HK.dk logo

- Jeg kan ikke forestille mig en bedre arbejdsplads

26. januar 2015  |  Sydjylland  | 

Arbejdsmiljøår 2015: Tillid, flad struktur og en firmaturnering for alle bidrager til at skabe trivsel hos Anker Andersen A/S.


I Anker Andersen A/S er der hvert år ved juletid ”triathlon” – en firmaturnering i dart, pool og bordfodbold. Man spiller i hold a to, og man spiller kampe i frokostpausen. Her er fabrikschef Michael Gad Rasmussen i højt humør over en scoring i bordfodbold mod AMR Mette Havndrup.

 

De har en stor firmaturnering i dart, pool og bordfodbold, hvor de lærer hinanden bedre at kende.
De har fælles elastik-træning to gange om ugen lige inden frokost.
Og da flere af især de mandlige kollegers kropsform begyndte at ”hænge lidt nedad”, gav direktøren lov til at lave et arrangement i arbejdstiden med en diætist, som fortalte om sund kost, hvorefter dagen blev sluttet af med, at alle spiste sammen.

Når man beder Mette Havndrup om at bedømme arbejdsmiljøet i virksomheden Anker Andersen A/S, hvor hun har tjent sine penge i en årrække, behøver hun ikke lang tid eller mange ord:
- Jeg kan ikke forestille mig, at det overhovedet kunne være bedre, svarer hun uden betænkningstid.

Og hun er ikke ene om at være glad for at arbejde i firmaet: Af de 24 ansatte har næsten halvdelen haft 10 års-jubilæum.
Det er ikke en arbejdsplads, man vil væk fra.

Nedtur gav sammenhold

I firmaturneringen er der tvungen deltagelse for alle, både direktør, chefer, software-udviklere, ingeniører, administration og produktion. - Det giver så mange kampe, at vi er nødt til at starte turneringen i begyndelsen af november. Det er sjovt, og så lærer man helt automatisk alle de andre i virksomheden at kende, siger Mette Havndrup.

I anledning af HK’s Arbejdsmiljøår 2015 er HK Sydjylland på besøg på virksomheden i Ølholm ved Vejle.
Vi har nemlig hørt, at man hos Anker Andersen A/S gør meget for, at medarbejderne trives på arbejdspladsen, hvor man producerer, monterer og servicerer returpant-maskiner til kunder i udlandet.

Mette Havndrup, der er service coordinator, HK’er og arbejdsmiljørepræsentant, er enig med sin chef, fabrikschef Michael Gad Rasmussen, i, at det gode arbejdsmiljø skyldes mere end firmaturnering, gymnastik og fællesspisning.
En af forklaringerne skal – paradoksalt nok - findes i firmaets store nedtur i begyndelsen af finanskrisen, da man måtte ”skære til”.
Mange blev fyret, men det blev gjort på en ordentlig måde, husker Mette Havndrup.
Et rekrutteringsbureau blev hyret til at lave outplacement med interviews og hjælp til at komme videre for de fyrede.

Men hvordan kom de tilbageblevne videre?
- Vi brugte meget sort humor for at komme over det. Men det fik os samtidig til at rykke mere sammen, ikke mindst fordi ledelsen viste, at det ikke kun var os på gulvet, det gik ud over, forklarer Mette Havndrup.
Således blev en underdirektør sparet væk, og fabrikschefen skiftede det pæne tøj ud med arbejdstøj og rykkede ud fra sit kontor på ”den varme gang” og til et kontor i produktionshallen.
Siden dengang har direktøren i øvrigt også fungeret som sælger.

- Det var meget ubehageligt, men det har også givet en bredde og en rummelighed, som ingen vist vil være foruden i dag. Fordi vi pludselig var færre, blev vi nødt til at brede os mere ud over de faggrænser, der var før, siger Michael Gad Rasmussen.
Det bekræftes af Mette Havndrup, som ikke kun passer sin primære funktion med at koordinere firmaets service, men også kan ordne fakturaer og sende reservedele fra lageret, når det er nødvendigt.

- Og jeg kan godt sende en barsk mail ud til alle, hvis jeg opdager, at nogen ikke tager andres telefoner, når de ikke er der. Og det gælder virkelig alle! siger hun med et grin.

Tillid frem for kontrol

I kantinen hænger dartskiven side om side med tips til udstrækning af ømme muskler og årsplanen for arbejdsmiljøudvalgets arbejde.

Også tillid og et fladt organisations-hierarki er nøgleord, når fabrikschefen og arbejdsmiljørepræsentanten skal nævne årsagerne til det gode arbejdsmiljø:
- Vi har ikke mange lag, og alle taler med alle. Folk fra produktionen kan dukke op i tunge arbejdssko på direktørens kontor. Det er med til at give fleksibilitet og arbejdsglæde, mener Michael Gad Rasmussen og fortsætter:
- Medarbejderne bliver heller ikke målt og vejet hele tiden. Vi har en filosofi om, at når man viser tillid, vokser folk med opgaven. I stedet for at kontrollere og måle medarbejderne, koncentrerer vi os i bund og grund om at få medarbejderne til at trives. For så lønner det sig også i sidste ende på bundlinjen, siger fabrikschefen, som dog understreger, at det indirekte er meget målbart, om medarbejderne gør deres arbejde godt. For hvis tingene ikke fungerer, bliver kunderne sure.

Fraværet af kontrol og detaljeret styring giver dog også en speciel arbejdsplads, understreger Mette Havndrup:
- Vi har haft nogle få, som sagde op efter kort tid, fordi de erkendte, at de ikke passede ind. Man skal ikke være typen, der vil kontrolleres og styres hele tiden. Ingen kommer og siger ”Har du husket dit og dat?”. Man skal kunne fungere i kaos, som jeg plejer at sige.
- Men for os, der kan det, fungerer det godt. Og når vi oplever fleksibilitet fra firmaet, giver vi også mere den anden vej, siger hun.

Fabrikschef Michael Gad Rasmussen tilføjer:
- Vi tror på, at folk gerne vil arbejde et sted, hvor lederne har en vis pionerånd. Hvor de bogstaveligt talt ikke er bange for at tage en kost i hånden og gå foran. Det er også en måde at holde på de bedste medarbejdere – og det vil være et klart konkurrenceparameter i fremtiden.

En bulldozer-agtig arbejdsmiljørepræsentant

Da Anker Andersen for 10 år siden byggede nyt domicil i Ølholm, var medarbejderne forinden taget med på råd. Det betød nej til storrums-kontor, men ja til en række fleksible kontorer af forskellig størrelse, som Mette Havndrup her viser frem.

Og så er der altså endnu en vigtig årsag til virksomhedens gode arbejdsmiljø, understreger Michael Gad Rasmussen. Og den årsag hedder Mette Havndrup.
Sammen tegner de to virksomhedens arbejdsmiljøudvalg (AMU), og her oplever fabrikschefen tit, at Mette Havndrup og hendes personlighed sætter skub i tingene:
- Vi har måttet genopfinde os selv i AMU, fordi vi efterhånden har løst de problemer, der har været. Nu har vi bevæget os over på plussiden og kan få ”offensive” ideer, med Mette som igangsætter.

Selv fremhæver Mette Havndrup et forbilledligt samarbejde mellem personaleforeningen og AMU. Men hun er også helt bevidst om, at hun tager mange initiativer selv som arbejdsmiljørepræsentant:
- Jeg er blevet mere bulldozer-agtig med tiden. Jeg spørger ikke bare pænt om lov. Nu kender jeg også Michael, som jeg har arbejdet sammen med i 11 år. Så jeg er ikke bange for at gå ind til ham og spørge om noget eller foreslå noget. Og hvis ikke jeg får ja straks, finder jeg for eksempel selv nogle priser og detaljer på det, jeg vil have, og vender tilbage og spørger igen, griner hun.

Når hun har været på AMR-kurser eller i andre sammenhænge har mødt andre arbejdsmiljørepræsentanter, giver det hende en helt speciel gejst at komme hjem og sige ”Hvor har vi det dog godt her!”
- Jeg hører tit om problemer på andre arbejdspladser, hvor arbejdsmiljørepræsentanten ikke bliver hørt eller bliver overrulet. Og jeg ryster på hovedet, for det behøver jo ikke være så svært at få et godt arbejdsmiljø, synes jeg.

Mette Havndrup er selv et levende bevis på sin påstand om firmaets gode arbejdsmiljø.
For med bopæl på Fyn kører hun 160 kilometer hver dag for at komme på arbejde og hjem igen:
- Jeg har erkendt, at jeg kan ikke få et bedre job på en bedre arbejdsplads. Den er fleksibel, så jeg kan møde senere eller tage en hjemmedag, hvis børnene er syge. Og så kan jeg gøre en forskel på mit arbejde, også for andre via mit AMR-arbejde. Jeg kunne ikke ønske mig noget bedre, siger hun.

Arbejdsmiljø Arbejdsmiljørepræsentant

Anker Andersen A/S

● Anker Andersen A/S blev stiftet i 1945 i København og har 70 års jubilæum 10. november i år.

● Firmaet flyttede til Tørring/Ølholm i 1960 og byggede sit nuværende domicil på Anker Andersens Vej i 2005.

● Helt tilbage i 1945 startede firmaet med at vaske og genopfylde mælkeflasker. Nu er det en nichevirksomhed med produktion, montering og service af returpant-maskiner især i Tyskland, men også kunder i Sverige, USA, Canada, Australien. Firmaet har haft op til 80 ansatte, men har i dag cirka 25 ansatte.

 

ARBEJDSMILJØ

Ud over de initiativer, der er nævnt i artiklen, har firmaet fokus på arbejdsmiljø og trivsel på blandt andet disse områder:

● Sundhedsforsikring.

● Krise- og psykologhjælp, hvis behovet opstår.

● Rabataftaler.

● En ordning med arbejdsmiljørådgivningsfirmaet Avidenz, som deltager i AMU-møder, laver sikkerhedsrundering i produktionen og hjælper med at indrette alles arbejdsplader ergonomisk rigtigt.

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Brug for HK?

Ring til os

HK's fagforening: 7011 4545

Åbningstid: Lukket i dag

HK's a-kasse: 7010 6789

Åbningstid: Lukket i dag

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Brug for HK?

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Ring til os

Fagforeningen: Mandag til torsdag kl. 8.00-17.00. Fredag kl. 8.00-16.00. A-kassen: Mandag og onsdag: 08.00-17.00 Tirsdag og torsdag: 08.00-12.00 Fredag: 08.00-16.00

HK's fagforening: 7011 4545

HK's a-kasse: 7010 6789

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk