Ring til fagforeningen

7011 4545

Torsdag 8.00-17.00
Fredag 8.00-16.00
Lørdag 10.00-12.00 
Søndag 10.00-12.00 
Mandag 8.00-17.00
Tirsdag 8.00-17.00

Ring til a-kassen

7010 6789

Torsdag 8.00-17.00
Fredag 8.00-16.00
Lørdag Lukket
Søndag Lukket
Mandag 8.00-17.00
Tirsdag 8.00-17.00

Har du spørgsmål, er du altid velkommen til at skrive til os

Skriv til os

Oplever du tekniske problemer med hjemmesiden ring: 4437 1563 - åben: 6.00-24.00

HK.dk logo

Tidspres skader produktiviteten hos kommuner og region

17. december 2014  |  MidtVest  |  Journalist Niels Stoktoft Overgaard Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Selv om alle løber hurtigere, så får de mindre fra hånden, viser nyt projekt. Nu skal midt- og vestjyske arbejdspladser se på, hvordan de gør arbejdstiden sundere


HK MidtVest behandler i øjeblikket ti alvorligere sager om sygemeldte medlemmer. De har arbejdet i kommuner eller hos regionen og er gået ned på grund af arbejdspres.
Endnu flere er ramt. HK-tillidsrepræsentanterne på arbejdspladserne tager sig af en række kolleger, som ikke længere magter presset.
Når ansatte ikke kommer på arbejde, så går det selvfølgelig ud over de opgaver, som arbejdspladsen skal løse. Men en ny undersøgelse viser, at også mange af de tilbageværende medarbejdere trives dårligt.
De vil gerne løbe hurtigere for at overkomme så meget som muligt. Men det er tilsyneladende ikke hensigtsmæssigt. Produktiviteten står i stampe på offentlige arbejdspladser, viser en undersøgelse fra Roskilde Universitet, udført for HK Kommunal.

HK-arbejde ramt af kronisk mangel på tid

Stresset kvinde

Mange tror, at de når mere ved at droppe pauser, men det kan gå lige omvendt! (Arkivfoto Colourbox)

Der er sket mange omlægninger og rationaliseringer hos kommuner og region. Alt sammen med det formål at få løst opgaver bedre og på en billigere måde.
- Målet er fornuftigt, siger Marianne Køpke, der er formand for HK Kommunal MidtVest. Men målet skal nås på en hensigtsmæssig måde. Når produktiviteten står i stampe, så er det et faretegn.
Undersøgelsen fra Roskilde viser, at mangel på tid i dag er et udbredt fænomen. Det er, som om HK-arbejdet i øjeblikket er karakteriseret ved en kronisk mangel på tid.

Alle har brug for pauser

Marianne Køpke bruger et eksempel. Nogle arbejdspladser afskaffer de uofficielle korte kaffepauser. Ledelsen tror, at hvis man sparer de fem eller ti minutter, så kan medarbejderne præstere en større mængde arbejde.
Men undersøgelser viser, at mennesker har brug for små afbræk i arbejdet. Ellers bliver de mindre effektive. Derfor kan den sparede kaffepause betyde, at der samlet bliver præsteret mindre.
- Dermed vokser frustrationen over ikke at kunne nå opgaverne. Lederne skal være klar over, at arbejdsglæde også har betydning for, hvor meget ansatte er i stand til at præstere, siger Marianne Køpke.

Pauser kan bruges konstruktivt

Marianne Køpke

Marianne Køpke håber, at mange arbejdspladser går i gang med at snakke om, hvordan de kan gøre deres tidsmiljø sundere.

HK MidtVest vil nu have arbejdspladserne i Midt- og Vestjylland i gang med at diskutere noget nyt: deres ”tidsmiljø”. Hvordan kan arbejdstiden tilrettelægges så det fremmer arbejdsmiljøet, arbejdsglæden – og produktiviteten?
- Vi opfordrer arbejdspladserne til at diskutere deres tidsmiljø. Det kan de gøre ud fra et hæfte, som HK Kommunal har udarbejdet på baggrund af rapporten fra Roskilde Universitet. Heri findes der er en masse spørgsmål, som kan bruges til at tage håndgribeligt fat på snakken, siger Marianne Køpke.
Hæftet giver blandt andet ideer til at få styr på pauser i arbejdet. Det handler ikke kun om at drikke kaffe med kollegerne. Måske kan der i et stykke koncentreret arbejde indlægges lette arbejdsopgaver, og det dermed bliver et afbræk i presset.
På den måde kan de ansatte samlet nå mere.

Stress Arbejdsmiljø

dialogværktøj om tidsmiljø og arbejdsglæde


Læs eller download

læs rapporten fra ruc og hk kommunal


Rapport om tidsmiljø

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk