HK.dk logo

Opråb fra butiksansatte til erhvervsministeren: Hold fingrene fra vores helligdage

19. marts 2015  |  HK Handel  | 

HK Handel har modtaget godt 700 personlige beretninger fra butiksansatte, der protesterer imod regerings forslag om at gøre det muligt for butikkerne at holde åbent på højtider som jul, påske og pinse.

Lovforslaget, der er fremsat af erhvervsminister Henrik Sass Larsen (S), vil gøre det nemmere at få dispensation fra den nuværende helligdagslovgivning og åbner ifølge HK Handel en ladeport for butikker og storcentre til at afskaffe helligdagene.

- Regeringen lægger op til, at en handelsforening kan beslutte at lave et arrangement man kalder ”open by christmas” og dermed omgå helligdagsloven. Det har store konsekvenser for vores medlemmer, der allerede i dag arbejder mange aftener og weekender. Hvis de fremover ikke engang kan regne med at have fri de 13 helligdage om året, som loven siger, bliver det endnu sværere at få et familieliv til at fungere, siger Susanne Ottesen, der er politisk sekretær i HK Handel.

Indtil nu har det været sådan, at det var muligt at få dispensation fra helligdagsloven ved helt særlige officielle lejligheder ved at sende en ansøgning til Erhvervsstyrelsen. Et eksempel var, da Giro d’Italia kom til Herning. Men regeringen foreslår at lempe kravene til en dispensation således, at også en lokal byfest eller lignende kan give ret til at holde åben på helligdage.

- Når vi ved, hvor kreative mange butikker er, så kan man sagtens forestille sig et storcenter, der synes, at det ville være en god ide at starte juleudsalget den 25. december klokken 08.00 eller indføre påskeshopping som et event. Derfor vil dette lovforslag være et meget hårdt slag for de butiksansatte, siger Susanne Ottesen.

HK Handel har igennem længere tid forsøgt at fortælle regeringen om konsekvenserne ved ændringen, men forslaget samler alligevel et bredt flertal i Folketinget. Derfor offentliggør fagforeningen nu hundredvis af beretninger fra medlemmerne, der fortæller om udfordringerne ved at arbejde i butik og få et familieliv til at fungere.

I dag må butikker holde åbent døgnet rundt hele året - bortset fra 13 ½ dag om året, der er fastsat i den såkaldte helligdagslov.

Det siger medlemmerne

Godt 700 medlemmer har fortalt, hvad det vil betyde for dem, hvis helligdagene bliver afskaffet. Læs alle fortællinger her.

Se et udpluk af medlemmernes fortællinger her:

- Hvis helligdagene bliver afskaffet, har jeg slet ingen fridage med børn og familie. Det kan godt være, at jeg så har fri på andre tidspunkter, men der er familie og børn på arbejde eller i skole.

- Jeg er 21 år og bor i Nordsjælland. Mine forældre bor på Lolland. Hvis butikkerne fik lov til at holde åbent i juledagene, kan det være, jeg ikke kan nå hjem til mine forældre og holde jul sammen med dem.

- Jeg er alenemor til to. Hvis butikkerne skal have åbent i helligdagene, bliver jeg nødt til at finde et andet arbejde. Det er svært nok at få til at hænge sammen, som det er nu.

- Arbejdstiderne for butiksansatte jager i forvejen mange unge væk fra detailhandlen. Og det vil kun blive værre, hvis helligdagene bliver sløjfet. Jeg er glad for mit fag, men jeg frygter, det er på vej til at blive et andenrangsarbejde.

Arbejdstid

Medlemmerne fortæller, hvad det betyder for dem, hvis helligdagene bliver sløjfet.

Klik her

Medlemmerne fortæller, hvad det betyder for dem, hvis helligdagene bliver sløjfet.


Klik her

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Brug for HK?

Ring til os

HK's fagforening: 7011 4545

Åbningstid: Lukket i dag

HK's a-kasse: 7010 6789

Åbningstid: Lukket i dag

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Brug for HK?

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Ring til os

Fagforeningen: Mandag til torsdag kl. 8.00-17.00. Fredag kl. 8.00-16.00. A-kassen: Mandag og onsdag: 08.00-17.00 Tirsdag og torsdag: 08.00-12.00 Fredag: 08.00-16.00

HK's fagforening: 7011 4545

HK's a-kasse: 7010 6789

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk