HK.dk logo

Jeg kunne ikke selv se, at jeg havde stress

18. februar 2015  |  Østjylland  | 

For Annette Holm Christensen var stress noget, der kun rammer andre. Lige indtil hun selv blev syg.

Annette Holm Christensen

Annette Holm Christensen

En mandag morgen i juni 2014. Annette Holm Christensen er på vej til lægen. En køretur på cirka syv kilometer og lang nok til, at hun kan nå at tænke mange tanker.

- Hvad skal jeg sige. Det her er jo noget pjat! Det var noget af det, der fløj gennem hovedet, fortæller hun.

Det var hendes mand, der insisterede på, at hun opsøgte lægen. Efter tre år, hvor hun havde vist alle tegne på stress, havde han fået nok.

- Jeg kunne slet ikke se det selv. Men der er ingen tvivl om, at jeg havde forandret personlighed. Hjemme foretrak jeg at sidde i sofaen med et tæppe over mig. Jeg havde det fint med, at min mand selv tog af sted til sociale arrangementer. For jeg orkede ikke at tage med. Og lunten var også pludselig meget kort, fortæller Annette Holm Christensen.

I 20 år har hun arbejdet på den samme arbejdsplads. For tre år siden skulle der spares. Antallet af medarbejder blev færre, men arbejdsopgaverne var de samme.

- Det udviklede sig stille og roligt. Flere og flere opgaver landede på mit bord, og jeg løb hurtigere for at nå dem. Det blev naturligt at løbe lidt stærkere, at vente med frokostpausen og toiletbesøget, at blive der en time eller to eller mere efter arbejdstid, fortæller Annette Holm Christensen.

Flere gange fortalte hun ledelsen, at der var mange opgaver. Og på lønsedlen stod det sort på hvidt, hvordan antallet af overarbejdstimer hobede sig op.

- Jeg havde 560 timers overarbejde på tre år. Det var helt almindeligt med arbejdsuger på mellem 40 og 50 timer. Og vi havde så travlt, at selv en halv fridag for at gå med datteren til tandlæge, var noget, der skulle argumenteres meget hårdt for, fortæller hun.

Kroppen reagerede. Hun lærte sig selv, at hjertebanken forsvinder igen, hvis bare man trækker vejret stille og roligt et øjeblik. Og hukommelsen blev hullet som en si.

- Jeg tror aldrig jeg har ledt så meget efter mine ting, som jeg har gjort de sidste tre år. En julegave der lige hurtigt skulle gemmes – og så kunne jeg ikke finde den igen. Kaffekopperne blev væk for mig, og når jeg holdt i indkørslen efter en arbejdsdag, kunne jeg ikke huske køreturen hjem, siger Annette Holm Christensen.

Hos lægen den mandag morgen, havde Annette Holm Christensen mange undskyldninger. Jeg er her kun fordi min mand insisterer, fortalte hun lægen og forsøgte at overbevise hende om, at efter sommerferien ville det hele blive meget bedre.

- Lægen lyttede. Så sagde hun til mig, at nu trak hun stikket, for det kunne jeg tilsyneladende ikke selv finde ud af. Og så brød jeg fuldstændig sammen, siger Annette Holm Christensen.

Det er nu otte måneder siden. Annette Holm Christensen er for nylig begyndt i virksomhedspraktik i sin egen stilling. To timer om dagen, fire dage om ugen.

- Jeg er meget glad for at være i gang igen. Målet er jo at komme op på fuld tid. Men det er en lang og sej kamp, siger hun.

På Arbejdsmedicinsk Klinik i Aarhus lærer hun at lytte til kroppens signaler og sige fra i tide.

- Jeg har gennem de seneste mange måneder glædet mig til, at blive den gode gamle Annette igen. Men på Arbejdsmedicinsk Klinik lærer vi, at vi netop ikke skal blive som før. Det var jo en Annette, der bare løb hurtigere og hurtigere i hamsterhjulet. Bliver jeg hende igen, er jeg jo allerede godt på vej til en ny sygemelding. Det ønsker jeg ikke, så selv om det har været nogle dyre lærepenge, har jeg lært, at man ikke kun skal tale om at passe på sig selv. Man skal også gøre det, siger Annette Holm Christensen.

 


Jeg bliver noget så gal

Læs en artikel mere om Annette Holm Christensen

Jeg bliver noget så gal

Stress

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Brug for HK?

Ring til os

HK's fagforening: 7011 4545

Åbningstid: Åben i dag 08-17

HK's a-kasse: 7010 6789

Åbningstid: Åben i dag 08-17

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Brug for HK?

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Ring til os

Fagforeningen: Mandag til torsdag kl. 8.00-17.00. Fredag kl. 8.00-16.00. A-kassen: Mandag og onsdag: 08.00-17.00 Tirsdag og torsdag: 08.00-12.00 Fredag: 08.00-16.00

HK's fagforening: 7011 4545

HK's a-kasse: 7010 6789

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk