HK.dk logo

Kontorelever udstationeret i Bruxelles: Vi overvandt os selv

17. februar 2015  |  HK Kommunal  |  Elev i kommune og region  | 

Som kontorelev i Fredericia Kommune er det en del af uddannelsen, at man skal bruge en måned af sin elevtid på et internationalt kontor i Bruxelles. Vikki Lidegaard og Louise Ditlevsen var første hold af elever, der tog flyveren til EU’s hovedstad.

Vikki Lidegaard (tv) og Louise Ditlevsen fik et kick ud af turen til Bruxelles. Foto: Thomas Søndergaard

Begge havde de en lille smule ondt i maven, da de satte sig op i flyveren fra Billund mod Bruxelles. En hel måned ventede forude i en fremmed by, et fremmed kontor, en fremmed lejlighed og helt uden familien og de vante rammer i Fredericia.

OM ELEVERNE

Louise Ditlevsen, 22 år, kontorelev i Fredericia Kommune

Vikki Lidegaard 32 år, kontorelev i Fredericia  Kommune

For Vikki Lidegaard, som aldrig har prøvet at flyve før og samtidig skulle se frem til en måned uden mand og to børn, var det ekstra grænseoverskridende. 

- Jeg var stiv af skræk, da vi satte os op i flyveren. Det var egentlig ikke så meget tanken om, at jeg skulle ned på et fremmed kontor. Det var mere tanken om, hvordan det ville gå derhjemme, og så at jeg aldrig har prøvet at flyve før, fortæller hun. 

Da de to kontorelever blev ansat i Fredericia Kommune, var det en del af kontrakten, at de skulle udstationeres i en måned i Bruxelles. Ingen af dem havde noget ønske om det, men begge valgte at se det som en udfordring og en del af uddannelsen.

Politik, rejser og mødebooking

Louise Ditlevsen blev udstationeret på KL’s kontor, mens Vikki Lidegaard kom på Danish Dairy Board, som er en del af erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer. Og så snart de to elever landede på hver deres kontor, blev sommerfuglene i maven forvandlet til lettelse, for de blev taget rigtig godt imod.

- Folk var rigtig søde, og det var spændende at få et indblik i, hvad KL egentlig laver. Det overraskede mig, at det handler så meget om politik. De går til sindssygt mange møder og bruger vildt meget tid på at booke rejser og lave rejseafregninger, fortæller Louise Ditlevsen, som også havde netop rejsebookinger og afregninger som en del af sine opgaver den måned, hun var der. 

Samme gode oplevelse fik Vikki Lidegaard, som nåede at få et nært forhold til sekretæren i Danish Dairy Board. Hun bor selv på en gård og er kæreste med en landmand, så kontoret lå ikke fjernt fra hendes hverdag. 

- Jeg fik mit eget kontor, blev vist rundt og fik nogle opgaver allerede den første dag. Og selvom jeg havde lidt ondt i maven, da jeg skulle derhen, var det virkelig positivt. Alle talte dansk, så der var ikke de store sproglige udfordringer, som jeg ellers havde regnet med. Der var kun lige nogle telefoner på fransk, men så måtte jeg bare bede dem tale engelsk eller give røret videre, forklarer Vikki Lidegaard. 

Godt indblik i EU

Begge har fået en fin fornemmelse for, hvordan man arbejder i EU-systemet. De fik besøgt Europaparlamentet, og Louise Ditlevsen fik endda lov at deltage i plenarmøde, hvor 28 lande er repræsenteret på 24 sprog.

- Man sad i sådan en stor sal med en skærm foran sig og høretelefoner, så man kunne høre og se, den der talte. Og så sad der en masse tolke, der oversatte de forskellige talere til forskellige sprog. Det var sjovt at se, fortæller hun.

Jeg kunne! Jeg gjorde det!

Når de to elever skal opsummere, hvad de har fået ud af deres tur til Bruxelles, er det primært på det personlige plan, de føler, at de har udviklet sig.

- Det har været helt vildt spændende og udfordrende at få lov at snuse til noget andet, og jeg er rigtig glad for, at jeg har været afsted. Fagligt har jeg nok ikke udviklet mig så meget, men på det personlige plan kan jeg mærke, at der er sket meget, forklarer Vikki Lidegaard. 

Hun har aldrig været så længe væk hjemmefra, og det har været en stor udfordring med en lille søn på tre år og en stor på ni. 

- Jeg har lært ekstremt meget ved at være væk fra min familie, man sætter pris på hverdagen på en helt anden måde. Og det at jeg kan sige til mig selv: Jeg kunne! Jeg gjorde det! Det har virkelig lært mig, at man bare skal hoppe ud i det – så skal man nok lande på fødderne, siger Vikki Lidegaard med et smil.

En fordel at vi har vist, at vi er klar på udvikling

Også Louise Ditlevsen føler, at hun både er blevet stærkere og mere omstillingsparat og håber, at udstationeringen kan hjælpe hende fremover. 

- Hvis vi nu antager, at vi bliver ansat i kommunen, når vi er færdige – så tror jeg, vi har en fordel, fordi har vist, at vi er gode til at tackle omstillinger. Vi ville nok ikke stå forrest i en fyringskø, fordi vi har vist, at vi er klar på at blive omplaceret og har udviklet os personligt, forklarer Louise Ditlevsen og Vikki Lidegaard supplerer:

- Det at vi har været afsted, giver os en anden form for pondus og en verden af muligheder. Og så kan det godt være, at kontoret var dansk – men i og med, at der var møder, telefoner og mails på andre sprog, så har vi også udviklet os på det engelske. Så det bedste jeg kan sige er, at man bare skal tage chancen og ikke være bange for at kaste sig ud i noget nyt, siger Vikki Lidegaard.


Elev Uddannelse Udvikling

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Brug for HK?

Ring til os

HK's fagforening: 7011 4545

Åbningstid: Åben i dag 08-16

HK's a-kasse: 7010 6789

Åbningstid: Åben i dag 08-16

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Brug for HK?

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Ring til os

Fagforeningen: Mandag til torsdag kl. 8.00-17.00. Fredag kl. 8.00-16.00. A-kassen: Mandag og onsdag: 08.00-17.00 Tirsdag og torsdag: 08.00-12.00 Fredag: 08.00-16.00

HK's fagforening: 7011 4545

HK's a-kasse: 7010 6789

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk