HK.dk logo

Praktikanten indførte frokostpause i Tokyo

26. august 2015  |  HK it, medie & industri  |  Rani Bech

Hemmeligheden bag succes med grafisk design er lange arbejdsdage, øje for selv den mindste detalje og at gøre tingene fra bunden med hånden. Det lærte Susanne Benther Mouritsen i sin praktik hos en anerkendt japansk grafisk designer


japan

Susanne Benther Mouritsens fik opfyldt en drøm, da hun kom i praktik hos sit japanske forbillede. Foto: Mark Knudsen

På en tegnestue i Tokyo med kun fem medarbejdere inklusiv ejeren og hende selv stod Susanne Benther Mouritsen og foldede ternet papir. Det var i oktober sidste år og hendes første dag i praktik hos den internationalt anerkendte grafiske designer Rikako Nagashima.

– Det gik hele min første dag med. Jeg foldede ternet papir, scannede det ind og lavede et en-til-en-print. Så kiggede Rikako på hver enkelt af de utallige print for at finde den med det helt rigtige krøl, siger Susanne Benther Mouritsen med et smil.

Det var nemlig derfor, hun i første omgang havde søgt en praktikplads i Japan. Altså ikke for at krølle papir i sig selv. Men for at lære den japanske tilgang til grafisk design. Susanne Benther Mouritsen fulgte adskillige blogs om det. Hun tog chancen og sendte en uopfordret ansøgning til forskellige steder.

– Jeg søgte hos et magasin og et bogforlag og så hos Rikako Nagashima. Det var hende, jeg helst ville i praktik hos. Hun arbejder med visuelle identiteter til virksomheder, emballage- og bogdesign, kunstudstillinger og mode. Det særlige er, at hun ofte tilføjer noget håndlavet til sine værker, og det elsker jeg selv at gøre i mine egne projekter, fortæller Susanne Benther Mouritsen.

Klaverlæreren kendte en, der kendte …

Glæden var stor, da Nagashima besvarede ansøgningen. Hun havde ikke før haft praktikanter, men ville gerne have Susanne Benther Mouritsen. For sidstnævnte var næste skridt af at finde ud af alt det praktiske – et sted at bo og penge til huslejen.

Som barn havde hun haft en klaverlærer, der kom fra Japan. Ham (og andre med den mindste relation til Japan) tog hun kontakt til for at høre, om han kunne hjælpe med at finde et værelse i millionbyen. Svaret lod vente på sig, men så viste det sig alligevel, at klaverlæreren kendte en stewardesse, der havde en veninde, der kendte en med et ledigt værelse i Tokyo. Det kostede 5.000 kroner om måneden og lå i gåafstand til tegnestuen.

– Så undersøgte jeg muligheden for at få et legat til turen. Jeg forhørte mig i HK og søgte Grafisk Almenvelgørende Fond, som bidrog med 5.000 kroner. Det var jeg rigtig glad for. Derudover tog jeg SU-lån og lånte lidt af mine forældre, fortæller Susanne Benther Mouritsen.

Fremkalder fotografier

Og så kom hun til landet, der er kendt for sin elektronikindustri, for at lære at gøre tingene analogt i stedet for digitalt.

– Hvis jeg skulle lave en rød streg, skulle jeg ikke lave den på computeren, som jeg ellers ville have gjort. Jeg skulle tegne den i hånden på papir og så scanne den ind. Rikako brugte også et analogt kamera. Og så sendte hun mig tværs igennem byen for at få fremkaldt billederne, siger Susanne Benther Mouritsen.

Hun opnåede det, hun ville, med de tre måneders praktik. Hun fik et indblik og træningen i japansk grafik. Med det fulgte også et indblik i det japanske arbejdsmarked.

– Som praktikant var min arbejdsdag kun fra klokken 10 til klokken 19. Men de tre ansatte arbejdede ofte til klokken 2.00 om natten. Det betød ikke noget, at min ene kollega gerne ville nå det sidste tog klokken 1.00. Arbejdet kommer i første række hele tiden. Og det tager den tid, det tager, for resultatet skal være perfekt, fortæller Susanne Benther Mouritsen.

Hun indførte en frokostpause i den lille virksomhed.

– Kollegerne spiste foran computeren. Ind i mellem lavede en af dem god mad, som vi så spiste sammen. Men det var ofte først omkring klokken 17. Der var jeg gået sukkerkold. Så jeg gjorde det til en vane, at vi spiste frokost på tagterrassen. Der var så dejligt deroppe. Jeg kunne godt sidde der i tre kvarter, siger Susanne Benther Mouritsen.

To masker til i morgen

Det var en af de friheder, der fulgte med det at være den europæiske praktikant. Hun indgik ikke rigtig i hierarkiet på arbejdspladsen.

– Min ene kollega Aiko Koike, som også blev en meget nær veninde, havde mindst at skulle have sagt. Hun var yngst og dermed nederst i hierarkiet. Det handler om erfaring, men den måles i alder. Man bagtaler ikke nogen højere oppe i hierarkiet. Det ville være fyringsgrund. Jobbet er hele ens identitet, og man taber fuldstændig ansigt, hvis man mister det, siger Susanne Benther Mouritsen.

På trods af hierarkiet er der stor frihed og ansvar i arbejdsopgaverne – også for praktikanten.

– En dag gav Rikako mig nogle stofrester. Hun skulle holde et foredrag næste dag sammen med en kunstner. De skulle have masker på, og dem skulle jeg lave. Den ene skulle være sort og den anden beige. Resten var op til mig selv at finde ud af. Det gik godt. Rikako roste mig meget, og kunstneren blev så glad for sin maske, at han tog den med hjem, fortæller Susanne Benther Mouritsen.

Selv tog hun rosen og erfaringen med sig hjem til Danmark.

– Det er især det med tidsforbruget, jeg har taget til mig. Selv om man har opnået et godt resultat, så prøver man lige en ekstra gang for at se, om det kan blive endnu bedre. Uanset, om det kræver 20 timer ekstra at gøre det bedre. Der lægges større vægt på kvalitet end på effektivitet. Det er stadig effektivt. Det er bare en anden effektivitet end ”godt nok” og ”hurtigst muligt”, siger den nu nyuddannede og jobsøgende grafiske designer. 

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Brug for HK?

Ring til os

HK's fagforening: 7011 4545

Åbningstid: Lukket i dag

HK's a-kasse: 7010 6789

Åbningstid: Lukket i dag

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Brug for HK?

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Ring til os

Fagforeningen: Mandag til torsdag kl. 8.00-17.00. Fredag kl. 8.00-16.00. A-kassen: Mandag og onsdag: 08.00-17.00 Tirsdag og torsdag: 08.00-12.00 Fredag: 08.00-16.00

HK's fagforening: 7011 4545

HK's a-kasse: 7010 6789

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk