HK.dk logo

HK'ere vil gerne blitze fartsyndere

21. januar 2015  |  HK Stat  |  HK Politiet og Anklagemyndigheden  | 

Når politiet fra februar firedobler antallet af fotovogne langs de danske veje, vil det være smart at lade HK’ere sidde bag kameraerne. ’Vi er vant til myndighedsudøvelse og billigere i løn end politiuddannede’, skriver HK’erne til Folketingets retsudvalg.

Politiets HK’ere vil gerne bemande nogle af politiets mange nye kameravogne. Heidi Juhl Pedersen, formand for HK Politiet, har netop (20. januar 2015) på kollegernes vegne sendt et brev til de politiske partiers retsordførere for at gøre opmærksom på, hvordan HK’erne kan være med til at løse opgaverne, når ekstra 75 fotovogne nu ruller ud for at motivere bilisterne til at lette speederfoden.

Nedslidte betjente eller kontorfolk

Der er flere fordele ved at lade HK’ere frem for politibetjente passe fartkontrollen, skriver Heidi Juhl Pedersen: Blandt andet er HK’erne billigere i drift end en politiuddannet. Desuden tager faggruppen sig i forvejen af sagsbehandlingen, når en bilist er blevet blitzet, og det vil give fleksibilitet for politiet og skabe variation i opgaveløsninger at bede HK’ere passe de afslørende kameraer.  

Der er dog flere bud på, hvem der kan passe de automatiske fotoapparater. Formanden for Folketingets retsudvalg, SF’eren Karina Lorentzen, foreslår at lade nedslidte politifolk eller fængselsbetjente klare opgaven.   

Det vil være tåbeligt at lade unge, friske politifolk bemande fotovognene, siger hun til DR Sjælland. Venstres Karsten Nonbo mener – også ifølge DR Sjælland – at kontorfolk efter en kort oplæring kan blitze bilister. Ligesom ældre og skadede politifolk kan gøre det.  

Risiko for voldelige borgere

For Politiforbundet er der ingen tvivl om, at der er tale om en politiopgave. Det siger forbundets formand, Claus Oxfeldt. Han kalder det over for DR Sjælland for essentielt, at myndighedsudøvelse udøves af politiet. Og han fremhæver sikkerhedsrisikoen ved at sidde i fotovognene. Politiet har været udsat for vold fra vrede bilister mod ansatte i fotovognene, fortæller han.  

Hertil siger HK Politiet, at HK’erne er vant til at udøve myndighed: ’Vi er bekendt med politiets opgaver og har erfaring med myndighedsudøvelse, bl.a. fra vores arbejde i politiets borgerekspeditioner og i juridiske sekretariater,’ forklarer Heidi Juhl Pedersen i brevet til retsordførerne.  

- Vi HK’ere er jo også i andre jobmæssige sammenhænge i situationer, hvor vi kan blive udsat for vold og trusler. Fx i Skat, i Arbejdstilsynet og i de kommunale jobcentre og socialcentre. Så det er et generelt problem, som kan håndteres via lovgivning og tiltag på de respektive arbejdspladser, siger Heidi Juhl Pedersen.   

Den 21. januar bekræftede Venstres Karsten Nonbo over for politi-HK’ernes formand, at han ser muligheder i at bemande fotovogne med HK’ere. Og yderligere et par retsordførere kvitterede for brevet fra HK Politiet, oplyser Heidi Juhl Pedersen.  


HK-medlemmer Arbejdsmarked

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Brug for HK?

Ring til os

HK's fagforening: 7011 4545

Åbningstid: Lukket for i dag

HK's a-kasse: 7010 6789

Åbningstid: Lukket for i dag

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Brug for HK?

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Ring til os

Fagforeningen: Mandag til torsdag kl. 8.00-17.00. Fredag kl. 8.00-16.00. A-kassen: Mandag og onsdag: 08.00-17.00 Tirsdag og torsdag: 08.00-12.00 Fredag: 08.00-16.00

HK's fagforening: 7011 4545

HK's a-kasse: 7010 6789

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk