HK.dk logo

De nye ledere undervejs

24. februar 2015  |  HK Kommunal Hovedstaden  |  Berit Andersen

Anden årgang af HK’s nye Talentuddannelse er ved at være flyvefærdige. Succesen for uddannelsen ser allerede ud til at være hjemme.

Her få dage før det hele slutter for de 20 deltagere på HK’s nye Talentuddannelse er Katja Pedersen ikke i tvivl:

- Talentuddannelsen er den første uddannelse, jeg har været på hos HK, men det er bestemt ikke den sidste.

Katja er den ene af de to elevmedlemmer, som HK Kommunal Hovedstaden har med på denne anden årgang af den nye uddannelse, som er et samarbejde mellem HK Kommunal og HK Stat og styres af HK Ungdom. Uddannelsen blev etableret i 2013 for at sikre en stærk fagbevægelse også i fremtiden.

- Hvis vi skal holde liv i en fagbevægelse med kraft og indflydelse, skal vi kunne rekruttere og træne de dygtigste unge til at kunne overtage det politiske ansvar, så vi også fremover vil have nogle dygtige faglige ledere, siger Mikkel Zeuthen, ungdomskonsulent i HK Kommunal og en af initiativtagerne til Talentuddannelsen.

En af målsætningerne med uddannelsen er helt konkret, at 75 pct. af deltagerne efterfølgende skal have en fastere tilknytning til HK – fx via medlemskab af ungdomsudvalg eller lokale sektorbestyrelser, via projektansættelse eller ved at være aktiv i medlemsrettede arrangementer. Netop sådan er det gået for mange af de, der foreløbig har været med på uddannelsen. Og dermed ser det ud til, at succesen allerede er hjemme.


Gode redskaber

Katja og Sara (c) Mikkel Østergård

Katja og Sara. Fotograf: Mikkel Østergård

For Katjas vedkommende drømmer hun om at arbejde som ungdomskonsulent hos HK, når hun bliver færdig med sin kontoruddannelse.

- Og så håber jeg, at det er en fordel for mig at have været med på Talentuddannelsen, som hun siger.

Under alle omstændigheder mener hun, at uddannelsen har givet hende nogle redskaber, som hun allerede nu kan bruge i sin dagligdag. Fx husker hun på, hvad hun har lært om præsentationsteknikker, hver gang hun holder oplæg for andre. Og hun er sikker på, at de andre deltagere har det på samme måde:

- Det er vildt at opleve den udvikling, vi har været igennem. Fra at være 20 usikre og generte talenter på første weekend og så til nu efter tredje weekend … Vi kan næsten ikke kende hinanden, fordi vi alle sammen bare er blevet så seje, at vi tager enhver udfordring op og hver gang tøver lidt mindre, siger Katja.

Netværk og mentorer

De 20 deltagere i Talentuddannelsen kommer fra hele landet og håndplukkes på baggrund af motiverede ansøgninger, interview m.m. På uddannelsen skal de igennem fire måneders intensivt arbejde med udgangspunkt i fire weekender, hvor de får konkret undervisning i bl.a. de fem lederskabsopgaver: motivation, relationer, struktur, strategi og målbare handlinger. Imellem weekenderne arbejder deltagerne på fælles projekter, hvor de træner lederskabsdisciplinerne i samarbejde og hver for sig.

Noget af det bedste ved uddannelsen er, som Katja Pedersen ser det, ideen om mentorer – plus det talentnetværk, deltagerne efterfølgende kommer med i. Mentorerne er en ungdomskonsulent eller en faglig konsulent, som står til rådighed både på telefonen og ved møder med deltageren.

- Det giver os en naturlig indgangsvinkel til HK, samtidig med at de kan holde lidt fast i os, siger Katja.

Talentnetværket drives af HK Ungdom, hvor Kasper Tolstrup Andersen, ungdomskonsulent i HK Danmark og projektleder på Talentuddannelsen siger:

- Netværket er skabt for at vi kan holde kontakten til de unge talenter og for at give dem mulighed for at holde kontakten til hinanden og inspirere hinanden. Ved at vi faciliterer netværket får vi en god føling med, hvad de forskellige går og laver i dagligdagen, lige som vi kan hjælpe dem med at sætte nye ting i gang.

Afslutningen på anden årgang foregår en af de første weekender i marts, hvor de 20 unge deltagere skal fremlægge deres projekter for de politiske ledere i HK Kommunal og HK Stat. Desuden vil der være en paneldebat mellem Mads Samsing og en repræsentant fra de gule fagforeninger.

Fakta om Talentuddannelsen

  • · Antal deltagere: 20
  • · Kriterium for at deltage: at være under uddannelse eller nyuddannet og have mod på at lede og skabe forandringer
  • · Uddannelsen er gratis og løber over fire weekender
  • · Undervisningen foretages i samarbejde med tænketanken CEVEA
  • · Deltagerne får efterfølgende hver en mentor og kommer med i et Talentnetværk
  • · Uddannelsen er skabt af HK Kommunal og HK Stat

 

Nedenfor kan du læse, hvordan to af Talentuddannelsens nuværende deltagere med deres egne ord oplever forløbet.

Katja Pedersen

1. års kontorelev på Bisbebjerg Hospital og formand for elevklubben på Bispebjerg og Frederiksberg Hospitaler:

”Jeg husker den følelse, jeg havde, da jeg steg ind i Talentbussen for første gang. Jeg var i forvejen lidt sent på den, og jeg ved ikke, hvad jeg havde forventet, men overrasket blev jeg i hvert fald!

Her sad de … os – vi. De 20 talenter, der var udtaget. De 20 talenter, der efter sigende skulle have noget på hjerte. De 20 talenter, der efter sigende skulle brænde for en sag. Jeg kunne bare ikke se det. Alt, hvad jeg så, var 19 unge mennesker, der var udenfor deres komfortzone. Ingen snak, ingen gejst, intet fællesskab, ingen, der havde noget på hjerte.

Ankommet til Klinten og placeret i en hestesko, kiggede jeg rundt på de andre. Et par gange fik jeg øjenkontakt – andre gange veg blikket væk. Jeg fortrød et kort øjeblik, at jeg overhovedet sad der.

Ti minutter senere var jeg imidlertid af en helt anden overbevisning. Lige pludselig var vi én gruppe. Vi var blevet hinandens ligemænd. Og alt sammen på grund af to små ord skrevet på en tavle: FORTROLIGT RUM. To så ubetydelige ord skrevet ned og sagt højt blev de to mest betydningsfulde ord, jeg længe har hørt.

Det skabte ikke bare rummet for os – det skabte respekten, ligeværdet, den fælles følelse og mest af alt – anerkendelsen. Anerkendelsen af hinandens forskelligheder og ligheder. Rummet gav mig lyst til at dele ud af mig selv. Hvem jeg er, hvad jeg står for, og hvor jeg vil hen med mit liv. Rummet gav mig også lyst til at modtage lige så meget af de andre, som jeg gav af mig selv.

Definitionen af rummet var det første og største skridt henimod at skabe noget helt fantastisk sammen. Og det er dét øjeblik, der har gjort allermest indtryk på mig – og dét øjeblik, hvor jeg vidste, at det ville blive fire fantastiske weekender.”

Sara Dissing Larsen

2. Års elev på Bispebjerg Hospital og næstformand i elevklubben:

”Talentuddannelsen er fordelt over fire weekender, med hjemmearbejde i mellemtiden. Til uddannelsen er der knyttet fire fantastisk engagerede trænere, som virkelig brænder for at give os nogle redskaber, der kan være med til at skabe konkret forandring og engagere vores kolleger til at gøre noget, fx at organisere nationale og lokale aktiviteter samt at holde oplæg og taler, der får folk til at følge en. Hver af os talenter får tilknyttet en mentor, som klæder os på og hjælper os med at udvikle os i uddannelsesforløbet.

Mellem anden og tredje talentweekend har vi hver især fået en opgave, som vi skal løse i fire grupper. Jeg står for vores facebookside, der skal oprettes og opdateres løbende, mens Katja og Charlotte har fået til opgave at sætte fokus på HK'ernes kompetencer ved et debatoplæg på Aarhus Universitet.

Der er masser af fede, grænseoverskridende og udviklende opgaver, og jeg vokser lidt for hver weekend jeg er med. Jeg har lært 19 fantastiske mennesker at kende, som brænder for det samme som mig – at være med til at gøre en forskel! Det er en enestående og fantastisk mulighed, som jeg håber at flere får lov at opleve.”

Karriereudvikling Uddannelse

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Brug for HK?

Ring til os

HK's fagforening: 7011 4545

Åbningstid: Lukket for i dag

HK's a-kasse: 7010 6789

Åbningstid: Lukket for i dag

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Brug for HK?

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Ring til os

Fagforeningen: Mandag til torsdag kl. 8.00-17.00. Fredag kl. 8.00-16.00. A-kassen: Mandag og onsdag: 08.00-17.00 Tirsdag og torsdag: 08.00-12.00 Fredag: 08.00-16.00

HK's fagforening: 7011 4545

HK's a-kasse: 7010 6789

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk