HK.dk logo

Hold helligdagene hellige

03. december 2014  |  Midt

Fagpolitisk kommentar: Er lukkeloven ikke allerede så liberal og fleksibel, som den kan og skal blive? Har vi ikke, som forbrugere, alle de muligheder, vi skal bruge for at handle - også på alternative og skæve tidspunkter, i weekenderne, op til jul osv.?

Som formand for HK Handel Midt er jeg bestemt ikke imponeret over, at regering og folketing med Henrik Sass Larsen i spidsen overvejer et forslag om at lempe lukkeloven yderligere ved at give butikker mulighed for at åbne ”ved særlige lejligheder” og dermed også på flere helligdage. Anledningen er blandt andet, at nogle sjællandske butikker tidligere på året brød loven og holdt åbent i forbindelse med et lokalt arrangement. Det lovbrud skal altså nu ophøjes til lov! 

Taberne er ikke kun de butiksansatte og deres familier, der presses mere og mere op i en krog, hvor det er umuligt at se perspektiverne i faget – og mulighederne for at få dækket familien ind, når det gælder pasningsbehov. Taberne er også butikkerne selv, der fremover vil få endnu sværere ved at rekruttere til et fag med disse arbejdsbetingelser. Og derved er vi tilbage ved den sidste gruppe af tabere i denne sag, nemlig forbrugerne selv. For med en lukkelov og nogle arbejdsbetingelser, der gør det svært at rekruttere dygtigt fagpersonale, vil vi i sidste ende komme til at mangle personale, der kan guide og vejlede os. Det er ikke i alle butikker, at ydertimerne kan dækkes af med ufaglærte studerende. Slet ikke i tider, hvor detailhandlen overvejer, hvordan kunderne kan holdes i butikkerne – og ikke kun på nettet. Eller sagt med andre ord: Med den glidebane, Henrik Sass Larsen gør sig til fortaler for, er det et helt fag, der er på spil.

For en glidebane vil der garanteret blive tale om. For hvem skal i givet fald definere, hvad der er lokale arrangementer af en passende karakter i forhold til at give butikker tilladelse til at holde ekstraordinært åbent? Hvor mange timer, dage, uger kan en særtilladelse omfatte? Lad os bare tage Odense som eksempel. Her slår man sig op som en festivalby, hvor der året igennem er mange og spændende festivals. Det er uden tvivl godt for byen, omsætningen, butikkerne og dermed også for medarbejderne, der har deres job kært. Men hvad har man så tænkt sig at gøre i løbet af Odenses ”Summer of Festivals”, hvor Odense Blomsterfestival bliver til H.C. Andersen Festivals bliver til Odense Film Festival bliver til… For i løbet af sommeren er Odenses festivalaktiviteter én lang kæde af oplevelser. Skal butikkerne i Odense så tilsvarende have lov til at holde åbent 24/7 under sommerens festival-kæde, fordi der er tale om ”særlige, lokale arrangementer”?

Jeg vil foreslå, at vi holder helligdagene hellige – og freder butiksfamilierne i forhold til endnu en tur ned ad glidebanen. Det er hverken godt for familierne, forretningerne eller i sidste ende forbrugerne.

 pia turøe
Pia Thurøe
Sektorformand
HK Handel Midt 


Arbejdsmarked

Få tips, tricks, nyheder og hør om kommende arrangementer:


HK Midts Facebookside


se alle de fordele 
du kan få glæde
af som hk-medlem 


HK Medlemsfordele

har du tjekket
om vi har et spæn-dende arrangement på vej?


kommende arrangementer

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Brug for HK?

Ring til os

HK's fagforening: 7011 4545

Åbningstid: Lukket for i dag

HK's a-kasse: 7010 6789

Åbningstid: Lukket for i dag

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Brug for HK?

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Ring til os

Fagforeningen: Mandag til torsdag kl. 8.00-17.00. Fredag kl. 8.00-16.00. A-kassen: Mandag og onsdag: 08.00-17.00 Tirsdag og torsdag: 08.00-12.00 Fredag: 08.00-16.00

HK's fagforening: 7011 4545

HK's a-kasse: 7010 6789

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk