HK.dk logo

Besparelser koster tusindvis af kommunale jobs

22. oktober 2015  |  HK Kommunal  |  Jens Laursen Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Kommunerne kan som en direkte konsekvens af regeringens såkaldte omprioriteringsbidrag risikere at sige farvel til 14.000 medarbejdere de kommende år. Regeringens sparemani undergraver betingelserne for fremgang og velstand, mener HK Kommunal.

Regeringens omprioriteringsbidrag, der tvinger kommunerne til at barbere én procent svarende til 2,5 milliarder kroner årligt af den borgernære velfærd, kan ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE-rådet) koste 14.300 kommunale stillinger frem mod 2019. 

HK Kommunal har tidligere beregnet, at omprioriteringsbidraget kan koste endnu flere arbejdspladser, hvis hele besparelsen tages på lønkontoen. Dertil kommer de mere end 30.000 kommunale arbejdspladser, der forsvandt i perioden 2010-2015. 


Velfærd understøtter vækst

HK Kommunals formand Bodil Otto

Alt i alt er der ifølge HK Kommunals formand Bodil Otto nu udsigt til betydelige anslag mod velstand og velfærd.  

- Når daginstitutioner, skoler, tandpleje, beskæftigelsesindsats, sundhed og en lang række andre borgernære velfærdsområder skal bøde for sparekursen, vil det ikke alene kunne mærkes hos de mange af vores medborgere, der er direkte afhængige af et velfungerende velfærdssystem, fastslår Bodil Otto og fortsætter:

- For også vores virksomheder og borgerne i almindelighed nyder jo godt af at få leveret en tidssvarende kommunal service på højt niveau, der kan understøtte vækst og velstand. 

HK Kommunal-formanden opfordrer derfor Folketingets velfærdsflertal til at finde sammen i et forsøg på i det mindste at få omprioriteringsbidraget taget af bordet fra 2017 og frem.

Også borgmestre forudser fyringer 

Landets borgmestre er helt overordnet enige med Bodil Otto i, at omprioriteringsbidraget vil få negative effekter for velfærd og beskæftigelse. I en analyse fra KL’s magasin, Momentum, fremgår det, at knap ni ud af ti borgmestre forventer både lavere serviceniveau og færre kommunalt ansatte, når omprioriteringsbidraget er udmøntet fuld ud i årene 2017-2019.

AE-rådets analyse forudsætter, at regeringen ikke fører penge tilbage til kommunerne i årene efter 2016. Men det bliver der ifølge direktør i AE-rådet Lars Andersen heller ikke råd til, hvis regeringen agter at gennemføre sine varslede skattelettelser og løft på sundhedsområdet.


bliv klogere på den kommunale og regionale sektor

Følg med i vores nyheder


hk.dk/aktuelt

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk