HK.dk logo

Løntilskud er misbrug af ledige

07. september 2015  |  Østjylland  | 

Østjyske ledige sendes i alt for høj grad i støttet beskæftigelse. Det mener HK Østjylland, der nu rejser problemet for de østjyske folketingspolitikere. – De ledige bliver brugt som billig arbejdskraft, og det er ikke rimeligt, siger fællesformand for HK Østjylland, Viggo Thinggaard.

Løntilskud er misbrug af ledige

Sanny Nicolajsen

Sanny Nicolajsen er en af de mange østjyder, der har været ansat i løntilskud, mens hun modtog dagpenge. Gennem flere år, har hun arbejdet 37 timer om ugen hos Randers Kommune, uden at få andet for det, end dagpenge, selv om hun indgik i bemandingen på lige vilkår med de fastansatte.

- Jeg lavede opgaver, som en anden skulle lave, hvis ikke jeg var der. Så jeg var jo reelt bare en billigere medarbejder, siger Sanny Nicolajsen.

Og hun er langt fra den eneste, der udføre ordinært arbejde, til en billig lønudgift, for en offentlig eller privat arbejdsgiver. Ifølge en opgørelse, som HK Østjylland har bedt Arbejdsmarkedskontor Midt-Nord og Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering om at udarbejde, var i alt 14748 østjyder i enten løntilskud, nytteindsats eller virksomhedspraktik i 4. kvartal i 2014, som er den seneste periode, der er opgjort.

- Det er alt for mange. Og det giver næsten sig selv, at det ikke er ekstra-opgaver, der bliver løst af så mange tusinde mennesker. Mange af dem er i reelle job, hvor virksomhederne og det offentlige burde ansætte den ledige, frem for at udnytte et tilskuds-system, siger fællesformand for HK Østjylland, Viggo Thinggaard.


En løn-karrusel

Ifølge opgørelsen var 3105 personer i løntilskud, 1034 var i nytteindsats og 10609 personer var i virksomhedspraktik.

- PÅ HK’s område, kan vi se, at butikkerne har mange ansat i en tilskudsordning, men det fører sjældent til en fast stilling. Og det er jo det, der er meningen med ordningen: at de ledige får et ordinært job. Men i stedet erstatter både offentlige og private arbejdsgivere i alt for høj grad de ledige med en ny ledig, der kan få tilskud. Dermed bliver ordningen en lønkarrusel og en del af virksomhedernes forretningsplan, siger Viggo Thinggaard.

Mandag holdt HK Østjylland dialogmøde med folketingspolitikere, hvor problemet blev rejst. Her dokumenterede Sanny Nicolajsen blandt andet, at hendes offentlige arbejdsgiver gerne ville ansætte hende, men ikke kunne på grund af sparekrav. Derfor var der kun råd til at have hende, så længe hun fik tilskud.

- De har hele tiden vidst, at jeg ikke kunne blive hos dem, når tilskudsordningen stoppede. Efter to år i løntilskud, var min dagpengeret opbrugt, så nu har jeg hverken job eller dagpenge, fortæller hun.

På mandagens møde nikkede de fremmødte politikere genkendende til Sanny Nicolajsens historie.

- Vi har hørt den historie i forskellige versioner flere gange. Og der er ingen tvivl om, at der foregår et misbrug hos både private og offentlige arbejdsgivere. Men løntilskud og virksomhedspraktik virker for nogle, og derfor ønsker vi ikke at afskaffe det helt. Spørgsmålet er bare, hvordan vi kommer misbruget til livs, sagde Jens Joel (S), og blev bakket op af Josephine Fock (ALT) og Søren Egge Rasmussen (EL).

Viggo Thinggaard efterlyser at politikerne øger deres fokus på tilskudsmulighederne og sikrer, at de ikke skaber et parallelt arbejdsmarked, hvor det er det offentlige tilskud, der er afgørende for, om man kan få et arbejde.

- Vi hører fra mange medlemmer, at arbejdsgiverne har bug for arbejdskraften, men kun vil ansætte, hvis der følger offentlige tilskudskroner med. Og det er ikke i orden, siger Viggo Thinggaard, der kaldte ordningen for skjult erhvervsstøtte.

Strammere regler nytter ikke

Den 1. januar 2015 blev tilskudsreglerne strammet. Det har blandt andet betydet, at det er blevet dyrere for offentlige arbejdspladser at have en ledig i løntilskud.

- Men det har umiddelbart ikke ændret ved misbruget af ordningerne. De meldinger, vi får fra jobcentrene er, at der nu oprettes flere tilskuds-job i det private, og så er vi jo lige vidt, siger Viggo Thinggaard.

Sanny Nicolajsen mistede retten til dagpenge i juni. Siden har hun gået ledig og modtaget midlertidig arbejdsmarkedsydelse, der svarer til 60 procent af dagpengesatsen.

- Jeg søger alle de job, jeg kan. Faste stillinger, deltidsstillinger og i vikarbureauer. Nogle af dem ligger så langt væk, at jeg bliver nødt til at flytte, men det gør jeg gerne, bare jeg kan få noget at lave. Desværre har jeg nok min alder imod mig samtidig med, at jeg ikke har papirer på alle de kompetencer, jeg har fået gennem et langt arbejdsliv. Jeg kan i hvert fald se, at det er unge med flere eksamenspapirer end mig, der bliver ansat i de stillinger, jeg søger, siger hun.

Randers Kommune har netop meddelt, at Sanny Nicolajsen igen skal i først virksomhedspraktik og derefter løntilskud.

Løntilskud Dagpenge Ledig Arbejdsløs Aktivering

FLERE LOKALE
NYHEDER fra østjylland


LÆS DEM HER

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Brug for HK?

Ring til os

HK's fagforening: 7011 4545

Åbningstid: Lukket for i dag

HK's a-kasse: 7010 6789

Åbningstid: Lukket for i dag

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Brug for HK?

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Ring til os

Fagforeningen: Mandag til torsdag kl. 8.00-17.00. Fredag kl. 8.00-16.00. A-kassen: Mandag og onsdag: 08.00-17.00 Tirsdag og torsdag: 08.00-12.00 Fredag: 08.00-16.00

HK's fagforening: 7011 4545

HK's a-kasse: 7010 6789

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk