HK.dk logo

International handelsaftale truer den offentlige sektor

23. juni 2015  |  HK Kommunal  |  Lene Lundgaard

En handels- og investeringsaftale mellem EU og USA kan få alvorlige konsekvenser for store dele af den offentlige sektor herhjemme. Aftalen truer velfærden og udsætter den offentlige sektor for ulige konkurrence, mener HK Kommunal og en række andre fagforeninger.

Forhandlingerne om en handels- og investeringsaftale mellem EU og USA vækker bekymring hos flere danske fagforbund. Bekymringerne går især på, at aftalen kan svække demokratiet og medføre større magt til multinationale selskaber, fremhæver HK Kommunals næstformand Mads Samsing. 

- I Danmark ønsker vi, at der sættes fokus på en velfungerende offentlig sektor som forudsætning for en effektiv og konkurrencedygtig privat sektor. Vi er nemlig ikke imod fri handel, men vi er bekymrede, hvis det viser sig, at aftalen svækker demokratiet eller medfører større magt til multinationale selskaber, siger Mads Samsing. 

Bekymrede miner 

Hovedårsagerne til de bekymrede miner hos de 12 danske fagforbund er, at det amerikanske arbejdsmarked er mindre reguleret, har flere lavt betalte job, dårligere beskyttelse af arbejderne og svagere fagforeninger end i hovedparten af de europæiske lande: 

- Derfor kan en handels- og investeringsaftale mellem EU og USA føre til, at de europæiske arbejdere og regeringer presses til at acceptere dårligere arbejdsforhold. Og derfor skal en eventuel aftale have klare henvisninger til den internationale arbejdsorganisation ILO’s kernekonventioner. Og den skal også have helt klare bestemmelser om arbejdstagerrettigheder – herunder retten til kollektive forhandlinger, kollektive kampskridt og retten til at organisere sig, pointerer Mads Samsing. 

Afstemning udsat 

HK Kommunal er ligesom 11 andre danske fagforeninger medlem af verdensorganisationen for offentligt ansatte, PSI. FN har udnævnt den 23. juni til verdensdag for offentlige tjenester, og PSI har derfor sat handelsaftalen på dagsordenen denne dag. 

Den 10. juni udsatte EU-Parlamentet sin afstemning om handels- og investeringsaftalen mellem EU og USA til november, og PSI opfordrer EU-Kommissionen til at udsætte forhandlingerne om aftalen, indtil Parlamentet har tilkendegivet sin holdning. 

De danske medlemsorganisationer af PSI er: Danske Bioanalytikere, Metal, HK-Kommunal, HK-Stat, Hærens Konstabel og Korporal Forening, 3F, Socialpædagogernes Landsforbund, Serviceforbundet, Dansk Socialrådgiverforening, Dansk Sygeplejeråd, Offentligt Ansattes Organisationer og FOA.


bliv klogere på den kommunale og regionale sektor


hk.dk/aktuelt

Har du også læst...


OK18: Kommuneforhandlerne afventer gennembrud i staten

17. februar 2018  | HK Kommunal

Fire timers forhandlinger med KL gav ikke konkrete resultater for HK Kommunal og de øvrige organisationer for ansatte i kommunerne, fordi de kommunale arbejdsgivere har valgt at læne sig op ad de igangværende statslige forhandlinger.


Belønning for at kvitte cigaretter

15. februar 2018  | HK Kommunal

En række kommuner skal deltage i et forskningsprojekt, der skal undersøge om en økonomisk belønning kan få flere rygere til at kvitte cigaretterne.


Læge med museskade får lægesekretær som assistent

15. februar 2018  | HK Kommunal  | DL

Sundhedsplatformen er årsag til museskader hos lægerne i Region Hovedstaden. En skadet overlæge er bevilget personlig hjælp fra en lægesekretær.


 Se alle nyheder

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Brug for HK?

Ring til os

HK's fagforening: 7011 4545

Lukket i dag

HK's a-kasse: 7010 6789

Lukket i dag

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Brug for HK?

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Ring til os

HK's fagforening: 7011 4545

HK's a-kasse: 7010 6789

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Har du glemt din adgangskode?

Få tilsendt en ny kode på sms eller email.

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk