HK.dk logo

Nu skal der gøres noget ved arbejdsmiljøet

31. december 2014  |   | 

Vi har bedt Birthe Østergaard Petersen, næstformand og arbejdsmiljøansvarlig i Trafik & Jernbane, fortælle om stadigt flere medlemmer, der har oprigtigt ondt i arbejdsmiljøet. Det kan være hårdt at tale om - og endnu sværere at gøre noget ved. Man håber noget vil vise sig, eller noget vil gå væk. Men det kræver sin kvinde at sige stop – nu skal der gøres noget ved det!

Fra kontorets dagbog

En mandag morgen på HK Trafik & Jernbanes kontor – vi har netop åbnet telefonerne og det første opkald er fra et ulykkeligt medlem, der nærmest grædende spørger, om jeg ikke kan hjælpe hende med at få udregnet hendes pension, ”for nu orker hun ikke mere”. Jeg spørger lidt ind til, hvad der er galt og det nærmest vælter ud af hende med længe opsparede frustrationer og hun fortæller om stadigt flere krav til tempo, kompetencer og stadig mindre indflydelse på sit arbejde på hendes arbejdsplads og hun – og flere af hendes kolleger – oplever, at de ikke længere kan følge med.  

En onsdag formiddag kort efter: en af mine kolleger tager telefonen – og et andet medlem er i røret og fortæller, at han har været sygemeldt med stress i et par måneder og han kan slet ikke se sig ud af, hvordan han skal komme tilbage på arbejdet, for de krav og forventninger, der stilles til ham, er vokset ham over hovedet. Og da min kollega spørger, om han har talt med nogen på arbejdspladsen om det her, er svaret: ”nej, for jeg ved ikke, hvordan jeg skal få fortalt, hvordan jeg har det.”  

Kun syge virksomhedskulturer har A og B ansatte  

Fra et lyttemøde for vores medlemmer i foråret 2014: et medlem fortæller i en blanding af frustration og indignation, at han trods sine 30 års erfaring med sit arbejdsområde, mange års erhvervet specialistviden, oplever, at han ikke får mulighed for at deltage i de spændende arbejdsopgaver eller i de nye projekter, hvor han ville kunne byde ind med sin viden. Næh nej, projekterne bemandes med en blanding af konsulenter – interne og eksterne – som ikke har tilnærmelsesvis den viden og erfaring, som vores medlem kunne byde ind med.

For kort tid siden kontaktede et tjenestemandsmedlem os og beskrev den oplevelse han og en række af hans kolleger har omkring kun lige akkurat at være tålt af en ledelse, som tydeligt giver udtryk for sin irritation over, at man skal ”bøvle med de besværlige tjenestemænd, som er ufleksible, får for meget i løn og er for dyre at afskedige.” Dybt urimeligt og dybt uprofessionelt af en ledelse, som tilsyneladende helt overser det faktum, at tjenestemændene ikke ved deres ansættelse år tilbage blev spurgt, om de ville være tjenestemænd – det blev man jo bare.

Vær med til at sætte arbejdsmiljøet højt på dagsordenen

Det var bare et lille udpluk af de henvendelser og indtryk vi får i Trafik & Jernbane fra stadig flere af vores medlemmer ude på arbejdspladserne. Medlemmer som hver især føler sig klemt, presset, mobbet eller stresset på deres arbejdsplads. Medlemmer som altså føler deres psykiske arbejdsmiljø er så dårligt, at det alt lige truer deres helbred, deres livskvalitet og i sidste ende kan koste dem jobbet, fordi de bliver så syge, at de bliver afskediget.

I 2015 vil vi sætte ekstra fokus på det psykiske arbejdsmiljø, sætte alle kræfter ind på at nedbryde tabuer, skabe åbenhed og tolerance, som forudsætning for bedre arbejdspladser og gode arbejdsliv. Og vi vil derfor gerne bede dig om at støtte denne indsats. Kun sammen er vi stærke nok til at bryde isen – og skabe fuld opmærksomhed på problemet.

Vi inviterer dig nu til et ”lyttemøde” med dette tema – der i bund og grund handler om hvad du ønsker af anerkendelse, indflydelse og arbejdsglæde.

Tilmeld dig hurtigst muligt et af mødernetrafik-jernbane@hk.dk eller på 33 30 43 00.

I Vestdanmark kan du tilmelde dig lyttemødet: Onsdag 4. februar 2015 kl.15.30 – 18.30 i Århus, Aarhussalen, Sankt Knuds Torv 3, (3 min. fra banegården).

I Østdanmark kan du tilmelde dig lyttemødet: Torsdag 5. februar 2015 kl. 15.30 – 18.30 i København, DGI Byen, Tietgensgade 65, (1 min. fra KH).  

Der vil være kaffe, kage, vand og sandwich til møderne.


Arbejdsmiljø Stress

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Brug for HK?

Ring til os

HK's fagforening: 7011 4545

Åbningstid: Lukket for i dag

HK's a-kasse: 7010 6789

Åbningstid: Lukket for i dag

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Brug for HK?

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Ring til os

Fagforeningen: Mandag til torsdag kl. 8.00-17.00. Fredag kl. 8.00-16.00. A-kassen: Mandag og onsdag: 08.00-17.00 Tirsdag og torsdag: 08.00-12.00 Fredag: 08.00-16.00

HK's fagforening: 7011 4545

HK's a-kasse: 7010 6789

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk