HK.dk logo

Fyret tillidsrepræsentant får erstatning

30. juni 2015  |  MidtVest  | 

En tillidsrepræsentant, der blev fyret med begrundelsen samarbejdsvanskeligheder, får nu erstatning.

Det er HK MidtVest, der har skaffet erstatningen til tillidsrepræsentanten, der 19. december 2014 blev fyret fra sit job i en lokalafdeling af en landsdækkende organisation, hvor der gennem længere tid havde været problemer med det psykiske arbejdsmiljø.

Og sektorformand for HK Privat MidtVest, Inger Stranddorf, glæder sig over afgørelsen, der slår fast, at det ikke er ok at fyre en tillidsrepræsentant for at passe sit tillidshverv.

Massive problemer

Mand med skilt på skjorten, hvor der står fyret.

Tillidsrepræsentanten blev beskyldt for at have modarbejdet ledelsen og senere fyret.

I 2013 havde der været holdt en Personalekonference om, hvordan samarbejdsvanskeligheder i lokalafdelingen kunne løses. Men efter konferencen manglede medarbejderne fortsat tillid til ledelsen, og de mistrivedes. 

Problemerne var så massive, at arbejdsmiljørepræsentanten 2. december 2014 på opfordring fra medarbejderne valgte at melde organisationen til Arbejdstilsynet. 

11. december blev tillids- og arbejdsmiljørepræsentanten begge kaldt ind på lederens kontor, hvor lederen forlangte svar på, om de havde meldt afdelingen til Arbejdstilsynet. Da arbejdsmiljørepræsentanten bekræftede, at der var foretaget en anmeldelse, og tillidsrepræsentanten fortalte, at han var bekendt med anmeldelsen, blev de beordret hjem for at forberede sig på, hvordan de syntes, samarbejdet i afdelingen fremover skulle være.

Tillids- og arbejdsmiljørepræsentanten blev 12. december sat til at lave et oplæg til ledelsen til, hvordan forholdene i lokalafdelingen kunne forbedres. Oplægget skulle drøftes på et møde med ledelsen 16. december og præsenteres på et personalemøde 18. december 2014. 

Da de mødtes med ledelsen 16. december, blev tillidsrepræsentanten beskyldt for at have modarbejdet ledelsen og modtog en påtænkt opsigelse begrundet i samarbejdsvanskeligheder. Efter en lokal forhandling med deltagelse af HK MidtVest, som var tillidsrepræsentantens fagforening, blev han sagt op 19. december 2014 og fritstillet indtil sin fratræden i juni 2015.

To advarsler

Forud for fyringen var gået et forløb, hvor tillidsrepræsentanten 19. juni 2013 i forlængelse af et personalemøde modtog en mundtlig advarsel.

Personalemødet handlede om nedlæggelse af Samarbejdsudvalget. Medarbejderne havde valgt et nyt medlem til Samarbejdsudvalget, der kom fra samme afdeling som et siddende medlem. Men ledelsen ønskede en bred repræsentation i udvalget og gav på mødet udtryk for, at blev der ikke valgt et medlem fra en anden afdeling, ville man nedlægge udvalget. 

Tillidsrepræsentanten var på mødet vedholdende i sit krav om et svar på nedlæggelsen af Samarbejdsudvalget. Men det blev af ledelsen udlagt til, at han optrådte aggressivt på mødet og afbrød mødelederen, hvorfor han modtog en mundtlig advarsel. 

16. oktober 2013 fik han en skriftlig advarsel, fordi han under en sygemelding efter ledelsens opfattelse over for udefrakommende skulle have ytret sig negativt om arbejdsforholdene i afdelingen. Advarslen blev afleveret under en sygefraværssamtale efter tre ugers sygemelding. Midt under mødet, hvor der blev talt om tillidsrepræsentantens tilbagevenden til arbejdspladsen, fik han af lederen den skriftlige advarsel.

Påbud fra Arbejdstilsynet

Da det i juni 2015, efter HK MidtVest var gået ind i sagen, kom til en faglig voldgiftssag, vidnede flere medarbejdere til tillidsrepræsentantens fordel. Dertil kom, at Arbejdstilsynet 18. marts 2015 valgte at udstede et påbud angående det dårlige psykiske arbejdsmiljø til arbejdspladsen. Og den faglige voldgiftssag endte med, at tillidsrepræsentanten fik tilkendt en erstatning på 186.607, 85 kroner grundet i, at han kun havde været ansat på arbejdspladsen siden 2011 og tillidsrepræsentant siden 2013. 

Opmanden i sagen fandt ikke, at de to advarsler kunne tillægges betydning for vurderingen af opsigelsens saglighed. Opmanden fandt heller ikke, at det, at tillidsrepræsentanten ikke specifikt orienterede ledelsen om anmeldelsen til Arbejdstilsynet, kunne begrunde en opsigelse. Og der blev lagt vægt på, at møderne i december 2014 efter forklaringerne fra tillids- og arbejdsmiljørepræsentanten måtte antages at være forløbet på en for dem helt uacceptabel måde.

Arbejdsmiljø Opsigelse Tillidsrepræsentant

Find vores åbningstider og adresser


Find HK MidtVest

Følg HK MidtVest på Facebook


Se facebookside

Send besked til forfatter


Annuller

Brug for HK?

Ring til os

FAGFORENING

7011 4545
Åben i dag 8.00-17.00

Tirsdag 8.00-17.00
Onsdag 8.00-17.00
Torsdag 8.00-17.00
Fredag 8.00-16.00
Lørdag Lukket
Søndag Lukket

A-KASSE

7010 6789
Åben i dag 8.00-17.00

Tirsdag 8.00-17.00
Onsdag 8.00-17.00
Torsdag 8.00-17.00
Fredag 8.00-16.00
Lørdag Lukket
Søndag Lukket

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Brug for HK?

Ring til os

FAGFORENING

7011 4545
Åben i dag 8.00-17.00
Tirsdag 8.00-17.00
Onsdag 8.00-17.00
Torsdag 8.00-17.00
Fredag 8.00-16.00
Lørdag Lukket
Søndag Lukket

A-KASSE

7010 6789
Åben i dag 8.00-17.00
Tirsdag 8.00-17.00
Onsdag 8.00-17.00
Torsdag 8.00-17.00
Fredag 8.00-16.00
Lørdag Lukket
Søndag Lukket

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk