22 ledige HK’ere er i gang med et forløb hos Handelsskolen Viborg, hvor de på 19 uger får et uddannelsesbevis inden for kontoruddannelsen med speciale i økonomi.
- Jeg har meldt mig til kurset for at forbedre mine muligheder for at få et arbejde. Da jeg blev udlært, var der mange kontorjob, men det er der ikke længere, fortæller 30-årige Stina Hjort Bech fra Kvorning.
Hun er uddannet kontorassistent inden for administration og har arbejdet hos togfabrikken Bombardier i Randers, inden hun efter to barsler kom til HedeDanmark i Viborg i et vikariat, som sluttede i oktober 2014.
- Jeg har arbejdet med mange forskellige ting blandt andet HR, men jeg har ikke den store erfaring inden for økonomi. Derfor tænkte jeg, at det ville være godt at tage kurset, så jeg udover at forbedre mine kompetencer kunne få afklaret, om det at arbejde med økonomi er noget for mig, beretter hun.
Susanne Lildal Jørgensen (til venstre), Stina Hjort Bech og Anita Adler Rasmussen i dialog med underviser Flemming Bille.
To af Stina Hjort Bechs klassekammerater er 32-årige Anita Adler Rasmussen fra Karup og 47-årige Susanne Lildal Jørgensen fra Tapdrup.
Anita er uddannet kontorassistent med speciale inden for offentlig administration og blev ledig i midten af april efter at have arbejdet hos Udbetaling Danmark. Susanne har en baggrund med efg allround kontor og har arbejdet inden for detailhandelen og på kontor. Hun har været ledig i to måneder.
- Med speciale inden for offentlig administration er de private virksomheder ikke så vilde med at tage én. Men ved at få speciale i økonomi vil jeg måske blive mere attraktiv for dem, forklarer Anita.
- Det er 30 år siden, jeg var i lære, og selv om jeg har taget kurser og har arbejdet med økonomi blandt andet løn og kreditor og debitor, tænker jeg, at det vil hjælpe mig at få papir på økonomidelen, siger Susanne.
De tre deltagere er enige om, at et 19 ugers forløb er overskueligt. De er glade for, at de på kort tid kan opkvalificere sig, og så betyder det også noget, at de kan uddanne sig i deres nærområde.
Bag initiativet står foruden Handelsskolen Viborg, der er en del af uddannelsesinstitutionen Mercantec, HK MidtVest og Jobcenter Viborg.
Både HK MidtVest og Jobcentret oplever stor efterspørgsel efter HK’ere, der kan noget med økonomi.
- Vi mærker både gennem jobannoncer og de henvendelser, vi får fra private virksomheder, vikarbureauer og offentlige institutioner, at de søger medarbejdere med økonomi og bogholderi som baggrund. Men det er der næsten ingen HK’ere, der har, siger Niels Stub, der er erhvervsvejleder hos Jobcenter Viborg.
Han henviser til, at tidligere omskolingsforløb, hvor ufaglærte kontorfolk blev faglærte, har forøget jobmulighederne for ledige, og det er også håbet med dette forløb.
- Dengang kom to tredjedel af deltagerne i arbejde, og bliver det samme tilfældet her, er udgifterne tjent hjem, siger han.