HK.dk logo

HK’ere holder øje med din hastighed

14. august 2015  |  HK Stat  |  hk politiet og Anklagemyndigheden  | 

Et forsøg med civile medarbejdere i politiets fotovogne er sat i gang i Midt- og Vestjylland. Vær med, når 2 HK’ere for første gang skal ud på vejene og blitze bilister, som overtræder fartgrænserne.

Fra juni 2015 har Anna Birkkjær og Peter Thoft Thomsen 1-2 dage om ugen skiftet kontorstolene ud med pladser bag rat og kameraer i politiets nye vogne til automatisk trafikkontrol (ATK). Sammen med 8 andre ikke-politiuddannede medarbejdere i Midt- og Vestjyllands Politi er de udvalgt til at deltage i et forsøg med civile operatører i vognene. Hidtil har kun politifolk haft opgaven, mens der i forsøget, som skal vare til udgangen af 2016, deltager både HK’ere og civile køreprøvesagkyndige. Alle er rekrutteret internt i politikredsen. 

Anna og Peter, som begge har været ansat i politiet siden 1. april 2014, ser frem til at udvide deres nuværende arbejdsområde, som er administrativ sagsbehandling af automatisk trafikkontrol, med 2 ugentlige dage på vejene. 

- Det giver afveksling i hverdagen og mulighed for også at arbejde lørdag og søndag, siger Peter. 

Han håber at få mulighed for at køre ud med en vogn i Skive-området, som er tæt på, hvor han bor.   

- Og så er det fint at kunne være med i hele processen, supplerer Anna – om det at følge sagen, fra bilisten blitzes, til bøden sendes ud.   

Nye biler med bedre udstyr

Vi møder Anna og Peter midt i et 14-dages uddannelsesforløb, som foregår i Holstebro. I den første uge har de gennemgået teori som færdselslov, køreteknik og konflikthåndtering, og nu er de i gang med at lære at betjene udstyret i vognene.   

13 nye fotovogne i hvid eller mørkegrå er indkøbt til Midt- og Vestjyllands Politi. Mærket er VW Transporter Kombi 2,0 TDI. De er på gule plader, ekstra lange og har forhøjet tag. Rummeligheden er sammen med det indbyggede oliefyr med til at gøre en 8-timers arbejdsdag i vognen behagelig for operatøren. Det moderne, digitale udstyr er også med til at lette og præcisere arbejdet med at fotografere fartsynderne – sammenlignet med det, der var i de ældre kameravogne.

- Førhen blev billederne optaget på rullefilm, og kvaliteten var ikke nær så god. Vi måtte kassere op til halvdelen af billederne. Det var lidt håbløst. Med det nye udstyr forventer vi, at 90 procent kan bruges, fortæller politiassistent Knud Rasmussen, som med 7-8 års ATK-erfaring er superbruger og med til at undervise de nye fartkontrollanter.

I dag kan udstyret ved hjælp af laserteknologi overskue flere vognbaner og skelne de enkelte biler fra hinanden. Kameraet fotograferer op til 2 gange i sekundet, og med billedet af nummerpladen kan computeren identificere bilen og dens ejer. 

Mindre udsatte end p-vagter

At nogle bilister bliver vrede over at få en fartbøde, er ikke nyt for Anna og Peter. 

- Vi møder dem jo i telefonen alle de andre dage, fortæller Anna. Men ved at være ude på vejene er der også risiko for at møde dem ansigt til ansigt, og det har hun tænkt over:

- Nu er vi ude 2 og 2, men senere kommer vi til at sidde alene. Hvis der er optræk til noget, må man jo låse dørene og tilkalde hjælp over radioen.

Hun vurderer, at risikoen for ubehageligheder vil være mindre i Vestjylland end i de store byer. Og at ATK-operatører trods alt er mindre udsatte end fx parkeringsvagter. Peter er også helt afklaret med sin opgave og de kommentarer, han ofte hører om automatisk trafikkontrol.

- Politikerne har bestemt, at hastigheden på vejene skal ned. Det er ikke noget, politiet har fundet på. Hvis folk har et problem med det, må de jo stemme på nogle andre.

ATK1

Peter og Anna begynder deres første rigtige dag som ATK-operatører med at parkere bilen et synligt sted på Herningvej i Holstebro. En koordinator vil hver dag fortælle dem, på hvilke to adresser de skal måle. Foto: Jens Bach

ATK2

Inden målingerne kan begynde, skal Anna og Peter indstille kamera og blitz. Det tager lidt ekstra tid i begyndelsen. Blitzen (den runde til højre) er en rødblitz, som ikke blænder bilisterne. Foto: Jens Bach

ATK3

Både fodgængere og bilister passerer målebilen på Herningvej. Ingen bilister bliver blitzet i dag. Sandsynligvis fordi de har installeret en fartkontrol-app på deres telefon og er blevet advaret på forhånd. Foto: Jens Bach

ATK4

Operatørens arbejdsplads, hvor Peter og Anna kan følge optagelserne på computerskærmen. Når dagens målinger er ovre, er de gemt på en usb-nøgle. Foto: Jens Bach

ATK5

Anna tager et hvil på bilens forsæde, som kan drejes. Operatøren kan forlade bilen kortvarigt og gå på toilettet, mens målingerne foregår automatisk. Foto: Jens Bach

ATK6

På næste stop på Herningvej parkerer Anna og Peter bilen, så den er skjult for bilisterne. Udstyret skal derfor bæres ud og sættes op på en trefod ved vejen. Et par bilister kører for hurtigt og vil snart få tilsendt et girokort. Foto: Jens Bach

ATK7

Anna udfylder rapporten over dagens målinger. Foto: Jens BachArbejdsmarked Politik HK-medlemmer

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Brug for HK?

Ring til os

HK's fagforening: 7011 4545

Åbningstid: Lukket for i dag

HK's a-kasse: 7010 6789

Åbningstid: Lukket for i dag

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Brug for HK?

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Ring til os

Fagforeningen: Mandag til torsdag kl. 8.00-17.00. Fredag kl. 8.00-16.00. A-kassen: Mandag og onsdag: 08.00-17.00 Tirsdag og torsdag: 08.00-12.00 Fredag: 08.00-16.00

HK's fagforening: 7011 4545

HK's a-kasse: 7010 6789

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk