HK.dk logo

Jeg kunne ikke leve af min løn

25. marts 2015  |  HK Service Hovedstaden  |  Dorte Schmidt

Med en gennemsnitsløn på kun 10.000 kroner før skat, er det umuligt at bo og leve i Norge. Ikke desto mindre var det vilkårene for Alessandra Cocca, da hun arbejdede som stewardesse i Ryanair.

Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix

- Jeg måtte bede mine forældre om at sende mig penge, mens jeg arbejde på fuld tid for Ryanair. Det er er ydmygende, når man er 35 år og ellers altid har klaret sig selv.

Sådan fortæller italienske Alessandra Cocca, der først slap væk fra de slavelignende tilstande hos Ryanair i Norge, da hun blev fyret i 2013 efter 10 måneders ansættelse.

I dag fører hun og den norske fagforening Parat sag mod Ryanair for overtrædelse af den norske lovgivning om forholdene på arbejdsmarkedet.

Vi møder Alessandra Cocca i LO Hovedstaden, hvor hun fortæller sin historie til de mange fagforeningsmedlemmer, der er gået ind i kampagnen ’Luftens Helte’. Formålet med kampagnen er at støtte kravet om, at Rayanair indgår overenskomst med Flyvebranchens Personale Union (FPU) og Serviceforbundet.

Bryder tavshedspligten

Som ansat i lavprisselskabet har Alessandra ligesom alle andre ansatte skrevet under på, at hun hverken under eller efter sin ansættelse må udtale sig om forholdene i Rayanair. Kontrakten pointerer også, at hun risikerer at blive slæbt i retten, hvis hun ikke overholder tavshedspligten.

- Når jeg alligevel står frem, er det for at advare andre om at falde i den samme fælde, som jeg gjorde. Samtidig vil jeg bede jer i fagforeningerne om at passe på den aftalemodel, I har i Skandinavien. Man skal kunne leve af sin løn, og man skal have ordentlige arbejdsvilkår, siger hun.

Fanget i en fælde

Alessandra Cocca havnede i Norge som underbetalt stewardesse, fordi hun gerne ville prøve noget nyt. Hun startede på et kursus, som hun selv skulle betale. Prisen var 3.000 Euro svarende til over 22.000 kroner.

- Jeg betalte for en del af kurset, inden vi startede, og da vi så var halvvejs henne i forløbet, blev jeg præsenteret for en kontrakt. Jeg fik at vide, at jeg kunne afdrage resten af kurset over min løn, hvis jeg skrev under med det samme. Hvis jeg ikke skrev under, skulle jeg betale hele beløbet, inden jeg kunne fortsætte på kurset og få jobbet. Og hvis jeg stoppede, kunne jeg godt vinke farvel til de penge, jeg allerede havde betalt. Så jeg var fanget i en fælde og skrev under på kontrakten, fortæller hun.

Af hendes lønseddel fremgår det, at der blev trukket 300 Euro eller lidt over 2.200 kroner om måneden af hendes løn for betaling af kurset.

- Der gik syv måneder, før kurset var betalt, fortæller hun.

Elendige arbejdsvilkår

Selv om hun skulle bo og leve i Norge, var det irske løn- og arbejdsvilkår, hun blev ansat under.

Det betød, at Alessandra ikke havde nogen fast arbejdstid, men kunne kaldes på arbejde når som helst. Hun fik ikke løn under sygdom. Sin ferie skulle hun selv betale – den kunne hun holde i de fire ugers tvungen orlov uden løn, som er en del af kontrakten. Også sit obligatoriske identitetskort og sin uniform skulle hun selv betale.

Kun 10.000 kroner om måneden

Alessandras gennemsnitsløn lå på 10.000 kroner om måneden før skat. Og for den løn ville hun muligvis kunne klare sig i Irland, men i Norge kan det ikke lade sig gøre, hvis man både skal betale husleje og have noget at spise hver dag.

- Derfor var jeg tvunget til at bede mine forældre om hjælp. Ellers havde jeg ikke råd til at købe mad, forklarer hun og understreger, at de fleste af hendes kolleger i Ryanair er fanget i samme fælde.

Risikerer at blive retsforfulgt

- Det er kun, fordi jeg har fagforeningen i ryggen, at jeg tør stå frem og fortælle om forholdene. Ellers ville jeg være alt for bange for at blive retsforfulgt. Den angst får folk til finde sig i at arbejde for en løn, de ikke kan leve af, siger hun.

De fleste af hendes tidligere kolleger kommer fra Syd- eller Østeuropa, og ingen af dem er medlem af en fagforening. Hun havde ingen norske kolleger, mens hun var ansat.

Ryanair trækker sagen i langdrag

Selv om Parat rejste sagen mod Ryanair på vegne af Alessandra Cocca helt tilbage i 2013, er den endnu ikke kommet rigtig i gang. Ryanair har nemlig anket sagen hele vejen til højesteret for at forhindre, at sagen bliver behandlet ved de norske domstole. I stedet hævder lavprisselskabet, at når der er tale om et irsk selskab, skal sagen også føres i Irland.

Højesteret afviste Ryanairs anke i juli sidste år, men det har ikke sat en stopper for de forberedende retssager. Nu forlanger Ryanair nemlig, at sagen skal bedømmes efter irsk og ikke norsk lovgivning. I januar var den sag nået til landsretten, der har givet Alessandra Cocca og Parat medhold i, at det er de norske love, der gælder. Nu mangler der bare en dom fra højesteret.

- Alt andet ville også være helt urimeligt. Jeg har kun været i Irland en gang i løbet af min ansættelse, og det var da jeg blev fyret, fortæller Alessandra.

Først når højesteret er færdig, kan den egentlige retssag komme i gang. Sagen handler om, at Alessandra ifølge kontrakten med Ryanair havde en prøveperiode på et år. Men ifølge norsk lovgivning må lønmodtagere højst have en prøveperiode på et halvt år.

Kunderne ved det ikke

Ifølge Alessandra Cocca er det vigtigt, at danske fagforeninger arbejder for at få ordentlige løn- og arbejdsvilkår for de medarbejdere, der skal arbejde fra Ryanairs base i København.

- Som forholdene er i dag, bliver medarbejderne både stressede og trætte, fordi arbejdsforholdene er så dårlige og lønnen så ringe. Man har konstant trusler hængende over hovedet, og ved aldrig, hvornår og hvor længe man bliver kaldt på arbejde. Det kan ingen holde til, og det går også ud over sikkerheden, siger hun og håber, at hendes historie vil få flere til at tænke sig om, når de køber billige flybilletter.

- Kunderne tænker desværre kun på at rejse billigt. De tænker ikke på, hvor frygtelige forhold folk har, siger hun.

PDF  Alessandras lønseddel


Læs også:
Luftens helte viser vejen

 

Løn

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Brug for HK?

Ring til os

HK's fagforening: 7011 4545

Åbningstid: Lukket for i dag

HK's a-kasse: 7010 6789

Åbningstid: Lukket for i dag

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Brug for HK?

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Ring til os

Fagforeningen: Mandag til torsdag kl. 8.00-17.00. Fredag kl. 8.00-16.00. A-kassen: Mandag og onsdag: 08.00-17.00 Tirsdag og torsdag: 08.00-12.00 Fredag: 08.00-16.00

HK's fagforening: 7011 4545

HK's a-kasse: 7010 6789

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk