HK.dk logo

Læger advarer mod ressourceforløb

21. oktober 2015  |  HK Kommunal  |  Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Kriterierne for tildeling af førtidspension skal lempes, mener to læger, der på deres klinikker møder borgere, hvis liv og helbred er truet af ressourceforløb.

Under overskriften ”Helbredsskadelig fleksjob- og førtidspensionsreform” advarer to arbejdsmedicinere i lægernes fagblad mod konsekvenserne af fleksjob- og førtidspensionsreformen fra 2013. De beretter om, at de på deres klinikker i henholdsvis Slagelse og Herning bliver konfronteret med borgere, der har fået deres helbred alvorligt forringet af arbejdsprøvninger og ressourceforløb. Og der er vel at mærke tale om borgere, der i forvejen er svækkede af sygdom.

Det er overlæge, ph.d. Rolf Petersen, Arbejdsmedicinsk Afsnit på Slagelse Sygehus og professor, overlæge, ph.d. Johan Hviid Andersen, Arbejdsmedicinsk Klinik i Herning, der slår alarm. De opfatter ressourceforløb som tilbud, der ikke kan afslås, ”selv om man er for syg til at klare dem, idet man ved at afslå kan miste sit forsørgelsesgrundlag”, og de kalder det ”en bunden opgave, at alle muligheder for udvikling af arbejdsevnen skal være udtømte, før der kan bevilges en førtidspension.” Rolf Petersen og Johan Hviid Andersen opfordrer Lægeforeningen til at tage ”initiativer, der kan føre til, at den helbredsskadelige sagsbehandling i kommunerne bliver stoppet.”

Reformen er et væsentligt fremskridt

I samme tidsskrift er der fem andre læger, der forsvarer førtidspensionsreformen. I artiklen ”Resurseforløb er en hjælp, ikke en belastning” kalder de reformens grundtanke og idé for ”et betydeligt fremskridt”, der giver mulighed for at ”understøtte rehabilitering og udvikling af resurser hos borgere med komplekse problemstillinger”. De konstaterer, at mange borgere er positivt indstillede efter deres ressourceforløb, og de opfordrer til ”at værne om dette meget væsentlige fremskridt, som reformen af fleksjob og førtidspension har været for svage og udsatte borgere i Danmark.”

Emnet blev tirsdag aften belyst i DR2-udsendelsen ”Syge danskere i sengepraktik”, hvor Rolf Petersen blandt andet siger: ”Vi oplever faktisk at, at patienterne nogle gange er blevet mere syge af den måde, de er blevet behandlet på af Jobcentret, end de var i forvejen.”

Link til ”Helbredsskadelig fleksjob- og førtidspensionsreform”, ugeskriftet.dk, 19. oktober 2015.

Link til ”Resurseforløb er en hjælp, ikke en belastning”, ugeskriftet.dk, 19. oktober 2015.

Link til udsendelsen ”Syge danskere i sengepraktik”, DR2, tirsdag 20. oktober 2015. (Linket eksisterer ikke længere)Fleksjob Sygdom

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk