HK.dk logo

HTH-medarbejderne gjorde det selv

24. august 2015  |  Midt

Det var ændrede weekendvagter og udvidede åbningstider, der fik medarbejderne hos HTH Køkkenforum Odense til at sætte sig sammen. Deres fælles mål: En overenskomst.

 Jan Vikkelsø Sørensen, HTH
Jan Vikkelsø Sørensen
Tillidsrepræsentant, HTH 
Nu kan vi ønske dem tillykke, for målet er nået med en overenskomst, der giver både arbejdsgiver og medarbejdere fælles retningslinier.
- Det udslagsgivende var vores weekendvagter, som arbejdsgiveren pillede ved, og at vores åbningstider skulle udvides. Samtidig blev det hele dikteret uden mulighed for indsigelse. Derfor satte vi medarbejdere os sammen og fik en god snak om, at vi ville gøre noget ved det og få noget hjælp, fortæller Jan Vikkelsø Sørensen, der er erhvervskonsulent hos HTH Køkkenforum Odense og i dag tillidsrepræsentant for de fynske erhvervskonsulenter.
- Vi ville organisere os, så vi kunne løse situationen sammen. Derfor forhørte vi os hos HK Midt, hvor en af vores kollegaer var medlem, og hos Business Danmark, der dog ikke kunne hjælpe os, da de ikke kan forhandle overenskomster. Næste skridt var derfor et fyraftensmøde på HK, hvor Bettina og Ole fra HK tog imod os til en snak.

Overenskomst var guleroden

HTH overenskomst HK Midt

Drivkraften bag overenskomsten hos HTH Odense. Fra venstre: Ole Pedersen, organiser i HK Midt. Jan Vikkelsø Sørensen, tillidsrepræsentant hos HTH Odense. Bettina Larsen, faglig konsulent i HK Midt.

- Det var vigtigt for os, at vi på mødet ikke lovede noget i forhold til overenskomst og til at løse situationen. For det krævede i første omgang, at gruppen fra HTH internt var enige og besluttede, at ”…det her vil vi”. Det var der heldigvis bred opbakning til, fortæller Ole Pedersen, der er organiser i HK Handel Midt. Med det nye fællesskab og efterfølgende indmeldelser i HK opfyldt medarbejderne den såkaldte 50 procent-regel, hvor man kan forlange en overenskomst, hvis mindst halvdelen af de ansatte er med i HK Handel, der kan forhandle overenskomst med arbejdsgiverorganisationerne.
- Guleroden for HTH-medarbejderne var netop, at hvis tilpas mange af dem organiserede sig, så kunne vi forhandle en overenskomst på deres vegne. Med en overenskomst kan du samtidig vælge en tillidsrepræsentant, der kan forhandle med ledelsen osv., fortæller Ole. Funktionen som tillidsrepræsentant tilfaldt efter valg blandt kollegerne Jan Vikkelsø Sørensen, der tilføjer:
- Det hele virkede meget reelt på mødet i HK’s kantine, og folk gik derfra med en fornemmelse af, at de ikke var blevet lovet for meget, men at der var blevet sat nogle kortsigtede delmål for det videre forløb.

Hensyn til arbejdspladsen

Det videre forløb, som Jan taler om, var konkrete forhandlinger mellem ledelsen i HTH, Dansk Erhverv og HK, der forhandlede sammen med og på vegne af medarbejderne:
- Vi arbejdede på at få lavet en lokalaftale, hvor der bl.a. blev taget højde for antallet af weekendvagter i forhold til butiksoverenskomsten. Vi rejste samtidig det problem, at kontor- og lageransatte ikke må gå ind og tage vagterne på butiksområdet, fortæller Bettina Larsen, der er faglig konsulent i HK Midt. For Jan og kollegerne var det vigtigt, at der undervejs i forhandlingerne var en vilje til at finde løsninger sammen med arbejdsgiveren:
- Vi valgte for eksempel at gå med til syv årlige weekendvagter, fordi det antal både tog hensyn til os, virksomheden og dermed vores arbejdsplads. Under hele forløbet fra de nye vagtplaner blev præsenteret for os og frem til overenskomsten har vi da nok følt, at vores bevægefrihed og fleksibilitet blev lidt mere begrænset end tidligere, men jeg er sikker på, at vi med overenskomsten kan genfinde noget af den gamle fleksibilitet. Den gode kultur er vi godt på vej tilbage til, konstaterer jan Vikkelsø Sørensen, der samtidig roser ledelsen i HTH for, at overenskomst-kulturen ikke kun blomstrer i Odense. Senest er der forhandlet OK på plads hos HTH Køkkenforum i Aalborg og i Svendborg.

OK-glæde hos HK

For Bettina Larsen og Ole Pedersen er det glædeligt, at medarbejderne i HTH Køkkenforum fik den overenskomst på plads, som de drømte om:
- I HK Handel Midt glæder vi os også over overenskomsterne i HTH Køkkenforum, og over at samarbejdet blomstrer. Det åbner mulighed for, at både erhvervskunder, privatkunder og for den sags skyld også gør det selv-kunder kan handle køkkener i overenskomstdækkede butikker, slutter de samstemmende.

Overenskomst


se alle de fordele 
du kan få glæde
af som hk-medlem 


HK Medlemsfordele

Gode kolleger gør
arbejdsdagen bedre

Læs mere

Gode kolleger gør
arbejdsdagen bedre


Læs mere

har du tjekket
om vi har et spæn-dende arrangement på vej?


kommende arrangementer

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Brug for HK?

Ring til os

HK's fagforening: 7011 4545

Åbningstid: Lukket i dag

HK's a-kasse: 7010 6789

Åbningstid: Lukket i dag

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Brug for HK?

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Ring til os

Fagforeningen: Mandag til torsdag kl. 8.00-17.00. Fredag kl. 8.00-16.00. A-kassen: Mandag og onsdag: 08.00-17.00 Tirsdag og torsdag: 08.00-12.00 Fredag: 08.00-16.00

HK's fagforening: 7011 4545

HK's a-kasse: 7010 6789

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk