HK.dk logo

Ventetiden er urimelig lang

19. oktober 2015  |  Østjylland  |  Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

20 medlemmer af HK Østjylland, der lige nu har en sag til vurdering i Arbejdsskadestyrelsen, har ventet mere end 1 år på en afgørelsen. En af dem er Jens. Han har ventet 37 måneder. ”Det er en urimelig lang ventetid”, lyder det fra HK Østjylland.

Ventetiden er urimelig lang

En helt almindelig arbejdsdag i juli 2012, vendte op og ned på Jens’ liv. To maskerede mænd begik røveri mod den butik, hvor han arbejdede. Et røveri, der var så voldsomt, at Jens udviklede alvorlig angst og depression, i en sådan grad, at han har haft svært ved at arbejde siden. Faktisk gør han, hvad han kan, for at holde sig skjult. Angsten for, at røverne genkender ham og overfalder ham igen, sidder i kroppen. Derfor kalder vi ham Jens, selv om han hedder noget andet.

- Røverne har ødelagt mit liv. Både psykologer og venner har fortalt mig, at jeg ikke skal være bange. Og det ved jeg sådan set også godt, at jeg ikke skal. Men jeg kan ikke overbevise min krop om det, fortæller han.

Siden dengang i juli 2012, har Jens været en sag i Arbejdsskadestyrelsen. Han har gennemført alle de behandlinger og arbejdsprøvninger, som systemet har bedt ham om. Og eksperterne er enige om, at Jens ikke kommer tilbage i arbejde på fuld tid.

- Alligevel har vi nu haft hans sag til behandling i 37 måneder. Og det er helt urimeligt. Han har jo ikke mulighed for at lukke den del af sit liv, og komme videre, så længe sagen stadig kører, forklarer socialrådgiver Steffen Friis fra HK Østjyllands Arbejdsmiljøteam.


Presset fra alle sider

Ventetiden er urimelig lang

Steffen Friis

På et møde med østjyske folketingspolitikere, har HK Østjylland fortalt om de store udfordringer, som de lange sagsbehandlingstider i Arbejdsskadestyrelsen har for medlemmerne af HK.

- Der er sådan set flere problemer. Både for kommunerne, der skal udbetale sygedagpenge, så længe sagen kører og for forsikringsselskaberne, der ikke kan få afsluttet eventuelle erstatningssager. Men værst af alt, går det ud over det enkelte menneske, der skal leve så lang tid i uvished. Når man ikke ved, om man er købt eller solgt, så er det rigtig svært at rejse sig og komme videre, siger Steffen Friis.

Lige nu har mere end 20 medlemmer af HK Østjylland ventet mere end 1 år på at få sagen afgjort i Arbejdsskadestyrelsen, som kun venter på Arbejdsskadestyrelsens sagsbehandling. Og der er ingen udsigt til, at den ventetid bliver kortere.

- Kammeradvokaten konstaterede sidste år, at der var alvorlige fejl i mange af de sager, der blev afgjort i styrelsen. Derfor blev procedurerne lavet om, og 70 medarbejdere ansat. Men det har ikke gjort sagsbehandlingstiden kortere, konstaterer Steffen Friis.

Han anerkender, at Arbejdsskadestyrelsen gør, hvad den kan, for at rette op på problemerne.

- Men det kan vores medlemmer ikke bruge til så meget. Nu har Arbejdsskadestyrelsen arbejdet på at nedbringe sagsbehandlingen i over 1 år uden vi har set resultatet af det. Og vores medlemmer har brug for en afklaring på deres sag nu, siger han. Og han frygter at uroen omkring evt. udflytning af Arbejdsskadestyrelsen kun vil gøre sagsbehandlingstiden længere.

Hvornår Jens får sin sag afgjort, er der ingen, der ved. Men der kan sagtens gå mange måneder endnu. For så længe, der er mulighed for udvikling i hans arbejdsevne, kan Arbejdsskadestyrelsen ikke lukke hans sag.

- Det betyder, at jeg hele tiden skal tale med sagsbehandlere og læger om ting, der minder mig om røveriet. Og derfor er det svært at lægge det bag sig. Hvis de traf en afgørelse, kunne jeg komme videre og begynde at tænke på min familie, mit arbejde og min fremtid, siger han.

De østjyske folketingspolitikere har bedt HK Østjylland om en kort beskrivelse af problemet, konsekvenserne og mulige løsninger. Den har politikerne netop modtaget, og du kan læse den her.

 

Læs artikel om mødet med østjyske folketingspolitikere

Arbejdsskade

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk