HK.dk logo

OK15: Aftale med kommunerne forbedrer pension og efteruddannelse

01. marts 2015  |  HK Kommunal  |  Chefgruppen  | 

HK Kommunal blev søndag enig med KL om overenskomsten for HK'erne i kommunerne. Der er markante forbedringer på pensionen, ligesom forliget styrker efteruddannelse. Et godt resultat, siger HK Kommunals formand.

 Søndag kunne der efter langvarige overenskomstforhandlinger med KL endelig underskrives en aftale. Det vigtigste resultat er, at der sker en meget markant forhøjelse af pensionerne med hele 0,45 procent for alle. Det normale pensionsbidrag bliver fremover på 15,95 procent af lønnen og på 18,15 procent for lederne.

Stigningen i pensionen bygger ovenpå de generelle lønstigninger på 5,4 procent de næste tre år, hvilket betyder en klar fremgang i reallønnen.

Ud over pensionen sikrer aftalen med KL, at HK'erne i kommunerne fortsat kan søge op til 25.000 kroner hvert år til kompetencegivende uddannelse. Det skyldes, at der blev aftalt flere penge til Den Kommunale Kompetencefond, så alle HKere, der søger kompetencegivende uddannelse, også fremover kan få penge fra fonden.


Tilfreds formand

Bodil Otto underskriver aftalen med KL efter mange dages forhandlinger.

Formanden for HK Kommunal, Bodil Otto, er tilfreds med den nye aftale.

- Stigningen i pensionen er virkelig en stor forbedring. Det giver tryghed for fremtiden, at vi kan bygge så meget ovenpå vores pensioner, at alle HK'ere mindst sikres næsten 16 procent. Sammen med lønstigningerne på 5,4 procent i perioden giver det et rigtig godt fundament. Og så er det også et væsentligt resultat, at vi har sikret, at alle fortsat kan søge 25.000 kroner om året til kompetenceudvikling, siger Bodil Otto.

Aftalen indeholder en lang række andre detailændringer. For eksempel får jobkonsulenter et nyt lønsystem, så de fremover får kvalifikationsløn med et tillæg på 5 løntrin efter 5 år i stedet for det gamle ryk til ny grundløn. Det giver en lønfremgang til dem, der rykker fremover.

Bedre vilkår for studerende

Den uklarhed, der hidtil har været om de studerendes vilkår, er ryddet af vejen med den nye aftale. Alle studerende aflønnes fremover på samme grundløn som ikke uddannede kontorassistenter og får fuld pension. Det giver en pæn lønfremgang og sikrer klarhed for alle på arbejdspladserne.

Endelig kommer der fokus på fagligheden i en række projekter, og som udtryk for det skifter kontoroverenskomsten navn til Overenskomst for administration og IT m.v. 

Det endelige resultat i regionerne mangler

For ansatte i regionerne er der endnu ikke et endeligt resultat, men Bodil Otto ser frem til, at disse forhandlinger snart bliver afsluttet. På det regionale område har HK Kommunal dog allerede fået en stor sejr i hus i et delforlig om en kompetencefond i regionerne.

- Nu udestår afklaringen af, hvor mange penge der er nødvendige i fonden, så vi også kan sikre efter- og videreuddannelse for ansatte i regionerne. Jeg håber, vi kan afslutte disse forhandlinger med et godt resultat i den kommende uge, så ser det alt i alt rigtig godt ud, siger Bodil Otto.

Flere detaljer fra KL-forliget

 • Alle pensionsprocenter stiger med 0,45% pr. 1. april 2016. Det mest udbredte pensionsbidrag på 15,50% forhøjes til 15,95%, socialformidlernes på 15,65% forhøjes til 16,10 og ledernes 17,7% forhøjes til 18,15%.
 • Der indføres en ny lønmodel på beskæftigelsesområdet fra 1. januar 2016. I stedet for at starte på grundløn 32 og så rykke til grundløn 36 ½ efter 5 års erfaring, får man 5 kvalifikationstrin efter 5 år, så man er på 37. Ændringen får direkte betydning for alle, der opnår 5 års erfaring fra den 1. januar 2016.  Ændringen berør ikke Københavns Kommune.
 • Overenskomsten omfatter nu også de nye uddannelser Serviceøkonom og Financial Controller, der indplaceres på grundløn 27½.
 • Tandklinikassistenter i København kommer ind i KL-Tandklinikassistentoverenskomsten pr. 1. april 2015 og får flere grundlønsmuligheder.
 • Tandklinikassistent specialister betegnes fra 1. april 2015 som Tandklinikassistent med særlige funktioner/kvalifikationer.
 • Laboratorie- og miljøpersonale får nu også grundløn 41 og 46 fra 1. april 2015. Indplacering på dem er op til lokale forhandlinger.
 • Studerende omfattes senest med virkning fra 1. april 2016 af overenskomsten og aflønnes på grundløn 12 ½ med pension.
 • Grafikere på trykkerier skrives ind i kontoroverenskomsten pr. 1. april 2015 og får seniordage og betalt frokostpause.
 • Pensionskarens på Frederiksberg afskaffes helt fra 1. april 2016, og der arbejdes på at indskrive overenskomsten for Frederiksberg i KL-overenskomsten.
 • Der sker ingen ændringer med Lokal Løndannelse.
 • Der laves et arbejdstidsprojekt på det administrative område sammen med andre organisationer, der op til OK18 skal se på arbejdstidsreglerne.
 • Der skydes 12 millioner kr. mere i kompetencefonden, så alle fortsat kan søge op til 25.000 kroner årligt til kompetencegivende efteruddannelse.
 • Der afvikles en række personalepolitiske projekter for at styrke faget.
 • Kontor- og IT-overenskomsten skifter navn til Overenskomst for Administration og IT m.v.  

OK15 HK Kommunal Overenskomst


hvad står der i aftalerne fra OK15?


Find forligene her

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Brug for HK?

Ring til os

HK's fagforening: 7011 4545

Åbningstid: Lukket for i dag

HK's a-kasse: 7010 6789

Åbningstid: Lukket for i dag

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Brug for HK?

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Ring til os

Fagforeningen: Mandag til torsdag kl. 8.00-17.00. Fredag kl. 8.00-16.00. A-kassen: Mandag og onsdag: 08.00-17.00 Tirsdag og torsdag: 08.00-12.00 Fredag: 08.00-16.00

HK's fagforening: 7011 4545

HK's a-kasse: 7010 6789

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk