HK.dk logo

Kommunale chefstillinger nedlægges på stribe

28. oktober 2015  |  HK Kommunal  |  Chefgruppen  |  Jens Laursen Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Antallet af kommunale topchefer styrkdykker i disse år - til dels som følge af fyringer. Mange chefer bliver gjort til syndebukke for politiske prioriteringer, vurderer HK Kommunal.

Kommunale direktører og andre chefer sidder usikkert i stolen. Siden 2010 er der blevet 15 procent færre kommunale chefer, viser en opgørelse fra HK Kommunal. Og 2014 bød ifølge Djøf på det højeste antal fyringer af topchefer i kommunerne siden kommunalreformen, skriver Altinget.dk.

For eksempel har en direktør og to chefer måtte vinke farvel til deres job i Odense Kommunes Børne- og Ungeforvaltning oven på sommerens skandalesag om ulovlige besparelser på indsatsen for udsatte børn. Sideløbende har politikerne i både Faaborg-Midtfyn og senest Holbæk Kommune besluttet at givet deres kommunaldirektører en fyreseddel.

Omstruktureringer og besparelser

I HK Kommunal genkender formand Bodil Otto billedet af, at kommunale chefer sidder løsere i stolen. 

- Det handler blandt andet om omstruktureringer og besparelser. Og det betyder samtidig, at chefer generelt har fået flere medarbejdere under sig, hvilket gør det svært at være tæt på sine medarbejdere, siger Bodil Otto.

Syndebukke for politik 

HK Kommunal-formanden peger samtidig på, at man som offentlig topchef risikerer at blive gjort til syndebuk for de politiske prioriteringer, hvis en sag eksploderer i medierne.

- Behovet for at placere et ansvar, når der er en sag, rammer jo stort set altid chefer eller ledere. Vi kan mærke, at de tit bliver ofret, fordi man så har vist handlekraft politisk, siger Bodil Otto.

Direktioner slankes

I Djøf vurderer man, at afskedigelser af chefer følger et påfaldende mønster i og med, at fyringer ofte følger lige efter et kommunalvalg. Det billede genkender man ifølge kontorchef Karsten Thystrup også i KL. 

Thystrup peger samtidig på, at der fortsat er en tendens til, at kommuner slanker deres direktion. Umiddelbart efter strukturreformen kunne man se organisationer med op til 10 eller 11 direktører. Nu er man mange steder nede på tre, lyder vurderingen fra KL-chefen.Ledelse Fyret Opsigelse

bliv klogere på den kommunale og regionale sektor

Følg med i vores nyheder


hk.dk/aktuelt

mød kolleger i vores faglige netværk

Find dit netværk

mød kolleger i vores faglige netværk


Find dit netværk

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk