HK.dk logo

Virksomheder gik på datamatikerjagt

01. december 2014  |  Samdata  |  Ernst Poulsen

Et simpelt koncept hvor elever præsenterer deres projekter for virksomheder er blevet en lille succes, der hjælper de studerende til praktikpladser og studiejobs.

Lokalet på Københavns Erhvervsakademi (KEA) var proppet med spændte datamatiker-studerende, da skolen den sidste onsdag i november holdt åben basar for virksomheder.

De studerende stod klar ved hver deres bord. Enkeltvis eller i små hold stod de klar med den bærbare computer, smartphonen eller Arduino-robotter, så de kunne fremvise deres IT-projekter. Præcist kl. 9.30 dukkede en håndfuld IT-chefer op for at spotte mulige praktikanter og fremtidige talenter.


Rart at det allerede kan bruges

Jon Højlund Arnfred og Matti Andreas Nielsen

Jon Højlund Arnfred og Matti Andreas Nielsen

To af de studerende var Jon Højlund Arnfred og Matti Andreas Nielsen, der begge går på 3. semester.

Deres projekt er et administrativt system, der har hjulpet en mindre sparekasse med at forsimple en stribe administrative opgaver. Kundeoplysningerne bliver nu automatisk omdannet til excel- eller pdf-format og lagt ned i en database, hvorfra alle kan hente dem. Samtidigt undgår sparekassens direktør at indtaste de samme oplysninger flere gange, når der fx skal oprettes Dankort.

De to studerende begyndte på opgaven på 2. semester som et fritidsjob, og de er ganske stolte af resultatet. ”Der er en stor tilfredsstillelse i, at vi efter så kort tid kan lave noget, som reelt kan bruges, og som er blevet købt af en kunde, ” understreger Jon.

Han har ikke afgjort, om han nøjes med datamatikeruddannelsen på 2½ år, eller om han forlænger med halvandet år og bliver software udvikler. ”Kommer der et tilbud, hvor jeg får en masse udfordringer, så tror jeg, man sidder lige så godt i en stilling i industrien som på skolebænken.”

Jon har allerede et studiejob som han er glad for, men hans makker Matti fik på dagen udleveret vistikort fra en virksomhed, der bad ham om at sende en ansøgning. Den sørgede han for blev afleveret to døgn senere.

Nu må de tage mig

Mihai George Forlafu

Mihai George Forlafu

Mihai George Forlafu medbragte et par små Arduino-styrede biler, der kan styres fra en stemmestyret smartphone. Bilerne kan selv undgå forhindringer og samtidigt sende billeder samt oplysninger om temperatur og luftfugtighed tilbage. Han kunne også demonstrere et par Android-apps, som han har haft ude i Google Play-butikken i et stykke tid.

Mihai kommer oprindeligt fra Rumænien, og er nu på 3. semester af datamatikeruddannelsen. Egentlig har han en 3½-årig rumænsk uddannelse som computer engineer, hvor han havde lært at programmere i C, men da han tog til vesten, afviste arbejdsgiverne ham, selv om han slap igennem til samtaler. Derfor endte han med at begynde forfra, og det er han glad for i dag. ”

I øst lærte vi at programmere, men her får vi lært en masse om scrum og unified processer. Selv om starten var kedelig, så forstår jeg nu, hvorfor de sagde sådan.” Samtidigt har han fået lært Java, som er det programmeringssprog, der undervises i på KEA.

Mihai er nu begyndt at samle en portefølje af opgaver samtidigt med, at han håber at finde et studiejob. Planen er at nå at samle en solid erfaring på et studiejob, før han er færdig med den lange uddannelse som software developer: ”Så vil jeg både have skolegang, erfaring og viden. Så bliver de nødt til at tage mig,” lyder det optimistisk.

Noget tyder på, at han har noget at have optimismen i, for flere virksomheder beder ham i løbet af dagen om at kigge forbi til en kop kaffe.

Vil ud og lave komplicerede backend-ting

Jan Kragh

Jan Kragh

Ved det bagerste bord i lokalet holder Jan Kragh til. Hans fritidsprojekt er et planlægningsværktøj, som han har lavet til et vagtfirma, han selv har arbejdet for.

”De havde prøvet en 3-4 forskellige værktøjer, men ingen af dem passede helt til deres formål. Jeg har skræddersyet et til dem mod, at de køber den første licens. Fordelen for dem er, at de får noget, der passer præcist til deres behov. Jeg får til gengæld indsigt i deres arbejdsgange og behov, og bagefter har jeg et system, som jeg måske kan sælge til andre.”

Han vil gerne ud i virksomheder, hvor der arbejdes med backend-systemer: ”Det skal gerne være store systemer med komplekse algoritmer. Hvis det er svært, er det spændende. Jeg er nok for gammel til at lave noget trivielt,” lyder selverkendelsen fra Jan.

Firmaer: På jagt efter de dygtige

På KEA er arbejdsløsheden blandt Datamatikerne nede på nogle få procent, men adjunkt Christian Kirschberg, der har stået for arrangementet, synes stadig det er vigtigt at skabe kontakt mellem firmaer og elever. Han fortæller, at det er et bevidst valg, at eleverne skulle have et projekt, så de havde noget konkret at vise frem på dagen. ”Det gør det nemmere at få en samtale i gang med virksomhederne,” fortæller han.

”Vi håber at dagen giver nogle kontakter, som senere bliver til et studiejob eller allerhelst en praktikplads.”

En af de folk der kiggede forbi for at se elevernes opgaver, var Lars Landbo, der er CTO hos Licensewatch.

”Mit mål med besøget var at finde dygtige studerende, som ønsker en praktik plads med tekniske udfordringer, hvor de bagefter kan skrive eksamensprojekt. Jeg er især interesseret i dem, der også har indsigt i .Net og ikke kun Java.”

”Niveauet var generelt højt. Og det var et godt setup, som jeg håber, bliver gennemført igen,” konkluderede Lars Landbo efter, at han havde været på rundtur til de forskellige borde.

 

 

Se vidoen lavet om dagen:

 

Studerende

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Brug for HK?

Ring til os

HK's fagforening: 7011 4545

Åbningstid: Åben i dag 08-16

HK's a-kasse: 7010 6789

Åbningstid: Åben i dag 08-16

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Brug for HK?

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Ring til os

Fagforeningen: Mandag til torsdag kl. 8.00-17.00. Fredag kl. 8.00-16.00. A-kassen: Mandag og onsdag: 08.00-17.00 Tirsdag og torsdag: 08.00-12.00 Fredag: 08.00-16.00

HK's fagforening: 7011 4545

HK's a-kasse: 7010 6789

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk