HK.dk logo

Tak, far - fordi du bragte mig til Danmark

21. september 2015  |  HK Kommunal Hovedstaden  |  Berit Andersen

Sådan siger bosnisk-fødte Anja ofte til sin far. Hun kom til Danmark som flygtningebarn og fortæller om en vellykket integration, som andre lige nu måske kan blive inspireret af.

Med sin far i hånden tog seks-årige Anja for 23 år siden hul på en lang tur væk fra det krigshærgede Bosnien og op gennem Europa. En dag stod de i Rostock ved Østersøen, hvorfra der gik to færger videre nordpå. ’Hvilken en vil du med,’ spurgte Anjas far. ’Den, der tager kortest tid,’ svarede den trætte datter. Og sådan gik det til, at Anja Kajinic og hendes far i 1992 kunne flytte ind på et flygtningeskib, som den danske stat havde fortøjet i Christianshavns Kanal for at gøre plads til de tusinder af mennesker, der dengang rejste væk fra krigen på Balkan.

I dag husker Anja kun, at hun syntes, det var både mærkeligt og temmelig skræmmende at måtte indlogere sig på et skib i en fremmed havn i et fremmed land uden at have den ringeste anelse om, hvad der nu skulle ske. Men som voksen har hun mange gange takket sin far for, at han valgte sit eget liv fra og hendes til. I dag bor hun i en lejlighed i Rødovre, læser på Erhvervs Akademiet i Ølby ved Køge, er medlem af HK, og drømmer om snart at rejse ud i verden for at arbejde med film og 3D-design.

- Jeg har haft en meget interessant barndom, som ikke ret mange kan prale af. Jeg er aldrig blevet genereret af danskere eller uretfærdigt behandlet – eller behandlet som flygtning. Jeg har fået så mange chancer, som jeg altid vil være Danmark evigt taknemmelig for. Uanset hvor jeg ender, vil jeg altid huske det og glæde mig over, hvad danskerne har givet mig, siger Anja Kajinic.


Det første kys

Anja Kajinic

En af de oplevelser fra barndommen, der vækker særligt søde minder hos Anja, er et ophold på HK’s kursus- og ferieejendom Klinten ved Rødvig. Da hun var 8 år og boede på flygtningeskibet, inviterede HK en større gruppe af flygtningebørn på nogle dages ophold.

- Det var fantastisk og meget fascinerende. For det var meget lidt, der ellers blev gjort for os børn. Det var også på Klinten jeg fik mit første kys! Og så var det her, jeg lærte, at det i Danmark er helt naturligt for piger og drenge at lege sammen. Så det ophold glemmer jeg aldrig, fortæller Anja.

Det mest afgørende for Anjas og hendes fars vellykkede integration i Danmark har imidlertid været tilknytningen til den danske familie, som de efter to-tre år i Danmark kom i kontakt med.

- De hjalp os på så mange og så utrolige måder og har betydet alt for os i mange år og gør det stadig. Vi er stadig rigtig gode venner med familien, fortæller Anja.

Af samme grund drømmer hun om, at andre danske familier i dag vil gøre det samme over for de flygtningefamilier, som lige nu strømmer ind over landets grænser.

- Det er fantastisk i sig selv, at Danmark har åbnet grænserne for flygtningene. Men det ville gavne alle, hvis de ville gøre det lille ekstra: at åbne ikke blot deres hjerter og sind, men også byde dem indenfor i deres hjem og lære dem at kende. Det er den allerbedste form for integration. For det er rigtig svært at komme hertil, føle sig lost og fremmed, siger Anja og minder om, at flygtningene faktisk også har en masse at byde på og gerne vil bidrage – hvis de får lov.

Både hun selv, hendes far, hans to brødre og deres kærester fik lov. Alle har i dag gode job, nogle fik akademiske uddannelser, og om et par år har Anja også en bachelor, og lidt til.

HK-medlemmer

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Brug for HK?

Ring til os

HK's fagforening: 7011 4545

Lukket for i dag

HK's a-kasse: 7010 6789

Lukket for i dag

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Brug for HK?

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Ring til os

HK's fagforening: 7011 4545

HK's a-kasse: 7010 6789

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk