HK.dk logo

Der er sateme længe til onsdag morgen

23. oktober 2015  |  HK Stat  | 

Bettina

Bettina Meisler (47) har vært ansat i samme styrelse i 29 år. Hun begyndte som elev, da hun var 18, og Erhvervsstyrelsen hed Aktieselskabsregistret. Gennem tiden har hun haft mange forskellige opgaver og flere arbejdsadresser – i København. Nu er hun parat til at rykke med til Falster – hvis hun får lov. Foto: Mikkel Østergaard

Bettina Meisler er en af de få, der ligefrem håber på at blive forflyttet. Vi møder hende en uge inden, der bliver sat navne på, hvem der skal flyttes – og hvem der skal fyres som konsekvens af finansloven.

- Jeg har ikke sovet i nat. I går fik vi at vide, at vi skal være 120 færre. For 3 uger siden fik vi at vide, at 20 skal flyttes ud. Og få uger før blev vi orienteret om en organisationsændring. Vores kvote for overraskelser er opbrugt. Der er en trykket stemning. På onsdag klokken 9 skal vi alle sammen sidde på vores pladser. Så får vi at vide, hvem der skal fyres. Det er 50 i første omgang. Ledelsen håber, at resten sker ved naturlig afgang i løbet af næste år. Om eftermiddagen får vi at vide, hvem der skal flyttes ud.

Vi møder Bettina Meisler i Erhvervsstyrelsen på Langelinje i København torsdag den 22. oktober, 3 uger efter at den første bombe faldt: 20 kolleger skal som led i regeringens store udflytningsplan til Nykøbing Falster, andre skal til Viborg og Esbjerg. Vi skal snakke om den potentielt positive mulighed, udflytningen kan indebære – for nogle. Det har ikke været let at opdrive nogen, der er glad for udsigten til at blive forflyttet. Men Bettina ser det som et ønskescenarie. 

- Jeg har været sygemeldt hele sommeren, fordi min mor havde kræft og var døende, og jeg var samtidig stresset over noget arbejdsmæssigt. Dét var hårdt. Det satte mit liv i perspektiv. Der er ting, der er værre end en fyring eller forflyttelse. Da jeg hørte om udflytningen, tænkte jeg: ’Det kan være, jeg skal noget andet. Måske skal jeg arbejde på Falster.’ Jeg er glad for at være her i huset. Men jeg har taget mit liv op til revision. Det har jeg aldrig gjort før. Sorgen gav mig en form for ro til at reflektere. En fred sænkede sig over mig, da jeg ikke længere så min mor lide.

Når én dør lukker, åbnes en ny

Det er dog ikke uden vemod, hun tænker på, at hendes tid i Erhvervsstyrelsen kan være slut om en uge. 

- Det har været mit liv i 29 år. Arbejdet er en stor del af ens identitet. Det er derfor, det rykker rundt i maveregionen i disse dage. Det er også svært at se kolleger gå rundt og græde.

Sker det værste – at hun ikke bliver forflyttet, men fyret – kan også det blive en ny begyndelse, tænker hun.  

- Skulle jeg blive fyret, vil jeg se det som en ny dør, der åbner sig. Jeg skal nok finde på noget. Men først vil jeg gå i koma. Det gør alle. Man kan ikke forberede sig. Man skal sunde sig, inden man kan rejse sig og komme videre. Min bedste kollegaveninde blev fyret for 4 år siden. Nu er hun næsten færdig med at uddanne sig til social- og sundhedsassistent. 3 personer har uafhængigt af hinanden sagt til mig, at jeg skal arbejde med utilpassede unge. Det havde jeg ikke selv tænkt på, men det kan da godt være.

Bettina opregner fordelene ved at skifte arbejdspladsen i København ud med torvet i Nykøbing F:

-Jeg kunne godt tænke mig at være en del af en mindre organisation. Huset, vi skal være i dernede, ser fint ud. Jeg har hørt, at der er gode caféer. Jeg har intet imod forandring, og jeg er god til at lære nye ting.

Hun vil dog ikke flytte til Falster. 

- Jeg ville blive boende i mit gamle bondehus ved Vallø. Dér er jeg faldet til. Der er god karma i skoven. Dér vil jeg aldrig flytte fra. Det tager en time og et kvarter at komme på arbejde nu. Hvis jeg købte en bil, ville det tage 50 minutter til Nykøbing, fordi jeg ville køre mod trafikken. Min kæreste bor på Bornholm. Han flytter herover, når hans datter flytter hjemmefra. Så skal vi blive gamle sammen på Stevns. Sådan har jeg aldrig haft det med nogen før. Jeg er forelsket ad helvede til! Jeg føler mig tryg og rolig. Jeg plejede at køre i 5. gear. Nu er jeg gået ned i 4. Jeg tager det, som det kommer.

Frygten for fyring rumsterer

Lige i dag er hun dog lidt ude af balance, ligesom de fleste andre af de 650 medarbejdere i det gamle pakhus på kajen i København, hvor Erhvervsstyrelsen holder til. Især dem, der arbejder i Bettinas afdeling, som er udset til at levere opgaver og mennesker til Nykøbing. 

Som hun sidder der med sit viltre orange hår og sit klare, faste blik, der ikke afslører hendes kodyle søvnunderskud, virker hun imidlertid som en tumling, der har fået én på sinkadusen, men straks rejser sig og står strunk og kampklar til alverdens livsens udfordringer.  

Hun har på fornemmelsen, at hendes team bliver nedlagt, fordi  deres opgaver er blevet digitaliseret. Hun og kollegerne er, som hun siger, ’lidt i chok’ over de forestående fyringer. Selv anede hun, hvor det bar hen, da hun læste finansloven. Styrelsens budget er beskåret så meget, at fyringer er uundgåelige. Men hvor vil finanslovskniven skære? Og hvem peger forflytningsflasken på? Uvisheden får kraniet til at knage. 

- Bliver jeg fyret? Skal jeg til Nykøbing? Eller blive her? Jeg var tillidsmand indtil for et år siden. Jeg har været med til to fyringsrunder. Det var hæsligt! Nu er jeg menig medarbejder. Det er mærkeligt. Jeg er på den ene side glad for, at jeg ikke skal være med til at fyre kolleger. Men på den anden side vil jeg gerne være med til at påvirke processen. Jeg er stadig TR i mit hjerte. Cirkushesten står og skraber i savsmulden.

Usikkerhed om kriterier og tidsplan

Uvisheden er ubehagelig. Medarbejderne har ikke fået at vide, hvilke kriterier der lægges til grund for fyringerne. Eller hvordan folk bliver udvalgt til forflyttelse. 

- Vi ved blot, at ledelsen først vil beslutte, hvilke opgaver der skal flyttes, og dernæst sætte navne på. Vores direktør er ked af det. Hun synes ikke, det er en fed situation. Jeg har meldt mig frivilligt, og jeg har hørt om to andre, der har meldt sig. Ledelsen har meldt ud, at det bliver taget med i overvejelserne. Sådan ville jeg også gøre, hvis jeg var chef. Ligesom jeg ville se på, hvem der bedst ville kunne tåle det. Jeg har en kollega, der er enlig mor og bor nord for København. Hun vil ikke kunne pendle. Jeg har ingen hjemmeboende børn, og jeg bor tættere på Nykøbing end de fleste. Vi er flere, der pendler ind fra Sjælland, som lige så godt kan pendle den anden vej. Jeg synes, man skal spørge bredere i organisationen, om nogen har lyst til at flytte arbejdssted, i stedet for at udpege 20 i den afdeling, hvor opgaverne skal flyttes fra. Jeg håber, de tager hensyn til folks livssituation. Det er mit allerstørste ønske.

Der hersker også uklarhed om tidsperspektivet.

- Ledelsen ved ikke, hvornår flytningen sker. Måske først om et år. Der er ubesvarede spørgsmål konstant. Det giver et megadårligt arbejdsmiljø. Det er meget utrygt. Dem, der bliver udpeget og ikke vil eller kan komme med, bliver fyret. Derefter må ledelsen ikke pege på andre internt. Så skal stillingerne slås op i Nykøbing.

Karrieretanker midt i kaos

Dagen før prikkedagen har Bettina tilfældigvis en tid til karrierecoaching i HK.

- På tirsdag skal jeg snakke karriere med Henning fra HK. Han var herude og fortælle os, at vi skal uddanne os mere. Jeg har taget meget uddannelse, blandt andet i HK-regi. Og jeg har mod på mere. Jeg er mere bekymret for de damer, som har været her i 45 år og aldrig har været på så meget som et endagskursus. De er blevet helt firkantede i hovedet af computerarbejde. Jeg kunne godt tænke mig at være leder. Jeg har både nosser og empati. For 6-7 år siden tog jeg en mellemlederuddannelse. Min tidligere chef sagde, at jeg godt kunne være leder af et callcenter. Men jeg har ikke sagt højt, at jeg er interesseret i ledelse. Jeg tror selv på, at jeg kan. Men jeg tror ikke, at andre tror det. Det er nok det, der holder mig tilbage. Mine børn tror på det. De siger, at jeg er hård, men retfærdig.

Vi vil vende tilbage til Bettina, når situationen er afklaret. Foreløbig er hendes sidste ord:

- Der er sateme længe til onsdag morgen. Jeg har booket min weekend op, så jeg ikke har for meget tid til at spekulere. Jeg glæder mig til at få det overstået!

Uvisheden er det værste

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk