HK.dk logo

Ung i HK: Derfor er vi med i fællesskabet

24. august 2015  |  Østjylland  |  Ungdom  | 

– Man tror jo altid, at det er de andre, der får problemer. Lige indtil man selv har brug for hjælp, lyder det fra to unge medlemmer af HK.


Ung i HK: Derfor er vi med i fællesskabet

Lizette Pedersen

Glæden var stor, da Lizette Pedersen skulle starte som elev i en butik. Hun var på vej til at få sin drømmeuddannelse. Intet kunne stoppe hende.

- Men efter fem måneder gik det op for mig, at min arbejdsgiver snød mig. Selv om jeg knoklede både weekender og aftener, så fik jeg ikke udbetalt tillæg, fortæller hun. 

Også Mia Nielsen var glad den dag, hun trådte ind ad døren i supermarkedet, hvor hun havde fået elevplads. 

- Der gik ikke så lang tid, inden der var møde med HK. Jeg tænkte ”OK. Jeg melder mig ind”, selv om jeg umiddelbart ikke kunne se nogen grund til det. I dag er jeg meget glad for den beslutning. Havde det ikke været for HK, så var jeg aldrig blevet færdig med min uddannelse, siger hun. 

Lizette Pedersen og Mia Nielsen er langt fra de eneste unge, der melder sig ind i HK.

- Vi oplever en stor interesse, når vi er ude på skolerne for at fortælle om HK. Mange unge har allerede et fritidsjob, men har svært ved at gennemskue, hvilke pligter og rettigheder, de har på arbejdsmarkedet. Og det kan vi så hjælpe dem med, fortæller ungdomskonsulent i HK Østjylland Nanna My Jensen.

 

Brug for opbakning og gode råd

Ung i HK: Derfor er vi med i fællesskabet

Mia Nielsen

Mia Nielsen og cheferne i supermarkedet gik hurtigt skævt af hinanden. Så skævt, at Mia overvejede at stoppe uddannelsen. 

- Jeg kontaktede HK, der støttede mig og overbeviste mig om, at jeg skulle kæmpe videre. HK var ikke længere væk end et telefonopkald, så jeg kunne hele tiden få hjælp. Og så hjalp min kontaktperson mig til at afslutte uddannelsen, så snart jeg havde været til eksamen. Normal skal man være på arbejdspladsen tre måneder efter, men det havde jeg ikke holdt til, siger hun. 

Også Lizette Pedersen fik hjælp til at gennemføre sin uddannelse af HK. 

- Cheferne nægtede at udbetale mine tillæg, og jo mere jeg spurgte ind til det, des mere sure blev de. Jeg havde jo forestillet mig, at jeg selv kunne klare sådan en situation, men da jeg stod i den, var det ikke så nemt. Derfor er jeg virkelig glad for, at HK hjalp mig igennem, siger hun. 

Lizette Pedersen samlede alle sine lønsedler og vagtplaner og HK kunne derfor rejse en sag mod arbejdsgiveren, da Lizette var færdig som elev. 

- Det er nemt at tryne en elev, for elevpladser hænger jo ikke på træerne. Men bare fordi man er ung og elev, skal man da ikke snydes for den løn, man har krav på. Jeg havde bare ikke fået mine penge, hvis ikke jeg var medlem af HK, siger Lizette Pedersen.

Mange sager med elever

Pia Damgaard Christensen, der er faglig konsulent i HK Østjylland, er kontaktperson til mange af de unge medlemmer, der er i gang med en uddannelse. 

- Vi har rigtig mange sager, hvor arbejdsgiverne ikke helt overholder spillereglerne. Og vi oplever ofte, at de unge selvfølgelig tror på deres chef, for de ved ikke bedre, fortæller hun. 

De fleste sager handler om manglende udbetaling af løn. 

- Hvor mange penge vores unge medlemmer bliver snydt for, har vi ikke en opgørelse over, men det er mange tusinde kroner hvert år. Penge, som vi henter hjem til de unge ved at rejse sager mod arbejdsgiverne, siger Pia Damgaard Christensen. 

Men det er langt fra kun penge, det handler om, når de unge henvender sig til HK. 

- Det kan være mobning, mangler i kontrakter eller bare spørgsmål om, hvilke vilkår de unge må arbejde under. Og i hver sag, er det vigtigt for os at give så meget støtte til de unge som muligt, siger Pia Damgaard Christensen.

Vennerne melder sig også ind

Et medlemskab af en fagforening, var ikke det store samtaleemne blandt Lizette Pedersen veninder. Men da hun fik problemer med arbejdsgiveren, meldte flere veninder sig også ind. 

- Mange unge tænker nok, at de selv kan klare alle udfordringer, og at fagforeninger ikke er noget, de har brug for. Men der tager de fejl. Forhåbentlig kommer man ikke i en situation, hvor man har brug for hjælp, men hvis man gør, så er det en uvurderlig støtte. Jeg skal i hvert fald altid være medlem af en fagforening, siger Lizette Pedersen. 

For Mia Nielsen er det også blevet et must at være medlem. 

- Det er alle pengene værd. Har man brug for hjælp, så får man hjælp. Jeg oplevede i hvert fald stor imødekommenhed. Når jeg ringede, så lyttede de til mig og gav mig råd og vejledning, så jeg kunne komme videre. Og der er ingen tvivl om, at jeg har fået min uddannelse, fordi HK stod bag mig, siger hun.

Løn Overenskomst Praktisk_elev Voksenelev

HK ØSTJYLLAND
PÅ FACEBOOK


Besøg os her

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Brug for HK?

Ring til os

HK's fagforening: 7011 4545

Åbningstid: Lukket for i dag

HK's a-kasse: 7010 6789

Åbningstid: Lukket for i dag

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Brug for HK?

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Ring til os

Fagforeningen: Mandag til torsdag kl. 8.00-17.00. Fredag kl. 8.00-16.00. A-kassen: Mandag og onsdag: 08.00-17.00 Tirsdag og torsdag: 08.00-12.00 Fredag: 08.00-16.00

HK's fagforening: 7011 4545

HK's a-kasse: 7010 6789

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk