HK.dk logo

Sundhedspersonale med ønskeseddel til Lars Løkke

26. juni 2015  |  DL  |  HK Kommunal  | 

Besparelser rammer patienten, giv regionerne arbejdsro og hold fokus på kerneopgaven. Det er budskabet i et åbent brev til Lars Løkke Rasmussen og resten af Folketinget fra blandt andet DL.

- Kære Lars Løkke Rasmussen. Tillykke med ansvaret for regeringsdannelsen. Vi er de ansatte på landets sygehuse. Vi har fem forslag til, hvad regeringen skal fokusere på i sygehusvæsnet.

Sådan lyder det i en annonce, som fem organisationer, herunder DL, Yngre Læger og FOA, netop har indrykket i en række aviser. Ud over annoncen er de fem forslag også sendt til alle medlemmer af Folketinget.

De fem forslag er sendt for at undgå, at sygehusene og de ansatte rammes af besparelser den ene dag og ekstrabevillinger den næste.

Se hele politikpapiret fra Sygehussamarbejdet, som DL er en del af her.

Se de fem forslag

 • 1
  Sæt virkeligheden i centrum – besparelser rammer patienten 

  Alle vil gerne sætte patienten i centrum, men hvis det skal tages alvorligt, så skal vi starte med at sætte virkeligheden i centrum.

  Den virkelighed, hvor her-og-nu-løsninger vinder over langsigtet planlægning. Hvor produktivitet står over kvalitet – for selvom alle er ved at falde over hinanden for at sætte patienten i centrum, er virkeligheden et benhårdt produktivitetsfokus og manglende tid til patienten. Hvor dyr medicin prioriteres over varme hænder, som yder omsorg, pleje og faglig kompetence – et paradoks, der vil vokse og resultere i yderligere personalebeskæringer til fordel for indkøb af stadig dyrere medicin. Undersøgelser viser, at 72 medarbejdere på sygehusene i dag løser de samme opgaver som 100 medarbejdere løste i 2010 (Sundhedskartellet, 2015, via data fra SSI og SUM). 

  Vi peger på, at Folketinget tilfører flere midler til sygehusvæsenet, der modsvarer de faktiske og dokumenterede aktivitetsstigninger.

 • 2
  Giv regionerne arbejdsro – lad os diskutere helhed og sammenhæng i sundhed 

  Regionerne har eksisteret i 8 år og har sikret gode fremskridt for det danske sundhedsvæsen – bl.a. faldende dødelighed og mindre ventetid på flere behandlingsområder, markant øget produktivitet og lave sundhedsudgifter i international målestok. Regionerne tager ansvar og er i gang med udvikling af sundhedsvæsnet på mange centrale punkter til gavn for patientsikkerheden og den kliniske og patientoplevede kvalitet, bl.a. med dagsordener om valuebased healthcare og nytænkning af kvalitetsarbejdet. 

  Giv regionerne arbejdsro til at fortsætte det gode arbejde. Brug hellere kræfterne på at foretage de nødvendige overordnede prioriteringer. Og lad os hellere diskutere, hvordan det primære sundhedsvæsen kommer på omgangshøjde og modsvarer regionernes indsats, så der sikres helhed og sammenhæng i sundhedstilbuddene til alle danskere, i hele landet.

  Vi peger på, at der sikres arbejdsro til regionerne, og at kommunerne øger indsatsen for at opbygge det nære sundhedsvæsen.

 • 3
  Én patient – ét sammenhængende sundhedsvæsen 

  I Danmark stilles borgerne vidt forskelligt, når de bliver syge, alt efter hvilken kommune de bor i. Og det er et voksende problem, fordi flere og flere sundhedsydelser flyttes fra hospitalerne til kommunerne. I dag er patienterne langt dårligere og mere komplekse, når de udskrives fra hospitalerne til videre behandling i, eller tæt på, eget hjem, end tidligere.

  Der bør udarbejdes en helhedsorienteret plan for sundhedsvæsenet, der kan understøtte et sammenhængende sundhedsvæsen, og som samtidig også modvirker stigende ulighed i sundhed.

  Vi peger på, at der skal udarbejdes en strategisk og helhedsorienteret plan for det nære sundhedsvæsen, som kan understøtte og sammentænkes med den plan, der ligger bag etableringen af den fremtidige sygehusstruktur. Planen skal omfatte retningslinjer og centralt fastsatte kvalitetskrav til kommunernes indsats på sundhedsområdet.

 • 4
  Der er brug for et træfsikkert økonomisk styringssystem 

  Sygehusenes økonomi presses af de nuværende økonomimodeller, hvor de stadig stigende udgifter til medicin skal betales af de midler, der er afsat til den ordinære sygehusdrift.

  Med de vidtgående politiske løfter i valgkampen om, at alle patienter skal behandles med de nyeste medicinske og kirurgiske muligheder risikerer vi, at økonomien løber løbsk. Når regningen skal betales i landets fem regioner er der med de nuværende økonomiske styringssystemer kun mulighed for at betale ved at gennemføre besparelser på personaleområdet.

  Alle vil tilsyneladende gerne støtte op om, at ingen medicin er for dyr til patienterne i det danske sundhedsvæsen.

  Det er udtryk for manglende ansvar for sundhedsvæsnet at acceptere de stigende medicinudgifter uden at tage ansvar for prioritering eller sikring af ressourcer til betaling af denne regning. Det er tilsvarende udtryk for en distancering til den kliniske virkelighed, når man tilsyneladende godt kan prioritere en reduktion i den medarbejderstab, der udfører kerneopgaven og også varetager de dyre medicinske og kirurgiske behandlinger. 

  Hvis alle skal have sundhed i top uden hensyn til udgiften, bør udgiften til medicin, udstyr og hjælpemidler isoleres fra den almindelige sygehusøkonomi.

  På den måde kan ledere og medarbejdere i regionerne få de nødvendige rammer til at løse de opgaver, de er ansat til, uden at komme i klemme mellem borgernes ret til sundhed i top og de stadig stigende udgifter til behandlinger.

  Samtidig er der behov for, at medicinalindustriens høje priser på det danske marked bringes under kontrol.

  Vi peger på, at der bør udvikles et nyt økonomisk styringssystem, der sikrer, at udgifterne til eksempelvis nye medicinske behandlinger isoleres fra den almindelige drift af sygehusene og dermed ikke hæmmer – eller direkte forhindrer – arbejdet med kvalitet og udvikling på de regionale arbejdspladser. Det er således også vigtigt, at et økonomisk styringssystem understøtter den patientoplevede kvalitet.

 • 5
  Fokus på kerneopgaven – afskaf unødvendige procedurer og arbejdsopgaver 

  Personalet vil allerhelst bruge arbejdstiden på kerneopgaven. 

  - At helbrede effektivt
  - At pleje og lindre patienterne
  - At sikre sammenhængende og koordinerede forløb

  Det er langt fra muligt i dag. Ikke mindst pga. voldsomme administrative byrder, tungt bureaukrati og dårlig it på hospitalerne.   

  Der er taget spæde skridt, men der er fortsat et stort potentiale i at afbureaukratisere sagsgange, registreringspraksis og dokumentation samt i at prioritere, at hver faggruppe koncentrerer sig om kerneopgaven. Fx at administrative opgaver primært løses af lægesekretæren frem for af lægen, sygeplejersken eller social- og sundhedsassistenten.

  Vi peger på, at der skal tages politisk ansvar for, at sundhedspersonalet har de rigtige rammer til at kunne fokusere på kerneopgaven.


Som lægesekretær er du en del af et stærkt fagligt fællesskab i hk


Besøg din landsforening

Nyheder fra DL


OK-forhandlingerne ligger fortsat stille

12. januar 2018  | HK Kommunal  | DL

Fagforbundenes fredagsmøde satte ikke gang i nye forhandlinger om den kommende overenskomst. HK Kommunals formand håber på et møde med positive meldinger på onsdag.


Særlige temaer i regionernes OK-forhandlinger

04. januar 2018  | HK Kommunal  | DL

Frit valg, arbejdstid og midler til kompetenceudvikling bliver centrale emner i forhandlingerne om en ny overenskomst for 15.800 HK'ere i regionerne.


Offentlige arbejdsgivere tjener på OK-konflikt

03. januar 2018  | HK Kommunal  | DL

Der bør indføres nye måder at forhandle overenskomster på i det offentlige, for arbejdsgiverne i kommuner, regioner og stat har med deres skatteindtægter fat i den lange ende og kan presse deres krav igennem, lyder det fra arbejdsmarkedsforsker.


Ny digital videreuddannelse fremtidssikrer dit job

21. december 2017  | HK Kommunal  | DL

En ny videreuddannelse, der klæder dig på til at håndtere de nye regler for personfølsomme oplysninger, ser nu dagens lys. Uddannelsen kan være med til at fremtidssikre dit job, og undervisningen kan foregå på din arbejdsplads.


Krav præsenteret for de kommunale arbejdsgivere

20. december 2017  | HK Kommunal  | DL

Forhandlingerne om overenskomsterne på HK Kommunals område er stadig på standby, men parterne har præsenteret krav for hinanden.


 Se alle nyheder

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Brug for HK?

Ring til os

HK's fagforening: 7011 4545

Åben i dag 08-17

HK's a-kasse: 7010 6789

Åben i dag 08-17

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Brug for HK?

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Ring til os

HK's fagforening: 7011 4545

HK's a-kasse: 7010 6789

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Har du glemt din adgangskode?

Få tilsendt en ny kode på sms eller email.

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk