HK.dk logo

Uvisheden er det værste

23. oktober 2015  |  HK Stat  | 

Jonas er i tvivl. Skal han flytte til Falster og begynde på frisk? Det ville være rart at kunne tage beslutningen. Men først op mod jul får han at vide, om hans opgaver skal flyttes til Nykøbing. For Henrik er det ikke en mulighed at flytte med jobbet til Falster, hvis han bliver udpeget. At pendle ville tage op mod 5 timer dagligt.


Udflytning

En del af Erhvervsstyrelsen skal ifølge regeringens plan Bedre balance flyttes fra Langelinje i København til Nykøbing Falster. Fagligt uforståeligt og menneskeligt unfair, siger to ansatte. De arbejder begge i en afdeling, hvor en del af medarbejderne skal flyttes. Hvem vides endnu ikke.

- Jeg kunne godt forestille mig at bo på Falster. Jeg har lidt kendskab til området, fordi min stedbror har boet der en kort periode. Det er billigt at bo der. Måske kan jeg endelig tage kørekort og få en bil. Min kæreste og jeg er lige gået fra hinanden. Det ville være godt økonomisk at flytte på landet. Jeg bor til leje, så jeg kan flytte med kort varsel. Men jeg kender så mange her i byen. Det bliver svært at rykke det hele op. Mine forældre bor 300 meter fra mig.
jonas
Foto: Mikkel Østergaard.

Sådan lyder nogle af de tanker, der rumsterede i Jonas’ hoved, da HK Statbladet i oktober var på besøg i Erhvervsstyrelsen for at høre, hvordan regeringens udflytningsplaner påvirker medarbejderne på en arbejdsplads, der delvist skal spredes i provinsen. Det er et par uger siden, planen blev offentliggjort. Chokket har lagt sig og er afløst af utryghed. Og – for Jonas’ vedkommende – en vis utålmodighed. Når man skal tage en stor beslutning, vil man gerne have det overstået, så man kan komme i gang med at forberede sig på et nyt liv – eller fortsætte afklaret i det gamle. Men der kan gå flere måneder, før han ved, om han er en af dem, der skal tage en beslutning. Måske kan han bare fortsætte i sin stilling, som om intet var hændt. 

- Vi står i stampe. Vi fik først at vide, at 20 arbejdspladser ud af 68 skal flyttes. Nu er puljen ændret til 100, så oddsene for at få lov at blive er lidt bedre. Nogle kolleger har spurgt ledelsen, om man kan melde sig frivilligt til at flytte. Det er uklart. Der er i hvert fald ikke en officiel liste. Ledelsen har sagt, at man først vil beslutte, hvilke opgaver der skal flyttes, og derefter sætte navne på. 


Det føles som at gå med bind for øjnene i en mørk skov, hvor man har hørt, at der er røvere.

Ventetiden og uvisheden er det værste. Jonas virker som en rolig gut med et lyst og mildt sind. Men lige nu er han lettere indigneret. Og rastløs. 

- Det største problem er, at vi ikke ved noget. Der er stor tvivl og usikkerhed hos os, der er i skudzonen. Vi har været igennem en del fyringsrunder. Dette er værre. Det føles som at gå med bind for øjnene i en mørk skov, hvor man har hørt, at der er røvere. Jeg har hørt om flere, der søger væk, fordi de ikke kan se, hvordan de skal få det til at fungere, hvis de bliver forflyttet. 

Jonas var hjemme den dag, meddelelsen om udflytningen kom: 

- Jeg blev ringet op en dag, jeg havde fri. Jeg var ved at pakke min ekskærestes sidste ting. Mine tanker var et andet sted. Det sank først ind om aftenen. Så lå jeg og spekulerede. Jeg faldt først i søvn klokken 3 om natten.

Jonas og kollegerne har mange ubesvarede spørgsmål. Et af dem handler om det fagretslige. Det har betydning for ens opsigelsesvarsel, om forflyttelsen vurderes som ’en væsentlig ændring i stillingen’. 

- Moderniseringsstyrelsen mener ikke, at det i sig selv er en væsentlig ændring, at ens stilling flyttes til Falster. Det er ikke langt nok væk. Hver enkelt sag skal vurderes individuelt. Det spiller fx ind, om man er gift eller single.

Henrik: Det føles som at arbejde på en faldlem


- Hvis jeg skulle pendle til Nykøbing, ville jeg være hjemme klokken 7 og skulle i seng klokken 9. Ifølge Rejseplanen tager turen 2 timer og 20 minutter. I praksis vil det ofte vare længere. Og jeg har hverken lyst til eller mulighed for at flytte derned. Jeg bor i en andelslejlighed med min kone, som er fra USA. Hun har et liv og et arbejde i København. Hun er i hotelbranchen. Vi har spurgt et stort hotel på Falster, hvordan jobmulighederne er. De har masser af folk at tage af. Jeg tvivler stærkt på, at hun kan få arbejde dernede.
Henrik
Foto: Mikkel Østergaard.

 Sådan lyder Henriks analyse af situationen. Konklusionen er, at han må søge nyt job, hvis han bliver udpeget til forflyttelse. Han har ikke megen fidus til regeringens udflytningsplan. Den virker uigennemtænkt, synes han. 

- Vi fik at vide, at callcentret skulle flytte. Det undrede os. Vi har ikke et callcenter. Det ender i tårer, tænkte jeg. Når man vil flytte en afdeling, der ikke findes, kan det kun gå galt. Det tyder på, at man ikke har indsigt i tingene. At man bare har lukket øjnene og peget på noget tilfældigt, som man så beordrer forflyttet et tilfældigt sted hen. I vores afdeling laver vi meget andet end at tage telefoner. Jeg har mange forskellige hatte på i dagens løb.

De har valgt at se bort fra, at der er mennesker bag tallene.


Henrik er tydeligvis normalt en munter og frimodig fyr. Men for tiden er stemningen trykket. Utrygheden og oplevelsen af ufornuft lægger en dæmper på arbejdsglæden. 

- Det er en stoleleg. Hvem bliver sorteper? Det føles som at arbejde på en faldlem. Pludselig kan underlaget forsvinde under dig. Det er ligesom at få at vide: Du er måske fyret. Nogle af vores kolleger i andre afdelinger skal til Korsør og Viborg. De ved heller ikke, hvem af dem det bliver. For dem er uvisheden nok endnu værre. 

Respekten for regeringen ligger på et meget lille sted hos Henrik, der selv er politisk aktiv.

- Der er langt til Borgen, selvom der kun er ti minutter på cykel. De har siddet med et stykke papir og skrevet: Vi tager 20 dér og 300 dér. De har valgt at se bort fra, at der er mennesker bag tallene. Og at megen viden går tabt, når folk siger op af frygt for at blive forflyttet. Vi sidder med en meget dyb og bred viden. De har undervurderet, hvor meget det kommer til at koste. Gevinsten er uendeligt lille. Regeringen sagde, at den ville skabe jobs. Det kunne den ikke. Så nu flytter den jobs i stedet.

Der er sateme længe til onsdag morgen

Om Henrik og Jonas

Henrik Jeppsson har været 5 år i Erhvervsstyrelsen. Tidligere arbejdede han i den private sektor. Hvis han bliver udpeget til forflyttelse, vil han begynde at lede efter et nyt job i Københavnsområdet. 

Jonas Pedersen har været i Erhvervsstyrelsen hele sit arbejdsliv – 9 år. Han er i tvivl, om hvad han vil gøre, hvis han bliver forflyttet. Måske vil han tage det som en mulighed for en helt ny start og flytte til Falster. Han bor i en lejet lejlighed i Ishøj og cykler de 24 kilometer til arbejde.

Begge arbejder de primært med kundesupport. De besvarer mails og spørgsmål per telefon fra erhvervsdrivende – fra Maersk til Muhammeds Pizza. Plus foreninger og udenlandske virksomheder, der vil registreres i Danmark.

Afklaring før jul

7. januar skal ledelsen sende en plan til Moderniseringsstyrelsen med navne på personer, der skal forflyttes. Ledelsen satser på at melde navnene ud til medarbejderne inden jul. 


Send besked til forfatter


Annuller

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk