HK.dk logo

Chefen ringer til mig, mens jeg er syg – Må hun det?

21. oktober 2015  |  HK Service Hovedstaden Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Det korte svar er ja. Chefen må gerne ringe til dig, når du er sygemeldt fra arbejde. Men hun må til gengæld ikke spørge ind til, hvad du fejler.


Sygdom

Af Irina Frost

Tanja*, som er tandklinikassistent hos en privatpraktiserende tandlæge, har ringet til afdelingen og spurgt, om det er lovligt, at hendes chef har ringet til hende flere gange, mens hun er sygemeldt.
Tanja oplever det som ubehageligt, at arbejdsgiveren forstyrrer hende, mens hun er sygemeldt. Hun synes faktisk, at det er meget stressende, og hun føler sig presset til at komme tilbage på arbejde.

Chefen har pligt til at holde kontakt, når du er sygemeldt
Desværre har arbejdsgiveren retten på sin side. Hvis du, som sygemeldt, ikke har givet en klar udmelding om sygdommens forventede varighed, må arbejdsgiveren gerne ringe og høre, hvornår du forventer at være klar. Det er faktisk nærmest chefens pligt at holde kontakt med den sygemeldte og høre, hvad arbejdspladsen kan gøre for at få dig tilbage på pinden. Det bedste, du som syg kan gøre, er at få din læge til at estimere, hvor længe du foreløbigt forventes at være helt uarbejdsdygtig. Så kan du selv give chefen de informationer, der er brug for til planlægning af arbejdet.

Det rager ikke chefen, hvad du fejler
Det er til gengæld IKKE en god idé at fortælle chefen, hvad du fejler. Mange sygemeldte oplever, at chefen eller kollegaerne nysgerrigt spørger: ”Hvad fejler du?”. Selv om det kan være helt uskyldigt og udspringer af almindelig menneskelig interesse, anbefaler vi, at du blot siger, at du er syg. Det er ifølge Lov om Brug af Helbredsoplysninger ulovligt for arbejdsgiveren at bruge informationer om dit sygdomsbillede til at træffe beslutninger om løn- og ansættelsesforhold. Så du hjælper egentlig bare ledelsen med at overholde lovgivningen, hvis du nægter at oplyse dine diagnoser. Så kan de ikke ”komme til” at bryde loven.

Længere sygdomsforløb
Hvis du er syg i mere end 14 dage, har din arbejdsgiver pligt til at kontakte dig og udfylde en mulighedserklæring. Din læge skal godkende attesten, som har til formål at beskrive, om du er 100 % syg, eller om du kan være delvist sygmeldt, for eksempel ved at udføre enkelte opgaver eller arbejde færre timer i en periode. Selvom du og din læge vurderer, at du kan arbejde et nedsat antal timer, er din arbejdsgiver ikke forpligtet til at tilbyde dig det skånehensyn. I det tilfælde vil du fortsat være fuldtidssyg, og som funktionær vil du naturligvis være berettiget til fuld løn under sygdom.

Sygdom

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk