HK.dk logo

Mange virksomheder kender ikke reglerne

28. juli 2015  |  Nordjylland  | 

144 nordjyske virksomheder kan se frem til en hilsen fra fagforeninger eller myndigheder, efter at Jobpatruljen har tjekket forholdene for fritidsjobbere


Langt de fleste nordjyske arbejdsgivere har taget positivt imod besøg fra Jobpatruljen, fortæller patruljens nordjyske koordinator, Mads,Guldhammer. Foto Anne Mette Welling.

- Der er en lille gruppe forhærdede arbejdsgivere, der kun har fokus på at tjene hurtige penge her i sommermånederne, og så er de fuldstændig ligeglade med medarbejderne.

Det fortæller koordinator for Jobpatruljen i Nordjylland Mads Guldhammer, som nu er i gang ved at samle op på sommerens besøg hos de nordjyske arbejdsgivere. 144 sager er sendt videre til opfølgning i fagforeningerne HK og 3F, og nogle af dem vil uden tvivl blive sendt direkte videre til Arbejdstilsynet eller bevillingsmyndighederne.

Inden for HK’s arbejdsområde har Jobpatruljen især stødt på problemer med udbetaling af løn under sygdom.

- Mange arbejdsgivere og ungarbejdere kender ikke Funktionærloven, der klart siger, at hvis de unge arbejder mere end blot otte timer om ugen, har de krav på at få udbetalt løn under sygdom. Det underlige er, at det ved arbejdsgiverne godt, når det gælder deres ansatte over 18 år, fortæller Mads Guldhammer.

Problemer er dog ikke kun arbejdsgivernes skyld, understreger han.

- De unge er på Facebook med deres arbejdskolleger og bytter selv vagter indbyrdes. Og på den måde bliver det aldrig registreret nogen steder, hvis de er syge. Men det er ikke de unges ansvar at finde afløsere selv, og naturligvis skal de have løn under sygdom. Så lige nu sidder vi nærmest og sprøjter breve ud til arbejdsgiverne.

- Vi har set unge fritidsjobbere håndtere farlige kemikalier, lave alt for tunge løft, udskænke spiritus – eller få løn udbetalt i kontanter direkte fra kassen. Det er blevet bedre i forhold til sidste år, ikke mindst i Thy og på Mors, hvor det var særlig grelt sidste sommer. Men inden for 3Fs arbejdsområde er det stadig det vilde vest med en lille gruppe gengangere, vi møder år efter år - og de arbejdsgivere kan i hvert fald ikke påstå, at de ikke kender reglerne, siger Mads Guldhammer.

Rekord-år i Nordjylland
Med 144 sager, der er sendt til faglig opfølgning, kunne det lyde som om, alt sejler for de nordjyske unge fritidsjobbere. Men det er langt fra tilfældet.

- Nok er det hver tredje arbejdsplads, hvor vi har interviewet ungarbejdere, der får en hilsen fra HK eller 3F. Men det kan meget vel være småting, der kan løses med en opringning, påpeger Mads Guldhammer, der har ros til størsteparten af de nordjyske arbejdsgivere, der tager positivt imod besøg af de frivillige fra Jobpatruljen.

Jobpatruljen i Nordjylland har været rundt i regionen i uge 28 og 29, og i år har de frivillige medarbejdere slået alle rekorder:

- Vi er den region med flest frivillige, nemlig 30 styks, og vi har besøgt 2.123 virksomheder og interviewet 490 ungarbejdere. Det er mere end en fjerdedel flere besøg og en lille femtedel flere interviews end sidste år, fortæller Mads Guldhammer.

Jobpatruljen Fritidsjobber

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Brug for HK?

Ring til os

HK's fagforening: 7011 4545

Åbningstid: Lukket for i dag

HK's a-kasse: 7010 6789

Åbningstid: Lukket for i dag

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Brug for HK?

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Ring til os

Fagforeningen: Mandag til torsdag kl. 8.00-17.00. Fredag kl. 8.00-16.00. A-kassen: Mandag og onsdag: 08.00-17.00 Tirsdag og torsdag: 08.00-12.00 Fredag: 08.00-16.00

HK's fagforening: 7011 4545

HK's a-kasse: 7010 6789

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk