HK.dk logo

Minister trækkes ind i sag om psykiske arbejdsskader

18. februar 2015  |  Østjylland  | 

Betyder det et nej? Ja, det gør det! Beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) afviste i dag at ændre på kriterierne for at få anerkendt psykiske arbejdsskader.

Ministeren traekkes ind i sagen

En medarbejder, der brækker benet, mens hun udfører sit job. Det er til at forholde sig til. Langt værre er det med medarbejderen, der går ned med stress, fordi arbejdsopgaverne er blevet for mange. Det sker for et stigende antal medarbejdere på de danske arbejdspladser. Men 95 procent af de sager, der anmeldes til arbejdsskadestyrelsen afvises. Det fik i dag SF’s arbejdsmarkedsordfører Eigil Andersen til at stille spørgsmål til beskæftigelsesministeren.

"Hvad mener ministeren om, at se nærmere på kriterierne for at få erstatning for psykiske arbejdsskader  - f.eks. depression og angst, som er forårsaget af f.eks. stress (udbrændthed) på grund af alt for stor arbejdsmængde/belastning i arbejdet eller forårsaget af mobning, sexchikane, vold eller trusler om vold på jobbet - med henblik på, at flere fremover kan få erstatning?"

Men spørgsmålet fik ikke Henrik Dam Kristensen til at love ændringer på området foreløbig.

- Det er selvfølgelig ikke acceptabelt, at man kan blive syg af at gå på arbejde. Men jeg mener ikke, at der er grundlag for ændringer på nuværende tidspunkt, lød ministerens svar.  

Henrik Dam Kristensen henviste til Modena-projektet, der blev sat i gang for cirka fire år siden, netop fordi Arbejdsskadestyrelsen afviser langt de fleste sager om psykiske arbejdsskader. Projektets opgave er at undersøge sammenhænge mellem arbejde og helbred.

- Erhvervssygdomsudvalget skal diskutere rapporten fra Modena-projektet den 10. marts, og når drøftelserne er afsluttet, vil Arbejdsskadestyrelsen fortælle, om de har grund til at ændre kriterierne for anerkendelse af psykiske arbejdsskader, lød det fra ministeren.

Spørgsmålet til ministeren blev rejst på baggrund af HK Østjyllands fokus på netop psykiske arbejdsskader. Mange medlemmer henvender sig for at få hjælp på grund af stress og udbrændthed. Men selv om medlemmerne får diagnosen ”svær arbejdsrelateret stress” og kan fremvise dokumentation for mange timers overarbejde, bliver diagnosen ikke anerkendt af Arbejdsskadestyrelsen.

- Ministerens svar er nok forventeligt. Desværre. Men vi vil naturligvis have fokus på Modena-projektets konklusioner og oplyse både erhvervssygdomsudvalget og politikerne om de mange sager, HK har alene her i Østjylland. Og så vil vi lokalt arbejde på at etablere et tættere samarbejde med arbejdsgiverne om at sikre det gode arbejdsmiljø, siger fællesformand for HK Østjylland, Viggo Thinggaard.

Årsagen til de mange afslag skyldes, at det er arbejdsgiveren, der har ansvaret for, at medarbejderne ikke bliver syge. Derfor må der ikke være andre faktorer end arbejdet, der kan være årsag til lidelsen. Eksempelvis belastninger i privatlivet.

I Folketingssalen ærgrede Eigil Andersen sig over ministerens afvisning af at gribe ind allerede nu.

- Det betyder altså nej! Men er ministeren ikke enig med mig i, at skal man være sikker på, at den pågældende arbejdsskade skyldes jobbet, så vil det netop være meget få, der kan få erstatning, fordi man næsten altid vil kunne henvise til ting i privatlivet? spurgte han.

- Betyder det nej? Ja, det gør det. På nuværende tidspunkt. Men alle partier i Folketinget har fokus på problemstillingen, lød svaret fra ministeren.

 


Arbejdsmiljø Arbejdsskade

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Brug for HK?

Ring til os

HK's fagforening: 7011 4545

Åbningstid: Åben i dag 08-16

HK's a-kasse: 7010 6789

Åbningstid: Åben i dag 08-16

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Brug for HK?

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Ring til os

Fagforeningen: Mandag til torsdag kl. 8.00-17.00. Fredag kl. 8.00-16.00. A-kassen: Mandag og onsdag: 08.00-17.00 Tirsdag og torsdag: 08.00-12.00 Fredag: 08.00-16.00

HK's fagforening: 7011 4545

HK's a-kasse: 7010 6789

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk