HK.dk logo

I dag faldt Sanny ud af dagpengesystemet

29. maj 2015  |  Østjylland  | 

Løntilskud og jobrotation giver ikke ret til genoptjening af dagpenge. Derfor er Sanny fra i dag en af de mange tusinde dansker, der er faldet ud af dagpengesystemet. Vanvittigt, lyder det fra HK Østjyllands fællesformand.

I dag faldt Sanny ud af dagpengesystemet

Hun har arbejdet på næsten fuld tid hos den samme arbejdsgiver, siden hun blev ledig i 2012. Dengang blev hun sendt i løntilskudsjob og siden i jobrotation hos kommunen. Ansvarsbevidst og pligtopfyldende, omgængeligt og positivt menneske, afholdt af kollegaerne, skriver chefen i den anbefaling, han sendte med hende, da løntilskuds- og jobrotationsjobbet stoppede.

I dag er dagpengene brugt op. Derfor kan hun ikke længere være i hverken løntilskud eller jobrotation. Og da løntilskud og jobrotation ikke giver ret til dagpenge, har hun de seneste år arbejdet sig direkte ud på kanten af dagpengesystemet. I dag faldt hun.

- Jeg er ikke bitter, men jeg er gal på politikerne, lyder det kort og kontant fra Sanny.

Sannys historie får også fællesformand for HK Østjylland, Viggo Thinggaard til at ryste på hovedet.

- Det er ikke rimeligt, at vores medlemmer, der har arbejdet et langt arbejdsliv, og ydet en stor indsats for samfundet, skal straffes på den her måde. Sanny er et klokkeklart eksempel på, at dagpengereformen, og de ændringer, som siden er kommet til, er forfejlede, siger han. 


Dobbelt ramt

I dag faldt Sanny ud af dagpengesystemet

Dagpengereformen fra 2010 halverede dagpengeperioden fra fire til to år. Samtidig blev genoptjeningsperioden hævet fra et halvt år til et år. Siden indførte regeringen arbejdsmarkedsydelsen, som skal bruges, inden man kan få et seniorjob. Sanny var 57 år, da hun blev ledig, og derfor er hun ramt ekstra hårdt af alle ændringerne.

- De har virkelig formået at skyde alle os på min alder ned, siger hun, mens hun søger på computeren efter endnu et job, hun kan søge.

Først i juli 2016 kan Sanny gå på efterløn. Et seniorjob kunne sikre hende en indtægt, hun kan leve af, men sådan et kan hun først få, når hun har været på arbejdsmarkedsydelse i 39 uger.

- Det er rigtig alvorligt for mig. Især personligt, fordi jeg trives bedst med at arbejde. Men også økonomisk. Jeg har givet mig selv tre måneder til at finde et job. Lykkedes det ikke, må jeg opgive min lejlighed og flytte i noget mindre og billigere, siger hun.

Det var ikke lige den slags spekulationer, hun havde forventet at skulle have i sit seniorliv. Siden hun var 18 år og gik i lære som kontorelev, har hun arbejdet. Flere jobs er hun blevet headhuntet til. Og hun har gerne rejst langt og taget jobs, der krævede stor mobilitet. Det gør hun gerne igen.

- Siden jeg blev ledig i 2012, har jeg søgt 2-4 jobs om ugen. I Haderslev, Holstebro, Aalborg, Viborg, Randers, Aarhus. Hvor som helst. Og jeg flytter gerne for et job. Men det er altså ikke lykkedes at få foden indenfor, fortæller hun.

Afskaf løntilskud

Hun har en klar opfordring til politikerne, der lige nu er på valgturné med deres forslag på beskæftigelsesområdet.

- Afskaf løntilskud og sørg for, at man genoptjener retten til dagpenge, når man er i jobrotation. I 14 måneder af min dagpengeperiode har jeg arbejdet i løntilskud på næsten fuld tid. Det var reelle arbejdsopgaver, jeg løste. Hvorfor skal arbejdsgiverne ikke ansætte ledige, når der faktisk er et reelt job ledigt? I et år var jeg jobrotationsvikar. Jeg overtog andres arbejde, mens de uddannede sig. Hvorfor skal det ikke give mig ret til at genoptjene dagpenge? spørger hun.

De samme spørgsmål stiller Viggo Thinggaard.

- Løntilskud giver selvfølgelig de ledige nogle kompetencer. Men når det er sagt, så er løntilskud ikke andet end erhvervsstøtte. Det er jo reelle job, de ledige varetager, og så skal de naturligvis ansættes på ordentlige løn- og arbejdsvilkår, der sikre dem en ret til dagpenge, siger han.

På blokken er der fem jobs, som Sanny vil søge. Flere af dem er vikariater.

- Jeg kan se, at det er unge med flere eksamenspapirer end mig, der har fået de stillinger, jeg har søgt de seneste år. Jeg er 60 år, og har ikke papir på al min erfaring. Så måske er vejen til et fast job for mig at blive ansat i et vikariat først, for jeg vil gerne arbejde mange år endnu, siger hun.

 

Mister du retten til dagpenge Sammen er du stærkere Løntilskud Arbejdsløs Aktivering Dagpenge

FLERE LOKALE
NYHEDER fra østjylland


LÆS DEM HER

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Brug for HK?

Ring til os

HK's fagforening: 7011 4545

Åbningstid: Lukker snart 08-16

HK's a-kasse: 7010 6789

Åbningstid: Lukker snart 08-16

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Brug for HK?

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Ring til os

Fagforeningen: Mandag til torsdag kl. 8.00-17.00. Fredag kl. 8.00-16.00. A-kassen: Mandag og onsdag: 08.00-17.00 Tirsdag og torsdag: 08.00-12.00 Fredag: 08.00-16.00

HK's fagforening: 7011 4545

HK's a-kasse: 7010 6789

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk