HK.dk logo

Send besked til forfatter


Annuller

4 fortællinger om faglig stolthed

17. april 2015  |  HK Stat  |  HK Ungdom  | 

talenter

De 4 talenter er fra venstre: Jesper Brockmann Kristensen, Kamilla Hildegard Blindbæk, Charlotte Rud og Cihad Bardak. Foto: Mikkel Østergaard.

Deltagerne på HK’s talentuddannelse for fagligt aktive unge fik til opgave at skrive personlige fortællinger om faglig stolthed. Mød de stolte medlemmer her.

Jeg fandt min faglighed i fagforeningen

Charlotte Rud (25) er kontorelev ved Aarhus Universitet, Institut for Kemi. Hun bliver færdiguddannet 31. juli 2015. Hun er tovholder på instituttets informationskontor og står for den administrative del af besøgsservice: Gymnasieelever kommer og laver forsøg, som ikke kan lade sig gøre i deres egne undervisningslokaler.  

Jeg er aldrig gået meget op i faglighed. Det har faktisk aldrig rigtig sagt mig noget. Jeg husker tydeligt, da jeg var ansat i Føtex, hvordan vi altid rystede på hovedet og rullede med øjnene, når HK kom på besøg. Selv hende, der var udpeget som tillidsmand, havde ikke tid til at snakke med konsulenterne. Hun undgik dem. Alle de fastansatte var da medlem af HK, men vores faglighed som butiksansatte var ikke noget, der blev diskuteret i kantinen til frokost.  

Da jeg startede som kontorelev på Aarhus Universitet, lå det lidt i kortene, at jeg skulle melde mig ind i HK. Jeg kunne få nedsat kontingent og gratis a-kasse. Men jeg forstod stadig ikke vigtigheden af at være medlem af en fagforening. Jeg var medlem fordi, det var billigt. Ligesom i Føtex følte jeg ikke, at mine kolleger gik meget op i, hvilken fagforening de var medlem af. På arbejdspladsen gik man ikke rigtig op i faglighed. Vi gik på arbejde, udførte en masse opgaver – og så tog vi hjem igen. Jeg følte mig som en robot. Jeg brændte ikke for det, jeg lavede. Jeg kunne ikke se mig selv i mit arbejde. 

Jeg var flyttet til Aarhus sammen med min daværende kæreste. Han var fodboldtræner og brændte for det, han lavede. Han gik på arbejde hver dag med en enorm lyst til at gøre en forskel. Jeg kunne mærke på ham, at han vidste, hvad han skulle beskæftige sig med resten af sit liv. Han skulle være fodboldtræner. Det er hans identitet. På en måde var jeg misundelig. Sådan ville jeg også have det. Jeg ville gerne være stolt af det, jeg lavede.

Lige pludselig befandt jeg mig mellem 20 andre HK-talenter, der brændte for det samme som mig. Jeg kunne mærke sammenholdet. Jeg kunne mærke, hvordan min krop sitrede. Jeg havde fundet min identitet. Hvad sker der, hvis vi ikke finder vores faglighed? Jo, vi bliver nogle robotter uden arbejdsglæde. Vi mister vores identitet. Vi bliver ligegyldige og kan skiftes ud med hvem som helst. Derfor mener jeg, det er vigtigt for HK’ere at kende deres faglighed. Vores faglige identitet er, hvad der binder os sammen. Vi er alsidige, har et stort overblik og har lyst til at arbejde med stort og småt. 

HK-faglighed er en meget abstrakt størrelse, som mange har svært ved at sætte ord på. Derfor er vi som HK’ere selv ansvarlige for at gøre opmærksom på os selv. Vi er uundværlige! Det har givet mig større arbejdsglæde at finde min faglige identitet. Jeg har fået en større lyst til at give noget ekstra og gøre en forskel. For jeg ved, hvem jeg er. Jeg kender min faglighed. Kender du din? 


Vi er ikke bløddyr, gnavere og cirkusartister

Jesper Brokmann Kristensen (26) er overassistent på våbenkontoret ved Midt- & Vestjyllands Politi i Holstebro. Han behandler sager om sprængstoffer og våben og  kontrollerer våbensamlere og våbenhandlere. Når cowboyklubben skal have tilladelse til salutering, når vikingeklubben skal have tilladelse til sværd og økser, eller når fysiklæreren vil bygge en kanon, tager Jesper sig af deres ansøgninger.

Jeg er som de fleste, der læser dette, ikke uddannet blæksprutte eller kontormus. Mange blander ofte mit arbejde på kontor sammen med havets bløddyr eller den lille mus på marken. Jeg kan ikke se sammenligningen, men jeg tror, at folk kalder os det, fordi de ikke helt forstår, hvad vi faktisk laver. 

Som dugfrisk ny kontormand stormede jeg frem, og til min store overraskelse mødte jeg et folkefærd med utrolig lidt selvrespekt og faglig stolthed. Omverdenen kalder os kontormus, blæksprutter og praktiske grise. Vi omtaler os selv, som ’bare’ kontoransat, når vi bliver spurgt om, hvad vi arbejder med. En af de vigtigste kompetencer vi kan besidde – ifølge Jobindex – er at kunne jonglere 10 bolde uden at tabe smilet på gulvet.

Hvorfor skulle vores ledere ansætte bløddyr, gnavere og cirkusartister? I virkeligheden ser jeg mine kolleger og mig selv som nogle af hverdagens superhelte. Hvor sejt er det ikke at kunne sige, at jeg bruger det meste af min vågne tid på hjælpe alle i det danske samfund? Bevares – jeg gør det med en kuglepen i hånden, en pc og en telefon ved min side, men det er jo bare redskaber. 

Nu skal I  – der ikke er HK’ere – høre, hvorfor jeg er stolt af min faglighed, og hvorfor jeg har verdens fedeste job: I kender os – men I aner ikke, hvad vi laver! Vi møder jer dagligt i receptionen, vi rådgiver jer i stort set alle livets faser, og det er os, der effektivt og professionelt behandler jeres sager. Det er os, der holder styr på danskernes liv. Vores stillinger ved politiet er i rivende udvikling, og vi HK’ere overtager snart paskontrollen i lufthavnene og forhåbentlig også snart automatisk trafikkontrol.

Min stolthed ligger i, at vi er så hamrende gode til at tackle vores fags diversitet. Vores jobs stiller enormt høje krav til vores omstillingsparathed, kommunikation og evne til at bevare det store overblik. Det er med en fleksibilitet, der vil få enhver gymnast til at skælve, at vi tackler hverdagens udfordringer. Netop diversiteten i vores job er den største grund til den negligering, der sker af vores faglighed. For det, vi laver, er ikke nemt at sætte ord på. Selvom vi typisk er ansat til at skabe orden og sætte ting i kasser, kan vores faglighed ikke sættes i kasser, hvilket er en sjov kontrast til vores ry som kontrolfreaks.

Dagligt udfører alle HK’ere vigtige samfundsopgaver, og vi får desværre ikke altid den anerkendelse, vi har fortjent. Så kære alle sammen, vær nu stolte af det, I laver, og fortæl glædeligt herom. Når folk i samfundet ikke kan se vores faglighed, må vi sammen vise og fortælle dem, hvad vi kan.  


For første gang i mit liv er jeg stolt

Kamilla Hildegard Blindbæk (22) er ansat ved Københavns Byret på udskriftkontoret, hvor hun arbejder med politiets rekvisitioner og anmodninger om domme i afsluttede sager fra journalister, advokater og borgere. Hun er formand for HK Ungdom Hovedstaden.

Jeg er opvokset med en psykisk syg mor og en far, der valgte at forlade os, da jeg var spæd. Det har aldrig ligget i kortene, at jeg skulle blive til noget stort. Livet har helt fra start af meldt ud, at jeg ikke skulle have det let. Den hårde barndom har sat sine spor. At se sine elskede have det dårligt og vågne hver morgen uden at vide, hvad dagen ville bringe – det er hårdt.

Alle oplever noget, der er hårdt. Alle oplever noget, hvor man føler, at hjertet bliver revet ud og sat nådesløst ind igen, uden at man er forberedt. Sådan er livet. Og jo før man forstår det – jo før kan man handle. Jeg har valgt og handler nu. Jeg rejser mig op, selvom mine ungdomsår lagde mig ned. Jeg kæmper min kamp. Og den kamp startede den dag, da jeg satte mig i flyet og besluttede at finde mig selv.

Mit år som au pair i Luxembourg satte alt i perspektiv. Det var det, der skulle til, før jeg fik den selvtillid og den tro på mig selv, som alle fortjener. Mit år i Luxembourg var starten på mit liv – mit voksenliv, hvor det er mig, der bestemmer, og hvor ingen skal få mig ned med nakken. Nogle gange kræver det hjælp udefra – nogle gange er det nødvendigt, at en fremmed sætter ord på ens kvalifikationer, ens værd. Det gjorde min luxembourgske au pair-mor. Hun samlede mig op, da jeg ikke troede på mig selv. Hun gav mig redskaber til at komme videre og til at vise mit værd. Jeg er hende evigt taknemmelig.

I min dagligdag gør jeg, hvad jeg kan, for at vise mit værd. Jeg hjælper, hvor jeg kan hjælpe, og jeg sætter en ære i det. Jeg samler andre op, som jeg blev samlet op. Jeg deler ud af min erfaring, og jeg er stolt. For første gang i mit liv er jeg stolt. Og ja – det er helt okay at sige det.

Min faglighed er den, der sammen med min personlighed skal bringe mig lykke i livet. Men hvordan kan man blive lykkelig, hvis man ikke er stolt? Det kan man ikke. Og det er vigtigt at huske. Stolthed kommer indefra, og hvis man er stolt af sig selv, så bliver andre det også – for det smitter. Det er derfor, jeg gør en forskel. Og jeg er ikke færdig med det. Jeg blev til noget stort, den dag jeg tog ansvar for min faglighed. Jeg tog ansvar for mit liv. Jeg fandt mig selv, jeg blev HK’er – og jeg er så stolt. 


Vi kan alle tage ansvar for vores egen situation

Cihat Bardak (28) er elev i Udenrigsministeriet. Han har i sin elevtid været i Eksportrådet, Borgerservice, Beredskab og Bistand. Hans primære opgaver er fakturabehandling, rejseafregning, mødeplanlægning og opkald samt arrangement- og konferenceplanlægning og gæstemodtagelser. Han er udlært til september 2015.

’Husk at være god mod de andre og hør efter i timerne, så du kan blive dygtig og klog.’ Sådan lød min mors ord til mig før min første skoledag. Gennem HELE min opvækst gik mine forældre meget op i, at jeg ikke skulle være ligeglad. ’Ikke alle er lige privilegerede’, sagde de. Jeg fik tit at vide, at de under deres opvækst i en øde tyrkisk landsby ikke havde så nem adgang til uddannelse. Tyrkiet i 70’erne var ikke spækket med den slags muligheder, hvis man levede i provinsen. Overvældende gæstfrihed og kebab var mere kendetegnende for deres miljø. De forlod Tyrkiet og kom til Danmark for at arbejde. I bagagen havde de deres 9. klasses eksamen og det værdisæt, som de videregav til mig.

I dag arbejder jeg med offentlig administration i Udenrigsministeriet, og jeg tager det bestemt ikke for givet. Af den grund ærgrer det mig, at samfundssituationen pludselig gør, at nedskæringer rammer min faggruppe – administrationsmedarbejdere og sagsbehandlere – og at jeg måske selv kan blive ramt på et tidspunkt. At vi ikke bryder os om nedskæringer betyder dog ikke, at vi intet kan gøre.

Jeg har opbygget et samarbejde med adskillige mennesker i Udenrigsministeriet og har via min fordybelse i deres og mit eget arbejde gjort det klart for dem, at deres hverdag bliver mere effektiv ved, at de har mig i afdelingen. Det har krævet, at jeg ikke har holdt mig tilbage med at opsøge og stille krav til andre – også tidligere ambassadører. Grænseoverskridende i starten, ja, men i dag står jeg næsten dagligt på en tidligere ambassadørs kontor og sikrer mig, at der er orden i diverse bilag – det med at have uorden i bilag er ikke så populært nu til dags, har vi ladet os fortælle. Det hænder, at andre kolleger står ude foran hans kontor for at få fat i mig, mens vi taler. ’Der er bud efter dig, Cihat’, plejer han smilende at sige, når han opdager, at de ikke står der for at komme ind og tale med ham. En lidt sjov følelse, der gør mig bevidst om, at hårdt og engageret arbejde betaler sig.

Vi kan alle tage ansvar for vores egen situation og dermed skille os ud. Alle HK’ere kan gøre en forskel på deres respektive arbejdspladser. Det nytter ikke noget at være passiv og komme med undskyldninger, hvorefter man fortryder, man ikke handlede. Selvom mine forældre ikke kan sproget 100 procent, og mit navn danner skøre associationer hos mange danskere, er jeg ikke forhindret i at gøre en forskel. Det burde andre heller ikke tro, de er. Det handler om at køre på. 

Brug for HK?

Ring til os

FAGFORENING

7011 4545
Åben i dag 8.00-17.00

Tirsdag 8.00-17.00
Onsdag 8.00-17.00
Torsdag Lukket
Fredag Lukket
Lørdag Lukket
Søndag Lukket

A-KASSE

7010 6789
Åben i dag 8.00-17.00

Tirsdag 8.00-17.00
Onsdag 8.00-17.00
Torsdag Lukket
Fredag Lukket
Lørdag Lukket
Søndag Lukket

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Brug for HK?

Ring til os

FAGFORENING

7011 4545
Åben i dag 8.00-17.00
Tirsdag 8.00-17.00
Onsdag 8.00-17.00
Torsdag Lukket
Fredag Lukket
Lørdag Lukket
Søndag Lukket

A-KASSE

7010 6789
Åben i dag 8.00-17.00
Tirsdag 8.00-17.00
Onsdag 8.00-17.00
Torsdag Lukket
Fredag Lukket
Lørdag Lukket
Søndag Lukket

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk