HK.dk logo

En aktiv lægesekretær – og mand

22. juni 2015  |  HK Kommunal Hovedstaden  |  DL  |  Berit Andersen

Peter Bonde Linderod Christiansens faglige skæbne blev ved en tilfælde jobbet som lægesekretær. I dag kan han føje TR til visitkortet. Og den position vil han gerne bruge til at udvikle faget i den rigtige retning.

Peter Bonde Linderod Christiansen er en mand med mange gode meninger. Og da han aldrig har haft problemer med at dele ud af dem, er han allerede efter kort tid i faget endt som tillidsrepræsentant (TR). I februar indtog han sin nye position som TR for flere hundrede lægesekretærer på Rigshospitalets største center – HovedOrtoCentret med i alt 1800 medarbejdere efter fusionen med Glostrup Hospital.

- Jamen, sådan går det, når man ikke kan holde sin mund, siger Peter og glæder sig i samme åndedrag ikke bare over sin nye TR-funktion, men også sit nye fag.

Indtil for ikke så længe siden var Peter i flere år ansat i rejsebranchen. Men en kronisk sygdom satte en stopper for det og tvang ham til at tænke i andre baner. Og da han tilfældigvis faldt over en annonce fra Region H efter nye lægesekretærelever, var hans faglige skæbne afgjort. I dag er han 38 år og ansat på Rigshospitalets Klinik for plastik kirurgi, brystkirurgi og brandsårsbehandling med tilføjelsen TR.


Politikerne skal ud i virkeligheden

Peter Bonde Linderod Christensen

Peter B. L. Christiansen (Foto: Berit Andersen)

I skrivende stund er det morgendagens Folketingsvalg, der trigger ham og får ham til at ønske sig nogle politikere, der gør en dyd af at lære virkeligheden ude på arbejdspladserne at kende.

- Vi har fået et samfund, hvor politikerne ikke har den ringeste anelse om, hvad der foregår herude. I hvert fald virker det som om, at stadig flere beslutninger alene tages på baggrund af rapporter og regneark, og at politikerne ikke sætter sig ind i, hvilke konsekvenser deres beslutninger har for os som borgere og lønmodtagere. Det bekymrer mig virkelig, siger Peter og håber, at valget afføder nogle politikere, der vil bevæge sig mere ud i virkeligheden.

Og især må de gerne komme ud på hospitalerne, hvor han har en fornemmelse af, at politikerne slet ikke ved, hvad det er, de har gang i.

- Når jeg under valgkampen hører, at politikere ikke vil træffe beslutning om, hvorvidt man skal bruge penge på dyr medicin eller ej, kan jeg blive virkelig harm. Nu vil de ikke gøre noget, fordi det kan koste stemmer. Men de samme politikere har jo ikke haft skrupler med at give patienterne nogle behandlingsgarantier, som har lagt en kæmpe byrde på sundhedspersonalet og hospitalerne. Jeg ville ønske, at politikerne tog deres ansvar alvorligt og havde mod til ikke bare at dele ’gaver’ ud, men også tage de nødvendige, upopulære beslutninger, siger Peter Bonde Linderod Christiansen.

Bekymrede lægesekretærer

Som TR er han en af de første, der mærker konsekvenserne af, hvad der foregår på tinge.

- Hver dag mødes jeg af fortvivlede kolleger, der er pressede af alt for meget arbejde, og andre, som bukker under for usikkerheden i jobbet, fordi de konstant frygter, hvad politikerne kan finde på, siger han og fortæller, at han af samme grund bruger mindst halvdelen af sin arbejdstid på at udfylde sin TR-funktion – og snildt kunne få et fuldtidsjob ud af det, hvis det skulle være.

Noget af det, der lige nu giver anledning til størst bekymring blandt lægesekretærerne, er den kommende sundhedsplatform. Og det anerkender Peter, som dog ikke selv mener, at der er grund til bekymring, fordi han er sikker på, at der også i fremtiden vil være brug for lægesekretærer.

- Men ER man bekymret, kan jeg kun opfordre til, at man allerede nu gør sig klar til de nye tider ved at videreuddanne sig. Samtidig skal man vise mod til at tage imod nye udfordringer og tage nye opgaver til sig, siger han og tilføjer:

- Det er klart, at man med sundhedsplatformen må indstille sig på en ny hverdag med betydelig mindre skrivning til gengæld for en funktion som patientens sekretær. Vi får flere opgaver med at visitere, koordinere og sørge for sammenhængende patientforløb. Og det er alt sammen opgaver, som kun vil gøre jobbet mere interessant.

Ene hane i kurven

At faget fremover bliver mere indholdsrigt, spændende og udfordrende, håber han, vil trække nogle unge og nye typer medarbejdere til uddannelsen og jobbene.

- Jeg synes desværre, der er mange lægesekretærer, der ikke tør eller ikke vil dygtiggøre sig og uddanne sig videre. Så ja, jeg satser på, at vi får en ny type medarbejdere ind, som kan være med til at sikre en øget og løbende faglig udvikling. For det, der kommer til at ske, er jo nærmest en revolution for lægesekretærfaget. - Der er ikke noget galt i at være uddannet lægesekretær og være stolt af det. Tværtimod. Men fakta er bare, at hvis vi skal bevare vores berettigelse, er vi nødt til at udfordre os selv og videreuddanne os til at kunne opfylde de krav, der stilles fremover, siger Peter.

Og blandt de nye medarbejdere, må der da gerne være flere mænd. For som situationen er i dag, er Peter, så vidt han ved, ene hane i kurven på sin arbejdsplads:

- Lægesekretærfaget er da klart mest for kvinder. Men jeg håber det ændrer sig med tiden, så der kommer flere mænd ind. Og det tror jeg også sker, efterhånden som der kommer mere it ind i jobbet.

Blandt kollegerne bliver Peter altid taget godt imod. Også af de andre faggrupper. Og dette, mener han, bl.a. hjælpes på vej af et totalt opbrud i kønsrollerne på hospitalerne. Fx er hovedparten af lægerne ikke længere mænd, men kvinder. Det kan dog ske, at Peter fra kolleger hører reaktioner som: ’En mandlig lægesekretær! Så har jeg oplevet det med!’ Og blandt patienterne har især de ældre svært ved at tro, at Peter ikke er læge.

Selv har Peter Bonde Linderod Christiansen ingen skrupler med at være mand i et kvindefag. Han føler sig ikke diskrimineret, men fuldstændig ligestillet kollegerne. Og han mener endda, at en blanding af kønnene kan være gavnligt for arbejdsmiljøet. Fx som når han oplever at kunne dæmpe nogle gemytter, som på rene kvindearbejdspladser let kan antændes.

- Jeg er ofte den, der gyder olie på vandene og siger ’ro på’. Og det har både kollegerne og jeg det fint med. Jeg tror, det hæver stemningen lidt, at der også er en mand til stede, siger Peter.

Tillidsrepræsentant Lægesekretær

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Brug for HK?

Ring til os

HK's fagforening: 7011 4545

Åbningstid: Lukket for i dag

HK's a-kasse: 7010 6789

Åbningstid: Lukket for i dag

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Brug for HK?

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Ring til os

Fagforeningen: Mandag til torsdag kl. 8.00-17.00. Fredag kl. 8.00-16.00. A-kassen: Mandag og onsdag: 08.00-17.00 Tirsdag og torsdag: 08.00-12.00 Fredag: 08.00-16.00

HK's fagforening: 7011 4545

HK's a-kasse: 7010 6789

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk