af identifikation med arbejdspladsen øgede signifikant risikoen for førtidspension.

Bag om forskningen:

Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø har sammen med det tyske arbejdsmiljøinstitut BAuA brugt data om psykisk arbejdsmiljø fra tidligere spørgeskemaundersøgelser med svar fra hhv. 39.408 personer (langvarigt sygefravær) og 40.554 (førtidspension), Forskerne kombinerede personernes svar om deres psykiske arbejdsmiljø med oplysninger fra det såkaldte DREAM-register, der indeholder information om udbetalinger til sygefravær og førtidspensioner i Danmark.

Kære Else-Marie.

Tak for din kommentar. Jeg vil råde dig til at kontakte din HK-afdeling på 70 11 45 45. Her kan du bedst få svar på dine spørgsmål og yderligere hjælp, hvis der er behov for det.

Vh Anders Høj Eggers, HK/Privat

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk