HK.dk logo

Dit CV er mere end bare en liste

18. maj 2015  |  Samdata

Når du søger job så lægger arbejdsgiveren meget mere vægt på dit CV end du tror. Det er i dit CV, at en arbejdsgiver kan se på hvem du er, hvad du kan, og hvilke erfaringer du kan bidrage med i et givent job. Hvor ansøgningen har fokus på din motivation for at søge jobbet, og din forståelse for den virksomhed / organisation du søger hos, så er det i CVet, at du for alvor præsenterer dig selv. Derfor er det en god ide at give dit CV lidt mere opmærksomhed – og sørge for at holde det opdateret.

Brutto-CV

Start arbejdet med dit CV med at få udarbejdet et grundigt brutto-CV. Altså et CV, hvor du har alt med. Hver eneste ansættelse du nogensinde har haft siden folkeskolen. Hvert eneste kursus du har været på. Hvert fag du har haft på din uddannelse. Hver certificering du har taget. Det er nemmest at lave, hvis du helt lader være med at sortere. Bare skriv det hele på i de tre sektioner:

  •  Jobs
  • Uddannelser og kurser
  • Projekter

For hvert enkelt af de tre punkter skriver du en kort tekst – 3-4 linjer – der beskriver hvad du lavede og hvad du lærte. Hvad har netop dette job bidraget med i forhold til de kompetencer, som du kan tilbyde til en arbejdsgiver? De beskrivelser er virkelig vigtige. Det gør det meget mere interessant og oplysende at læse dit CV, når det ikke kun består af jobtitler og datoer.

Herunder har jeg udvalgt et job, som jeg havde i lidt over et halvt år som eksempel:  

Lydmand i Københavns Kommunes Teknikbank (dec. 1992- aug. 1993) I ”Teknikbanken” opbevarede Københavns kommune deres lydudstyr fra skolerne. Når der skulle afholdes en skolekoncert rykkede vi ud for at opsætte lydanlæg, og fungere som lydmænd. Dette job var første gang jeg arbejdede professionelt med lyd, og hvor jeg fik en oplæring i hvordan man sammensætter, opstiller og styrer forskellige setups under meget skiftende forhold. Jeg lærte desuden at tage personligt ansvar for en opgave da vi ofte var ude i par, og måtte løse evt. problemer selv.

 

Selvom jobbet herover var en ganske kort ansættelse da jeg var 19 år gammel, så har den bidraget med noget til det jeg kan i dag. Det er et job som siger noget om mig, og de kompetencer, som jeg kan tilbyde en arbejdsgiver. Derfor kommer det med på mit brutto-CV.

Det kan godt virke som et stort stykke arbejde at lave beskrivelser af alle jobs, uddannelser, kurser, certificering og projekter som du har arbejdet på. Men det er godt givet ud. For det giver dig et godt overblik over, hvad du egentlig kan og har lavet, og det giver et godt udgangspunkt for at kunne tilpasse dit CV til den enkelte ansøgning.

Tilpasning

Når du har lavet dit brutto-CV begynder versioneringen til det enkelte job. Hele dit CV kan du evt. lægge på LinkedIn, og måske på en hjemmeside, men når du søger job skal du udvælge og tilpasse dit CV så det passer til det job du søger.

Du skal tænke over, hvad du tager med. Er alle dine småjobs relevante, hvis du søger job som backend udvikler? Er det andre jobs der er relevante, hvis det job du søger har en højere grad af kundekontakt? Sørg for at tage det med, som viser at du netop har de erfaringer som jobbet kræver. Gør det nemt for læseren at finde frem til de relevante jobs. Du skal ikke forvente at en arbejdsgiver læser dit CV grundigt. Det bliver læst i en fart. Derfor er det de vigtigste ting som skal springe i øjnene.

Men du skal også tænke over, hvordan du beskriver de enkelte jobs, uddannelser og projekter du har arbejdet på. For når du reducerer en ansættelse til 3-4 linjers tekst så vælger du altid noget til og fra. Så sørg for at beskrive de erfaringer du har opnået som passer sammen til det job du søger. Hvis jobbet f.eks. kræver kendskab til specifikke programmeringssprog eller systemer, og du har arbejdet med dem i forskellige projekter, så sørg for at du under de projekter får specificeret at det var netop dette sprog eller system som du brugte.

Det samme gælder de mere bløde kompetencer. Specificerer jobbet, at du skal kunne arbejde selvstændigt så sørg for at få det fremhævet på de ansættelser du har haft, hvor netop selvstændigt arbejde var en forudsætning for at kunne udføre opgaverne. Kræver jobbet at du har kundekontakt, så sørg for at sætte fokus på de jobs du har haft, hvor du havde mere udadvendte funktioner.

Sidst med ikke mindst skal du også tilpasse til brancher. Det betyder meget for en arbejdsgiver, at du har erfaringer inden for samme type virksomhed / organisation. Søger du job som backendudvikler i en netbutik vil kendskab og erfaring med eHandel være en stor fordel – så hvis det har været noget du har lavet i større eller mindre grad før så sørg endelig for at det kommer med og bliver fremhævet.

I samspil med ansøgningen

Når du sender en ansøgning til et job skal ansøgning og CV hænge sammen. Det er derfor at tilpasning af både ansøgning og CV er så vigtig. Du skal aldrig sende enslydende ansøgninger til to forskellige jobs – for der er ikke to jobs eller to arbejdsgivere der er ens.

Pas på med at gentage dit CV i din ansøgning. Din ansøgning handler om jobbet. I ansøgningen skal du fokusere på virksomheden, og demonstrere at du forstår, hvad det er de søger, og hvordan du passer ind. Dit CV er beviset på den påstand. Her kan en kommende arbejdsgiver se, at du har de kompetencer som de mangler. Derfor skal det være tilpasset, overskueligt og nemt at gå til.

Adam Bindslev

 Adam Bindslev. Journalist og ejer af Semiosis Formidling ApS. Arbejder med digital formidling i alle dets former gennem tekst, fotografi, lyd og video. Underviser i kommunikation og fotografi. Redaktør på Ugebrev for Ledige . Mail ab@semiosis.dk / Twitter: @udkantsadam

Job og vejledning Jobsøgning Karriere

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Brug for HK?

Ring til os

HK's fagforening: 7011 4545

Åbningstid: Åben i dag 08-16

HK's a-kasse: 7010 6789

Åbningstid: Åben i dag 08-16

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Brug for HK?

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Ring til os

Fagforeningen: Mandag til torsdag kl. 8.00-17.00. Fredag kl. 8.00-16.00. A-kassen: Mandag og onsdag: 08.00-17.00 Tirsdag og torsdag: 08.00-12.00 Fredag: 08.00-16.00

HK's fagforening: 7011 4545

HK's a-kasse: 7010 6789

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk