Ring til fagforeningen

7011 4545

Torsdag 8.00-17.00
Fredag 8.00-16.00
Lørdag 10.00-12.00 
Søndag 10.00-12.00 
Mandag 8.00-17.00
Tirsdag 8.00-17.00

Ring til a-kassen

7010 6789

Torsdag 8.00-17.00
Fredag 8.00-16.00
Lørdag Lukket
Søndag Lukket
Mandag 8.00-17.00
Tirsdag 8.00-17.00

Har du spørgsmål, er du altid velkommen til at skrive til os

Skriv til os

Oplever du tekniske problemer med hjemmesiden ring: 4437 1563 - åben: 6.00-24.00

HK.dk logo

Udsmidte ledige midtjyder mister tusindvis af kroner

20. november 2014  |  MidtVest  |  Journalist Niels Stoktoft Overgaard Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Rundspørge viser, at en række medlemmer i HK MidtVest tvinges til at skære ned på udgifter til mad, bolig og børn, og mange tvinges mod deres vilje på efterløn


Over 1.000 HK-medlemmer i Region Midtjylland har indtil nu mistet deres dagpenge. Det begynder at få drastiske konsekvenser for familierne.

Hver tredje af dem modtager den midlertidige arbejdsmarkedsydelse. Men den giver meget lavere udbetalinger end dagpengene. Desuden varer den kun et stykke tid.

Mange er derfor allerede nu tvunget til at skære ned på deres udgifter. Det viser en rundspørge, som HK har foretaget blandt 150 midtjyske medlemmer, som er røget ud af dagpengene.

Mange mister 10-20.000 kr. om måneden

Formand for HK MidtVest karin Østerby

- Politikerne tog fejl af, hvor mange der villle ryge ud, og hvor svært det er at få job igen, og derfor må de nu genoprette dagpengereglerne igen, forlanger Karin Østerby.

En anden stor gruppe er stadig arbejdsløse, men får ingen penge fra det offentlige. De bliver forsørget af deres ægtefælle eller andre.

Knap hver tiende modtager kontanthjælp eller uddannelseshjælp. Men her er deres udbetaling afhængig af, hvad en eventuel partner tjener.

Samlet set har de udsmidte HK’ere et stort tab af indtægt. Hver tiende mister mere end 20.000 kr. om måneden. Andre 30 % mangler mellem 10.000 og 20.000 kr. hver måned.

De skærer ned, også så det går ud over børn

For otte ud af hver ti har tabet af dagpenge ført til, at de har skullet ændre i deres måde at leve på. De har optaget lån, solgt hus, droppet ferier eller skåret til på andre måder.

I mange tilfælde går det ud over børnene. Det har ramt deres sport, spejder, musikundervisning, fødselsdage og lignende.

"Vi har ingen opsparing mere, men overtræk på vores konto," fortæller et af HK-medlemmerne. "Derfor har vi droppet nogle forsikringer. Vi lever fra dag til dag under stor stress og frustration."

Mange tvinges på efterløn mod deres vilje

Mange har spået, at når folk mistede deres dagpenge, så ville de hurtigt komme i arbejde igen. Sådan er det slet ikke gået. Kun hver syvende af de 150 i Midtjylland er kommet i arbejde igen.

En del af de ældre er skiftet til efterløn. Men det var ikke noget de ønskede. Næsten 80 % ville hellere være blevet på arbejdsmarkedet.

Formand: Nu må politikerne rette op på deres fejlvurdering

Afdelingsformand Karin Østerby fra HK MidtVest synes, undersøgelsen beviser, at dagpengereformen har fået skrækkelige konsekvenser for mange HK’ere, også i Midt- og Vestjylland. Hun mener, at politikerne nu må erkende, at de fejlvurderede konsekvenserne.

- Mange flere, end de spåede, er faldet ud af dagpengene, siger Karin Østerby. Desuden har de, der røg ud, meget sværere ved at finde nyt arbejde, end politikerne påstod.

I forliget om næste års finanslov har politikerne gennemført et par forbedringer. Blandt andet en såkaldt kontantydelse til de, der mister dagpengene.

- Men det er kun lappeløsninger. Der er brug for, at Folketinget snarest muligt mere gennemgribende genopretter dagpengereglerne, fordi de tog fejl af konsekvenserne, siger Karin Østerby.

Dagpenge Arbejdsløs

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk