HK.dk logo

Næstformand: Vi kan ikke vente 15 år på ligeløn

01. november 2015  |  HK Privat  |  Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Ligeløn, uddannelse og psykisk arbejdsmiljø stod øverst på dagsordenen, da næstformand, Marianne Vind Petersen, fremlagde sin mundtlige beretning på HK/Privats kongres.


Marianne Vind aflægger mundtlig beretning på HK/Privats kongres.

15 år. Så lang tid vil det tage, før HK/Privats kvindelige medlemmer tjener det samme som deres mandlige kolleger. Derfor vil næstformand i HK/Privat Marianne Vind Petersen udfordre tempoet i udviklingen.

- Vi skal simpelthen knække ligelønskoden. Det er uacceptabelt, at vi ikke har ligeløn. Og vi skal ikke vente yderligere 15 år, sagde hun sin beretning på HK/Privats kongres.

Hun fortalte, at hun ofte har hørt, at lønforskelle afspejler, at kønnene er gode til forskellige ting. Hvis det er rigtigt, betyder det, at alt det, kvinder er gode til, altid er mindre værd, sagde hun retorisk.

Flere skal turde bryde tabu om ligeløn
Ifølge næstformanden er der mange årsager til, at kvinder tjener mindre end mænd. En af dem er barsel. Mange kvinder bliver forbigået i forhold til lønforhøjelse i tre år per barn, de får.

- Året før barsel lyder det: Du skal jo på snart barsel. Under orlov: Du er her jo ikke engang. Og efter: Du har jo lige været fraværende længe. Jeg vil gerne slå fast. Det er hamrende ulovligt, sagde Marianne Vind Petersen.

Hun vil have gjort op med tabuet om ligeløn og have flere kvinder til at turde indlede en ligelønssag. Derfor opfordrede hun tillidsrepræsentanterne til at tjekke lønsedler og tale med gravide om problemet - igen og igen.

Medlemmer skal med i uddannelseskapløbet
I sin beretning tog næstformanden også fat i uddannelse. Uanset om man er kvinde eller mand kommer man nemlig til at sakke bagud på løn og job, hvis man er bagud med uddannelsespapirerne.

- 42 % af HK/Privats medlemmer kan ikke bevise deres kompetencer! Det gør mig rigtig bekymret! Det er skidt for jobsikkerheden, sagde Marianne Vind Petersen.

Netop derfor vil HK/Privat i den kommende kongresperiode sætte massivt ind på efter- og videreuddannelse. Medlemmerne skal i fagforeningen kunne få konkret ny viden inden for deres fag og branche, men de skal også kunne få vejledning i uddannelse – blandt andet gennem en karrieretelefon.

Anmeld det som en arbejdsskade
Ligesom uddannelse boner ud på virksomhedernes bundlinje, gør arbejdsmiljøforbedringer det også. F or hver krone, der investeres i sundt arbejdsmiljø, kommer der 2,2 kr. tilbage i afkast. Alligevel står det skidt til med arbejdsmiljøet, mener næstformanden.

- Det er oftest lettere for arbejdsmiljørepræsentanterne at få ledelsen med på ændringer i det fysiske arbejdsmiljø end i det psykiske. Vi mangler simpelthen, at sygdom, der skyldes stress på arbejdet, anerkendes som en arbejdsbetinget sygdom, sagde Marianne Vind Petersen.

Hun mener, at alle, der bliver ramt, bør anmelde deres symptomer som en arbejdsskade. For kun ved at vise problemets omfang, kan man forandre praksis hos Arbejdsskadestyrelsen, mener hun.

I sin beretning kom næstformanden også ind på samarbejdet mellem tillids- og arbejdsmiljørepræsentanter, virksomhedernes CSR-politikker og internationalt samarbejde – både i virksomheder på tværs af lande og fagforeninger imellem.

Løn Ligestilling

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk