Ring til fagforeningen

7011 4545

Onsdag 8.00-17.00
Torsdag Lukket
Fredag Lukket
Lørdag 10.00-12.00 
Søndag Lukket
Mandag Lukket

Ring til a-kassen

7010 6789

Onsdag 10.00-17.00 
Torsdag Lukket
Fredag Lukket
Lørdag Lukket
Søndag Lukket
Mandag Lukket

Har du spørgsmål, er du altid velkommen til at skrive til os

Skriv til os

Oplever du tekniske problemer med hjemmesiden ring: 4437 1563 - åben: 6.00-24.00

Ring til HK Privat lørdag den 11. april

Vi er klar til at svare på spørgsmål om overenskomstforhandlingerne 2020 og coronavirus i relation til dit arbejdsliv. Ring til os lørdag den 11. april mellem kl. 10.00 og 12.00.

Telefon: 7011 4545

HK.dk logo

Flere opgaver kommer i udbud

18. august 2015  |  HK Kommunal  |  Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Private virksomheder byder i stigende grad på kommunale opgaver. Mest på det tekniske område, men velfærdsopgaver udsættes også for mere konkurrence.

Kurven har en klar tendens til stigning: Andelen af kommunale opgaver, der udsættes for konkurrence fra private aktører, er steget fra 22,6 procent i 2007 til 26,4 procent i 2014. Det skriver KL’ nyhedsbrev Momentum, der i en kortlægning viser, at to tredjedele af kommunerne konkurrenceudsætter mere end 25 procent af opgaverne.

Ifølge Ole Helby Petersen, lektor på Roskilde Universitet, har praktisk talt alle kommuner erfaringer med udbud af transport, dagrenovation, rengøringsopgaver, vedligeholdelse af veje og andre opgaver på det tekniske område, men også på de mere bløde områder er der en stigning.

- På velfærdsområder som ældrepleje og socialområdet er der dog langt større spredning, i hvor mange kommuner der er i gang, og hvor længe de har været i gang med at udbyde for eksempel drift af plejecentre og ældreboliger, siger Ole Helby Petersen til Momentum.

Velfærdsopgaver er komplekse

Han forventer, at der vil komme flere udbud af kommunale velfærdsopgaver, som langt den største del – 70-80 procent – af de kommunale udgifter er knyttet til, men han gør også opmærksom på, at velfærdsopgaverne er langt mere komplekse end de tekniske. Det gælder både beskrivelsen af opgaverne og måling af kvaliteten af det udførte arbejde.

Gribskov og Favrskov ligger i top, når det handler om at udsætte kommunale opgaver for konkurrence fra private leverandører. I de to kommuner er andelen over 55 procent. I bunden ligger Tønder, Tårnby og Ærø med under 20 procent udbudte opgaver.

HK Kommunal: vær nu varsom

 I HK Kommunal har formand Bodil Otto en klar holdning til udlicitering og konkurrenceudsættelse: vær varsom.

- Vi har tidligere set, at det kan være en dårlig forretning at udlicitere centrale opgaver som eksempelvis lønadministration. Så kommunerne skal være varsomme når de går i gang, lyder det fra Bodil Otto, der tilføjer:

- Jeg håber også at politikerne husker på, at kommunerne jo i sidste ende stadig har det endlige ansvar, selvom selve opgaven bliver udliciteret. Den del af regnestykket har vi også set eksempler på bliver glemt, siger hun.

Læs mere i KL's analysenyhedsbrev Momentum


Politik

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk