HK.dk logo

FAGLIGT: Kom i gang med borgerinddragelse

19. oktober 2015  |  HK Kommunal  |  DL  |  Chefgruppen  |  ELEV I KOMMUNE OG REGION  |  Mogens Jepsen Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Det vrimler med eksempler på medinddragelse enten af ansatte eller af borgere på udviklingsprojekter. Genren har mange fordele, men også flere faldgruber, lyder det fra ekspert. Læs hans anbefalinger samt få inspiration fra Aarhus, hvor man har taget utraditionelle metoder i brug for at engagere borgerne.

At blive inddraget i store beslutninger kan være en narresut, et skuespil og bullshit – men det kan heldigvis også være en demokratisk gevinst og innovativ rambuk til at finde nye løsninger.

Silas Harrebye er forsker på RUC og har beskæftiget sig indgående med inddragelse, hvad enten det er ansatte på arbejdspladsen eller borgere i samfundet.

- Der er virkelig store perspektiver i inddragelse, men man skal også være kritisk over for det, for jeg ser også tilfælde, hvor det er et skuespil og en narresut, og så kan man ende med frustrerede medarbejdere eller borgere. Men bliver inddragelse brugt rigtigt og på det rigtige tidspunkt, kan det være utroligt innovativt, siger han.

Så hvad enten man er personalekonsulent eller afdelingsleder og skal lave processer med medarbejdere eller er it-konsulent og skal teste webløsninger hos brugerne, er ansat i kultur-, økonomi, teknik- eller socialforvaltningen og skal lave borgerinddragelse er det en disciplin, som man let kan blive involveret i.

Mange flere områder kan borgerinddrages

For Silas Harrebye er der ingen tvivl om, at inddragelse – rigtigt brugt – rummer mange gevinster. Først og fremmest handler det om ejerskab. Med inddragelse som redskab bliver demokratiet så at sige fladet ud.

- Og jeg ser slet ikke noget problematisk i at kommuner inddrager borgere i prioritering af økonomien. Det er fantastisk, at nogen har modet til at eksperimentere.

Den anden gevinst kommer ved, at ”flere ved mere”, altså at man får flere vinkler og ideer ind i løsningsprocessen – hvoraf de hver især kan inspirere hinanden. Og egentlig har han svært ved at se områder, hvor inddragelse ikke er relevant.

Byudvikling er et kendt felt og har været praktiseret i flere år, men Silas Harrebye ser også arbejdet med skolereformen som en oplagt mulighed, hvor kreative forældre kan bidrage med forslag – især forslag, som er tilpasset de lokale muligheder og forhold. Det er også oplagt at inddrage ildsjæle i den kommunale integrationsindsats.

- Venligboerne er et initiativ, som jo netop er opstået, fordi nogle personer vil gøre en forskel og har ideer til, hvordan det gøres, siger Silas Harrebye.

Og for nylig har Dansk IT peget på, at kommunerne i meget, meget ringe grad inddrager borgere, når de vil teste eksempelvis velfærdsteknologi og webløsninger.

Silas Harrebye: Stil disse spørgsmål før et projekt med inddragelse:

  • Giver emnet og processen mening. 
  • Er tidspunktet rigtigt? 
  • Hvad er formålet? 
  • Er der tale om reel inddragelse og indflydelse – eller er beslutningen reelt taget, hvis det sidste er tilfældet, så drop processen? 
  • Hvor åben skal processen være? 
  • Balancen mellem at være åben for det utænkte og ikke være bange for at sætte klare rammer og retning, er svær. Er der brug for ekstern sparring og hjælp? 
  • Kan alle deltage eller skal der selekteres, fx i forhold til baggrundsviden? 
  • Hvem opsummerer og konkluderer. Er det en uvildig eller en myndighedsperson? 
  • Er opfølgning og videre handleplaner tænkt igennem, så det kan kommunikeres klart?

Sådan gør de i Aarhus

Tæt ved skolen i landsbyen Harlev lidt uden for Aarhus, har der i tre uger stået en installation - vel nærmest en kombination af en telefonboks og infotavlepæl.

Her har de lokale borgere brugt en omdelt polet til at løfte røret, indtalt en besked på maksimal to minutter – og pænt lagt på igen. Harlev har nemlig været del i et projekt, hvor landsbyen har fået 150.000 kr. stillet til rådighed til et ”grønt-område-projekt” og et projekt på biblioteket.

Det særlige ved projektet er, at man har villet kombinere den klassiske analoge form for inddragelse med en mere digital tilgang – netop fordi unge ikke gider borgermødet, og mange ældre ikke kan det digitale.

- Derfor har et pejlemærke været, at projektet skulle være demokratisk med lige muligheder for alle generationer til at deltage, forklarer Torben Glock, projektleder fra Aarhus Kommune.

Dertil kommer, at man har inddraget de lokale idrætsforeninger til at omdele og levere to poletter til hver husstand i byen, så flest muligt fik kendskab til projektet og mulighederne.

Sikre ligeværdighed og gennemsigtighed

Som et eksempel på den tilstræbte ligeværdighed har borgerne derfor ikke skullet skrive projektideer, men har i stedet haft to minutter til at indtale deres forslag i installationstelefonen.

Lydfilen er derefter blevet omsat til skrift for så at ligge til læsning på nettet. Processen har dernæst været for Torben Glock og medarbejderne at pulje de par hundrede forslag.

- Men igen for at sikre ligeværdighed og gennemsigtighed har disse koncepter så ligget dels på hjemmeside og Facebook dels som tegnede skitser på en tavle tæt ved installationen.

Næste skridt hedder afstemning, som gennemføres ved brug af den anden uddelte polet. En afstemning, der i øvrigt gav sejren til et projekt med gaming-/spillehal i biblioteket og en sandbane til fx håndbold, beachvolley og petanque på byens grønne område.

Torben Glock har allerede næste inddragelsesprojekt på skrivebordet.

Det skal foregå i det næsten sammenvoksede Beder-Malling. Begge samfund har en Super Brugsen, og i begge byer vil man der opstille en installation. Her skal borgerne komme med forslag til, hvordan togstationen kan udvikles, når letbanen kommer til om få år.

- Netop fordi det er to lokalmiljøer, som elsker at drille hinanden, har vi inddraget et konkurrenceelement, så det bliver en kamp mellem de to byer om at udtænke det bedste forslag. Det, tror vi på, vil engagere borgerne.

Fem anbefalinger fra Aarhus

1: Tænk i metoder og kanaler, som udelukker færrest og giver flest mulige en mulighed for at deltage.

2: Sørg for transparens, så alle kan følge med i proces – og hvor ”mit forslag” er i processen. 

3: Tænk i at borgerne skal have noget på spil. 

4: Jo mere konkret projektet er, desto mere engagerer det. 

5: Inddrag lokalforeninger i projektet.

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk