HK.dk logo

Velfærd kan være en forudsætning for vækst

24. juni 2015  |  HK Kommunal  | 

En række eksperter afliver en af valgkampens myter: Der er ikke nogen modsætning mellem øget offentlig forbrug og øget konkurrenceevne.

Et af de mest fasttømrede økonomiske dogmer blev gentaget utallige gange under de forløbne ugers valgkamp, nemlig at et højt offentligt forbrug mindsker muligheden for vækst i samfundet. Nu bliver det eftertrykkeligt manet i jorden af en række økonomiske eksperter: En effektiv og veludviklet velfærd kan ligefrem være en forudsætning for en stærk konkurrenceevne og dermed vækst.

Det er blandt andet professor Ove K. Pedersen og tidligere overvismand Torben M. Andersen, der kommer med den markante udmelding - i selskab med 23 andre medlemmer af Mandag Morgens Velstandsgruppe. De mener, at valgkampen blev ført på falske præmisser og gav et fordrejet billede af virkeligheden.

- Vi har i valgkampen haft en alt for snæver diskussion af forholdet mellem vækst og velfærd, hvor modsætningsforholdet mellem de to er blevet trukket unødig hårdt op. Danmark fremhæves generelt som et modbevis til tesen om en modsætning mellem vækst og velfærd, siger Torben M. Andersen, der også er tidligere formand for Velfærdskommissionen og professor i økonomi, til Ugebrevet Mandag Morgen.

Humlebien flyver

Velstandsgruppen med de 25 eksperter arbejder på at udvikle en ny konkurrencemodel, der skal være færdig inden nytår, men allerede 29. juni vil de præsentere den første skitse. Gruppen tager i sit arbejde udgangspunkt i, at Danmark er ”en overset, misforstået eller uopklaret succes”, lidt a la humlebien, der ikke burde kunne flyve.

Selv om lønnen og skatten er relativ høj, klarer danske virksomheder sig godt i den internationale konkurrence. Væksten i produktiviteten har ganske vist været lav, men niveauet er blandt de højeste i verden, og der har ikke været underskud på handelsbalancen siden 1985. 78,3 pct. af befolkningen er tilknyttet arbejdsmarkedet, og dette arbejdsudbud, der er et af verden største, er på 25 år vokset med 8 pct.

Velstandsgruppen med de 25 eksperter arbejder på at udvikle en ny konkurrencemodel, der skal være færdig inden nytår, men allerede 29. juni vil de præsentere den første skitse. Gruppen tager i sit arbejde udgangspunkt i, at Danmark er ”en overset, misforstået eller uopklaret succes”, lidt a la humlebien, der ikke burde kunne flyve.

Selv om lønnen og skatten er relativ høj, klarer danske virksomheder sig godt i den internationale konkurrence. Væksten i produktiviteten har ganske vist været lav, men niveauet er blandt de højeste i verden, og der har ikke været underskud på handelsbalancen siden 1985. 78,3 pct. af befolkningen er tilknyttet arbejdsmarkedet, og dette arbejdsudbud, der er et af verden største, er på 25 år vokset med 8 pct.

Se hele artiklen hos Mandag Morgen.

 


Politik

Send besked til forfatter


Annuller

Brug for HK?

Ring til os

FAGFORENING

7011 4545
Åben i dag 8.00-17.00

Tirsdag 8.00-17.00
Onsdag 8.00-17.00
Torsdag Lukket
Fredag Lukket
Lørdag Lukket
Søndag Lukket

A-KASSE

7010 6789
Åben i dag 8.00-17.00

Tirsdag 8.00-17.00
Onsdag 8.00-17.00
Torsdag Lukket
Fredag Lukket
Lørdag Lukket
Søndag Lukket

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Brug for HK?

Ring til os

FAGFORENING

7011 4545
Åben i dag 8.00-17.00
Tirsdag 8.00-17.00
Onsdag 8.00-17.00
Torsdag Lukket
Fredag Lukket
Lørdag Lukket
Søndag Lukket

A-KASSE

7010 6789
Åben i dag 8.00-17.00
Tirsdag 8.00-17.00
Onsdag 8.00-17.00
Torsdag Lukket
Fredag Lukket
Lørdag Lukket
Søndag Lukket

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk