HK.dk logo

Send besked til forfatter


Annuller

Medarbejdernes viden er nøglen til digital succes

21. maj 2015  |  HK Stat  |  HK SKAT  |  Jakob Groth

nemid

Foto: Colourbox

Der bliver lanceret ny digitaliseringsstrategi til årsskiftet. Men ønsket om, at den skal modernisere den offentlige sektor og betyde bedre service til borgere og virksomheder, kan kun gå i opfyldelse, hvis medarbejderne bliver taget med på råd undervejs.

Arbejdet med den kommende Digitaliseringsstrategi 2016-2020 er i fuld gang. Den skal ifølge planen modernisere den offentlige sektor gennem øget digitalisering i staten, kommunerne og regionerne. Men det eneste konkrete, der kan siges om den i dag, er, at den skal give et sted mellem 2 og 4 milliarder kroner i besparelser frem mod 2020. Og så vil den utvivlsomt få indflydelse på HK’erne på de statslige arbejdspladser.

Ulla Fabricius, der er formand for landsklubben HK SKAT, håber, at man har lært af sine fejl ved den nuværende digitaliseringsstrategi, der løber frem til årsskiftet.

- Et af de helt store problemer er, at gevinsterne er blevet høstet, før de egentlig er hentet hjem. Man har for eksempel indført nye it-systemer og skåret i medarbejderstaben med det samme, før man har sikret, at systemerne faktisk virker og er implementeret ordenligt, og at medarbejderne har lært dem at kende, så effekten af dem kan ses, siger hun.

900 millioner kroner ud af vinduet

Skats inddrivelsessystem EFI er et af de slemmeste eksempler på, hvor galt digitalisering kan gå, hvis forarbejdet ikke er gjort godt nok. I stedet for at hjælpe medarbejderne med at inddrive gæld har fejl og forsinkelser betydet, at Skat har måttet opgive at inddrive forældede sager om gæld for 900 millioner kroner.

Men det er ikke kun, når de nye it-systemer er indført, at HK’erne hos Skat har oplevet problemer. Mange af dem savner at blive hørt i forbindelse med udviklingen af de nye systemer, som det jo er HK’erne, der skal betjene. De bliver først hørt, når systemer allerede er taget i brug.

- De (systemerne, red.) bliver kvalitetssikret, men de bliver ikke vurderet i deres helhed, før de skal bruges, og det er noget rod, når medarbejderne finder fejl og ting, der ikke virker. For så skal det rettes til undervejs i stedet for at det blev ordnet, inden det blev sat i verden, forklarer Ulla Fabricius.

Konkrete ændringer på vej

Selvom den kommende digitaliseringsstrategi først forventes at være endeligt på plads umiddelbart inden årsskiftet, er der taget højde for alle involverede parter i forbindelse med det indledende arbejde. Det mener Ronnie Eriksson, der er kontorchef i Center for effektivisering og analyse under Digitaliseringsstyrelsen, som er tovholder på digitaliseringsstrategien.

- Vi har en bredt sammensat styregruppe, og den vej rundt sikrer vi en bred inddragelse i selve arbejdet med udformningen af de kommende digitaliseringsstrategi, siger Ronnie Eriksson.

De arbejder i øjeblikket med at finde ud af, hvilke konkrete ændringer den nye strategi skal indeholde, og hvad den kommer til at betyde for både borgere, virksomheder og medarbejderne i den offentlige sektor. Arbejdet skal også lede frem til en løsning på regeringens mål om, at der skal frigøres 2-4 milliarder kroner i forbindelse med øget digitalisering.

- Det kan ske gennem en bred palette af tiltag. Det kan for eksempel være i form af regelændringer og genbrug af data eller ved at automatisere nogle processer, som i dag er manuelle, siger han.

Men om frigørelsen eller besparelsen, afhængig af øjnene der ser, på 2-4 milliarder kroner kommer til at betyde nedskæringer i antallet af statslige arbejdspladser, vil Ronnie Eriksson ikke spå om.

- Det ville være ren spekulation at tale om på nuværende tidspunkt, mens vi stadig er i analysefasen. Vi skal have målt og undersøgt alle muligheder, før vi kan sige noget med sikkerhed, siger Ronnie Eriksson.

Den køber næstformand i HK Stat Peter Raben dog ikke. Han har svært ved at forestille sig, at det er muligt at spare så meget uden, at det også vil betyde færre ansatte.

- Spørgsmålet er så, om der forsvinder arbejdspladser, fordi den offentlige sektor bliver mere effektiv, eller om det kammer over i rene besparelser. For hvis det er det sidste, betyder det, at der kommer til at ligge en større arbejdsbyrde hos borgerne og virksomhederne – arbejde, som ansatte i staten, kommunerne og regionerne varetager i dag, siger Peter Raben.

HK’ere skal med på råd

Peter Raben understreger, at selvom man digitaliserer nogle af de arbejdsopgaver, der i dag betjenes af medarbejdere, kan man ikke bare skære alle disse ansatte væk. Der skal være nogle tilbage til blandt andet at hjælpe med at guide brugere igennem de mange digitale selvbetjeningsløsninger, der findes i dag. Og han forudser, at HK’erne i fremtiden kommer til i høj grad at fungere som netop en slags mellemmænd, der skal yde borgere og virksomheder hjælp til selvhjælp.

- Men det kræver, at den digitale infrastruktur fungerer. At der er båndbredde nok i hele landet og stabile, brugervenlige selvbetjeningsløsninger, hvilket kræver inddragelse af medarbejderne i digitaliseringsintiativerne. Kun ved at bruge deres viden, erfaring og forslag kan digitalisering gøre den offentlige sektor mere digital på en måde, så kvaliteten forbedres i den service, der ydes til borgerne. Ellers ender det i rene besparelser, mener Peter Raben.

Tilbage hos Skat er inddragelse af medarbejderne i arbejdet med de nye it-systemer også højt på HK’ernes ønsker til Digitaliseringsstrategi 2016-2020, fortæller Ulla Fabricius.

- Få de ting, der er sat i søen, til at virke, før man begynder at kaste nye derud. Der er blevet implementeret ufærdige systemer, som ikke når at blive rettet til, før nye systemer, som heller ikke virker, bliver sat i søen. Pludselig står vi med en række systemer, som ikke virker, og som vi skal lære at bruge på én gang. Det er ikke vejen frem.


Digitaliseringsstrategi 2011-15

Den nuværende digitaliseringsstrategi løber indtil udgangen af i år og har til formål at modernisere danskernes velfærd og effektivisere den offentlige sektor. Strategien har 3 hovedmål:

Slut med papirblanketter og brevpost: Al skriftlig kommunikation med det offentlige skal foregå digitalt for både borgere og virksomheder.

Ny digital velfærd: It og teknologi skal udnyttes mere intensivt i for eksempel folkeskoler, ældreplejen og sundhedsvæsenet.

Tættere offentligt digitalt samarbejde: Alle offentlige myndigheder skal arbejde digitalt sammen. De skal blandt andet bruge fælles løsninger og genbruge de relevante data.

Kilde: digitaliseringsstyrelsen.dk


Digitalisering på dagsordenen – også i EU

EU-Kommissionen har sendt et udspil til strategi for et digitalt indre marked i EU i høring. 

LO har givet høringssvar med input fra HK Stat, som peger på, at digitale kompetencer hos medarbejderne er utroligt vigtige. Og at effektivisering ikke må tage overhånd og gå ud over blandt andet datasikkerheden.   

Europæisk LO understreger, at inddragelse af medarbejderne er centralt, og påpeger, at det frie marked ikke sikrer lønmodtagerne mod digitaliseringens udfordringer.

Kilde: epsu.org


Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Brug for HK?

Ring til os

HK's fagforening: 7011 4545

Åbningstid: Lukket i dag

HK's a-kasse: 7010 6789

Åbningstid: Lukket i dag

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Brug for HK?

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Ring til os

Fagforeningen: Mandag til torsdag kl. 8.00-17.00. Fredag kl. 8.00-16.00. A-kassen: Mandag og onsdag: 08.00-17.00 Tirsdag og torsdag: 08.00-12.00 Fredag: 08.00-16.00

HK's fagforening: 7011 4545

HK's a-kasse: 7010 6789

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk