HK.dk logo

Min samtale blev optaget og brugt imod mig

05. oktober 2015  |  HK Service Hovedstaden Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Et medlem blev for nylig konfronteret med en optagelse af en samtale, hvor han havde kritiseret sin ledelse. Han havde rådgivet en person, der uden han vidste det, havde optaget deres samtale.


Aflytning

Rasmus* var ansat som rådgiver og havde, som vanligt, haft en samtale med et af sine medlemmer. Under samtalen fortalte Rasmus, at han opfattede sin ledelses retningslinjer som tåbelige og andre nedsættende ting om chefernes måde at drive afdelingen på. Samtalen forløb ellers helt normalt, og rådgivningen var korrekt.

Kaldt ind på chefens kontor
Få dage senere blev vores hovedperson indkaldt til samtale med ledelsen, hvor han fik en skriftlig advarsel grundet illoyalitet. Det var et kæmpe chok, og Rasmus forsøgte at benægte, at han skulle være illoyal. Men så afspillede ledelsen en optagelse af den samtale, Rasmus havde haft med medlemmet få dage forinden. Optagelsen var lavet af medlemmet med en mobiltelefon, og uden Ramus vidste noget om det. Slaget var tabt.

Men må man egentlig optage samtaler med andre uden at advare dem om det?

Ja, det må man gerne. Det fremgår af Straffelovens § 263 stk. 3, at du må optage samtaler, hvis du selv er en af parterne i samtalen. 

Kan hemmelige optagelser bruges positivt?
For Rasmus betød det desværre, at de nedsættende bemærkninger om ledelsen var blevet optaget og senere delt med selv samme ledelse. Aktuelt fik det jo en negativ konsekvens, men hemmelige optagelser kan også bruges positivt.

HK’s Jurist Mette Stengade nævner, som eksempel, at nogle kvinder oplever at blive spurgt ved jobsamtaler, om de planlægger at blive gravide.

- Det er brud på Ligebehandlingsloven, men HK kan have svært ved at dokumentere, at det er sket. I sådanne tilfælde vil en optagelse kunne løfte den bevisbyrde. Vi oplever også medlemmer, der bliver udsat for mobning eller chikane, som kun finder sted, når der ikke er vidner. Her kan de hemmelige optagelser også være nyttige beviser i en sag, fortæller Mette Stengade.

*Rasmus er et opdigtet navn

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk